Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άλλες αιτίες τριχόπτωσης

Αυτές είναι οι πιο συχνές πιθανές αιτίες για την τριχόπτωση, εκτός από την ανδρική και γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία:

Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Areata)

Η Γυροειδής Αλωπεκία είναι μία περιοδική πάθηση (δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί πολλές φορές στη ζωή κάποιου/ας), η οποία μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση σε κάθε τριχωτή περιοχή του ανθρώπινου σώματος.

Η Γυροειδής Αλωπεκία είναι αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού, με την ίδια συχνότητα και τα δύο φύλα, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση Γυροειδούς Αλωπεκίας σε παιδιά και εφήβους. Η Γυροειδής Αλωπεκία συχνά συνυπάρχει και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως λεύκη, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσο του Addison αλλά και με ατοπική δερματίτιδα.

Ο πιο κοινός τύπος Γυροειδούς Αλωπεκίας εμφανίζεται ως περιγεγραμμένες, σαφείς, στρογγυλές ή οβάλ επιφάνειες πλήρους απώλειας των τριχών, πιο εμφανείς στο τριχωτό της κεφαλής ή στα φρύδια. Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται εντοπισμένη κατά πλάκες, με μία ή περισσότερες πλάκες στο κεφάλι ή στο σώμα. Ως διάχυτη Γυροειδής Αλωπεκία εμφανίζεται συνηθέστερα στα άτομα που ήδη πάσχουν από Ανδρογενετική Αλωπεκία, ενώ υπάρχει και η μορφή της

Οφίασης, που η απώλεια τριχών επεκτείνεται στην οπίσθια περιοχή του τριχωτού από το ένα αυτί στο άλλο.

Η αιτία της Γυροειδούς Αλωπεκίας είναι άγνωστη αλλά πιστεύεται ευρέως ότι είναι μία αυτοάνοση διαταραχή, δηλαδή πως το σώμα δεν αναγνωρίζει τα τριχοθυλάκια και τους επιτίθεται με αποτέλεσμα να τα καταστρέφει. Το στρες και το άγχος κατηγορούνται συχνά από τους ασθενείς ως αιτίες της Γυροειδούς Αλωπεκίας αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επιστημονικές αποδείξεις πως το στρες προκαλεί ή πως σχετίζεται ισχυρά με την Γυροειδή Αλωπεκία. Επίσης η εμφάνιση της Γυροειδούς Αλωπεκίας μπορεί να πυροδοτηθεί από τοπικό τραυματισμό, ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, με την κύηση, ορμονικές διαταραχές, χημικές ουσίες, αλλεργικές αντιδράσεις και εποχιακές μεταβολές.

Η πιο συνηθισμένη αγωγή για την αντιμετώπιση της Γυροειδούς Αλωπεκίας περιλαμβάνει στεροειδή (η κορτιζόνη είναι ένας τύπος στεροειδούς) είτε τοπικά σε μορφή κρέμας ή λοσιόν είτε με ενέσεις τοπικά στη βλάβη. Το αποτέλεσμα της αγωγής είναι πιο πιθανόν να είναι θετικό όταν η Γυροειδής Αλωπεκία έχει εμφανιστεί πρόσφατα (λιγότερο από ένα έτος) ενώ είναι γενικά αναποτελεσματική, ειδικά στους ενήλικες, αν η ασθένεια υφίσταται για μεγαλύτερο διάστημα, άνω του έτους. Η νεώτερη αντιμετώπιση περιλαμβάνει εξατομικευμένη διαχείριση κυτταρικά των αιτιών και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών σε αυτή τη διαταραχή δεν προτείνεται παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και εφόσον η Γυροειδής Αλωπεκία παραμένει ανενεργή για τουλάχιστον 3-5 χρόνια.

Ακόμα και χωρίς θεραπεία στη Γυροειδή Αλωπεκία, οι τρίχες συνήθως φυτρώνουν ξανά μέσα σε 6-12 μήνες. Όμως, οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν επεισόδια τριχόπτωσης στο ίδιο ή σε κοντινό σημείο στο μέλλον. Σε κάποιους ασθενείς (1-2%), οι στρογγυλές ή οβάλ περιοχές τριχόπτωσης μπορεί να εξελιχθούν σε απώλεια όλων των τριχών της κεφαλής, η λεγόμενη Ολική αλωπεκία ή σε Καθολική αλωπεκία, με απώλεια των τριχών όλου του σώματος.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη Γυροειδή Αλωπεκία, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν Δερματολόγο.

Αλωπεκία από Έλξη (Traction Alopecia)

Η Αλωπεκία από Έλξη προκαλείται από χρόνια έλξη (τράβηγμα) των τριχών και παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες που χρησιμοποιούν χτενίσματα στα οποία τραβιόνται πολύ τα μαλλιά. Εμφανίζεται κυρίως κατά μήκος της πρόσθιας γραμμής τριχοφυΐας (hairline), εκεί που ξεκινάν τα μαλλιά στο μέτωπο. Άνδρες που χρησιμοποιούν πρόσθετα (περούκες) που «κολλιούνται» σε περιοχές με υπάρχοντα μαλλιά μπορεί να εμφανίσουν αυτό το είδος μόνιμης τριχόπτωσης αν το πρόσθετο παραμένει προσκολλημένο στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Τριχοτιλλομανία είναι μία μορφή Αλωπεκίας από Έλξη που σχετίζεται με μία ψυχαναγκαστική διαταραχή που προκαλείται όταν κάποιοι ασθενείς τραβούν και ξεριζώνουν τις τρίχες τους, δημιουργώντας ιδιόμορφα μοτίβα τριχόπτωσης.

Σε μακροχρόνιες περιπτώσεις Τριχοτιλλομανίας, μπορεί να προκύψει μόνιμη Αλωπεκία από Έλξη.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την Αλωπεκία από Έλξη, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν Δερματολόγο.

Ουλωτική Αλωπεκία (Scarring Alopecia)

Η τριχόπτωση με ταυτόχρονη ουλοποίηση στο τριχωτό της κεφαλής αποκαλείται Ουλωτική Αλωπεκία. Η ουλοποίηση μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά αιτιών.

  • Η Αλωπεκία από Έλξη μπορεί, μετά από ένα χρονικό διάστημα, να οδηγήσει σε ουλοποίηση και μόνιμη απώλεια τριχών.
  • Η Τριχοτιλλομανία μπορεί προοδευτικά να προκαλέσει μόνιμη ουλοποίησηστις περιοχές του τριχωτού της κεφαλής από όπου ξεριζώνονται για χρόνια οι τρίχες.
  • O τραυματισμός στο τριχωτό που προκαλείται από φυσικό τραύμα ή έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει μόνιμα σημεία ουλοποίησης και μόνιμη τριχόπτωση.
  • Οι παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη τριχόπτωση λόγω του τραύματος του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνουν
    • τις αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο ερυθηματώδης λύκος και το σκληρόδερμα
    • βακτηριακές μολύνσεις όπως θυλακίτιδα, μυκητισιακέςλοιμώξεις και ιογενείς λοιμώξεις, όπως oέρπης ζωστήρας.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την Ουλωτική Αλωπεκία, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν Δερματολόγο.

Τριχοτιλλομανία (Trichotillomania)

H Τριχοτιλλομανία είναι το όνομα που δόθηκε στο παθολογικό, ψυχαναγκαστικό τράβηγμα (ξερίζωμα) των μαλλιών από το τριχωτό της κεφαλής ή από άλλες τριχωτές περιοχές του σώματος.

Με τον καιρό, το συνεχιζόμενο ξερίζωμα των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής ή της άλλης τριχωτής περιοχής θα οδηγήσει σε μία άτριχη περιοχή, δηλαδή ένα μόνιμα άδειο από τρίχες σημείο. Η χρόνια Τριχοτιλλομανία μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και μόνιμηΟυλωτική Αλωπεκία.

Στην πιο ήπια μορφή της, η Τριχοτιλλομανία είναι το παθολογικό ξερίζωμα τριχών όταν ένα άτομο διαβάζει ή βλέπει τηλεόραση. Στις πιο σοβαρές μορφές, η Τριχοτιλλομανία αποκτά ένα τελετουργικό μοτίβο και το ξερίζωμα των μαλλιών γίνεται μπροστά στον καθρέπτη. Το άτομο που πάσχει από Τριχοτιλλομανία έχει συχνά αισθήματα ενοχής σχετικά με την «περίεργη» συμπεριφορά του/της και θα προσπαθήσει να την αποκρύψει.

Δεν είναι ακόμα σαφές το εάν η Τριχοτιλλομανία πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως μία απλά «κακή συνήθεια» ή ως μία ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Εντούτοις, με την αντιμετώπισή της ασχολείται η ειδικότητα της Ψυχιατρικής και σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται εκτίμηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

Τριγωνική αλωπεκία (Triangular Alopecia)

Η Τριγωνική Αλωπεκία κάποιες φορές ξεκινά κατά την παιδική ηλικία ως ανεξήγητη τριχόπτωση στις κροταφιαίες περιοχές του τριχωτού. Τα αίτια της Τριγωνικής Αλωπεκίας δεν είναι γνωστά αλλά η πάθηση μπορεί συχνά να θεραπευτεί φαρμακευτικά ή χειρουργικά. Το χαρακτηριστικό μοτίβο της τριχόπτωσης στην Τριγωνική Αλωπεκία είναι η αραίωση ή η πλήρης απουσία μαλλιών στην περιοχή γύρω από τους κροτάφους. Αν η τριχόπτωση δεν είναι πλήρης, οι τρίχες που παραμένουν στην περιοχή συχνά συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε απλό «χνούδι», δηλαδή λεπτές, μικρές και άχρωμες τρίχες. Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την Τριγωνική Αλωπεκία, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν Δερματολόγο.

Τελογενής Τριχόρροια (Telogen Effluvium)

Τελογενής Τριχόρροια είναι η τριχόπτωση που προκαλείται όταν ένα μεγάλο ποσοστό των τριχοθυλακίων του τριχωτού της κεφαλής περνά απότομα και μαζικά στο τελογενές στάδιο, δηλαδή στη φάση «απόπτωσης» του κύκλου ζωής του τριχοθυλακίου, όπου η τρίχα σταματάει να μεγαλώνει και πέφτει.

Τα αίτια αυτής της χρονικά μη φυσιολογικής εμφάνισης του τελογενούς σταδίου μπορεί να είναι ορμονικά, διατροφικά, να σχετίζονται με φάρμακα, με άγχος ή άλλα αίτια. Τις περισσότερες φορές τα μαλλιά που χάνονται, όμως, ξαναβγαίνουν.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την Τελογενή Τριχόρροια, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν Δερματολόγο.

Σύνδρομο Χαλαρών Αναγενών Τριχών (Loose-Anagen Syndrome)

Το Σύνδρομο Χαλαρών Αναγενών Τριχών εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμη τριχοφυΐα. Κατά τη διάρκεια της του αναγενούς σταδίου (σταδίου ανάπτυξης) στον κύκλο ζωής του τριχοθυλακίου, τα μαλλιά είναι τόσο χαλαρά συνδεδεμένα στα τριχοθυλάκια εντός των οποίων μεγαλώνουν που μπορούν εύκολα να αποσπασθούν με το χτένισμα ή το βούρτσισμα. Αυτή η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί στην παιδική ηλικία και σταδιακά να βελτιωθεί ή και να εξαφανιστεί.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το Σύνδρομο Χαλαρών Αναγενών Τριχών, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν Δερματολόγο.

Άλλες αιτίες προσωρινής τριχόπτωσης.

Η προσωρινή τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά αιτίων. Αν συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρόνια. Η συμβουλή ενός Δερματολόγου ή ενός ιατρού ειδικευμένου στη Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να είναι καθησυχαστική και σε σχέση με την αιτία αλλά και την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Η προσωρινή τριχόπτωση σχετίζεται συχνά με τον υποθυρεοειδισμό(έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών). Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής συνήθως επαναφέρει τα τριχοθυλάκια στο φυσιολογικό κύκλο τους και την τριχόπτωση στη φυσιολογική ημερήσια ποσότητα απώλειας τριχών. Άλλες παθήσεις είναι η σοβαρή αναιμία στις γυναίκες με έντονη έμμηνο ρύση και τα ανεπαρκή επίπεδα Σιδήρου, κυρίως μετά την εγκυμοσύνη, που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή τριχόπτωση, που όμως διορθώνεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή και συμπλήρωμα Σιδήρου.

Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν προσωρινή τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από αυτή. Οι ορμονικές αλλαγές μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν έναν αφύσικα μεγάλο αριθμό τριχοθυλακίων να περάσουν μαζικά στο τελογενές στάδιο (φάση πτώσης και απώλειας της τρίχας). Αυτό συμβαίνει διότι το τελογενές στάδιο αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των υψηλώνεπιπέδων οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα όμως επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά την εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα πολλά τριχοθυλάκια να περνούν ταυτόχρονα στοτελογενές στάδιο μερικούς μήνες μετά την εγκυμοσύνη. Αυτή η αλλαγή στον κύκλο ζωής της τρίχας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη είναι συνήθως προσωρινή.

Παρόλα αυτά, η συνέχιση της τριχόπτωσης για μήνες μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να καταδεικνύει την ύπαρξη κάποιος ορμονικής ανισορροπίας που απαιτεί διερεύνηση.

Το έντονο σωματικό στρες, το έντονο ψυχικό στρες και ο υψηλός πυρετός μπορούν να προκαλέσουν ενίοτε προσωρινή τριχόπτωση. Η αιτία αυτού του είδους τριχόπτωσης δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μία ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών καταπονήσεων έχουν συσχετιστεί με το πέρασμα ενός αφύσικα υψηλού αριθμού τριχοθυλακίων στο στάδιο της απόπτωσης. Η μη φυσιολογική απόπτωση τριχών και η μετατροπή τους σε χνούδι, μία κατάσταση γνωστή ως τελογενής τριχόρροια (telogen effluvium), μπορεί να προκληθεί από τον υψηλό ή παρατεταμένο πυρετό και από εκτενές ή βαρύ φυσικό τραύμα (π.χ. τροχαίο ή εκτενή εγκαύματα). Η κατάσταση αυτή συνήθως εμφανίζεται αρκετές εβδομάδες μετά από ένα τραυματικό γεγονός ή από μια αρρώστια με υψηλό πυρετό. Μία πάθηση γνωστή ως αναγενής τριχόπτωση (anagen effluvium) που προκαλεί σχεδόν ακαριαία τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί μετά την έκθεση σε χημειοθεραπεία ή χημικά που δρουν ως τοξίνες των τριχοθυλακίων.

Αλλαγές στον κύκλο ζωής του τριχοθυλακίου που προκαλούνται από το στρες και τον πυρετό είναι σχεδόν πάντα προσωρινές. Ακόμα και έτσι, η προσωρινή τριχόπτωση μπορεί να είναι αισθητικά μη αποδεκτή για το άτομο που τη βιώνει. Αντίστοιχα, η προσωρινή τριχόπτωση που σχετίζεται με συγκεκριμένες χημειοθεραπευτικές αγωγές ενάντια στον καρκίνο μπορεί να είναι αισθητικά μη αποδεκτή. Έχει μάλιστα αποδειχθεί πως τα άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, θεωρούν την απώλεια μαλλιών τους πιο ενοχλητική από την ζάλη, τους εμετούς, την κατάπτωση και όλες τις άλλες παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Ένας Δερματολόγος ή ένας ιατρός ειδικευμένος στη Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους.

 

blank page | ηλεκτρονική και έντυπη επικοινωνία