Γενικά για την τριχόπτωση

  • Επιστημονική επιμέλεια κειμένου: Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS, ABHRS Secretary, Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου

Όλοι οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι προκαλεί την τριχόπτωση.

Στην πραγματικότητα, τα αίτια τριχόπτωσης και στα δύο φύλα είναι δεκάδες.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιδρούν ως αιτίες της τριχόπτωσης, συμπεριλαμβανόμενων της κληρονομικότητας (η οποία είναι η πιο συνήθης αιτία τριχόπτωσης), κάποιων ασθενειών (όπως είναι οι παθήσεις του θυρεοειδή) και τυχόν ιατρικές αγωγές που ακολουθείτε. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε την αιτία της τριχόπτωσης και να μάθετε αν μπορείτε να την αποτρέψετε είναι να επισκεφθείτε έναν Δερματολόγο ή ένα ιατρό εξειδικευμένο στην Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Επιπλέον, ο τρόπος ζωής μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες. Το άγχος, η έκθεση σε χημική ή υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντες που μπορεί να προξενήσουν ή να επιδεινώσουν την τριχόπτωση. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι συγκεκριμένα στυλ κόμμωσης, όπως η σφιχτή πλεξούδα, η σφιχτή αλογοουρά και η προσθετική επέκταση μαλλιών (εξτένσιονς) μπορεί να τραυματίσουν τα τριχοθυλάκια, οδηγώντας σε τριχόπτωση.

Η απώλεια μαλλιών σχεδόν πάντοτε αποδεικνύεται μία πολύ έντονη και αγχώδης συναισθηματική εμπειρία. Άσχετα με το πόσο προχωρημένη είναι η τριχόπτωση σας ή με το αν απλά θέλετε κάποιες πληροφορίες και μία γενική ιδέα για την τριχόπτωση, τις υπάρχουσες θεραπείες και την αποκατάσταση, υπάρχουν τρόποι να βοηθηθείτε με αποτελεσματικούς και σύγχρονους τρόπους!

Κάθε τριχόπτωση διαφέρει;

Όπως είπαμε, τα αίτια τριχόπτωσης και στα δύο φύλα είναι δεκάδες.

Όµως δεν σημαίνει πως όλα τα αίτια είναι εξίσου συχνά.

Αρκεί να σκεφτείτε πως 98 στους 100 άνδρες με τριχόπτωση, η αιτία είναι η Ανδρογενετική Αλωπεκία και μόλις σε 2 στους 100 θα πρέπει ο ιατρός να βρει πιο από τα υπόλοιπα δεκάδες σπάνια αίτια προκαλεί την τριχόπτωση.

Η τριχόπτωση (shedding) και η λέπτυνση των τριχών (thinning) του τριχωτού που εµφανίζεται στους άνδρες οφείλεται, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων λοιπόν (>98%), σε ανδρική Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΓΑ), ενώ πάνω από 70% των γυναικών µε αντίστοιχα προβλήµατα τριχωτού πάσχουν από γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΓΑΑ).

Σε επόμενες ενότητες, ενώ θα αναφερθούμε και στα υπόλοιπα αίτια τριχόπτωσης, η ανδρική Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΓΑ), και η γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία Τρίχες θα μας απασχολήσουν κυρίως.

Γενικές χαρακτηριστικά τριχοθυλακίων και τριχών

  • Μέσος αριθμός τριχών στο τριχωτό της κεφαλής στους μελαχρινούς: 110.000
  • Μέσος αριθμός τριχών στο τριχωτό της κεφαλής στους ξανθούς: 140.000
  • Μέσος αριθμός τριχών στο τριχωτό της κεφαλής στους κοκκινομάλληδες: 90.000
  • Μέσος αριθμός τριχών στο τριχωτό της κεφαλής σε Αφρο-Αμερικάνους: 60.000
  • Μέσος αριθμός τριχών ανά τριχοθυλάκιο: 2,2 (ναι, κάθε τριχοθυλάκιο περιέχει πολλές τρίχες!)
  • Διάμετρος φυσιολογικών τριχών: 0,06 – 0,18mm
  • Ανθεκτικότητα τρίχας: λίγο μεγαλύτερη από σύρμα χαλκού ίδιας διαμέτρου!
  • Το τριχοθυλάκιο είναι ο πιο ενεργειακά δυναµικός ιστός στο ανθρώπινο σώµα και τα κύτταρα της τρίχας είναι τα ταχύτερα αναπτυσσόµενα κύτταρα.
  • Η ίδια η τρίχα, όμως, είναι «νεκρός ιστός», δηλαδή δεν έχει μεταβολισμό. Δεν έχει αγγεία, δεν έχει νεύρα, δεν μπορεί να επιδιορθωθεί από μόνη της, μόνο να επιφανειακές αλλαγές μπορούν να γίνουν (βάψιμο, καλλυντικά κτλ.)

Δυναμικά χαρακτηριστικά τριχοθυλακίων και τριχών

Μια τρίχα δεν μεγαλώνει για πάντα! Το τριχοθυλάκιο είναι το μοναδικό όργανο στο ανθρώπινο σώμα που έχει την ιδιότητα να αναπτύσσεται, να πεθαίνει και να αναγεννιέται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Αυτό ονομάζεται «κύκλος ζωής του τριχοθυλακίου» και έχει 3 βασικά στάδια:

Αναγενές στάδιο: Η φάση ανάπτυξης, που διαρκεί κατά μέσο όρο 3 χρόνια (αλλά μπορεί να είναι πιο σύντομη, π.χ. 1 χρόνος, ή πιο μεγάλη, μέχρι >7 χρόνια). Περίπου το 90% όλων των τριχών στα μαλλιά μας κάθε στιγμή βρίσκονται στην Τελογενή φάση του κύκλου

Καταγενές στάδιο: Η φάση κατά την οποία η τρίχα σταματάει να αναπτύσσεται και υφίσταται αλλαγές στην ανατομία της. Διαρκεί 2 εβδομάδες

Τελογενές στάδιο: Η φάση ανάπαυσης (που το τριχοθυλάκιο δεν παράγει τρίχα) που διαρκεί 2-3 μήνες και περιλαμβάνει και την αποβολή της παλαιάς τρίχας από το τριχοθυλάκιο. Περίπου το 10% όλων των τριχών στα μαλλιά μας κάθε στιγμή βρίσκονται στην Τελογενή φάση του κύκλου ζωής.

genika trixoptosi

Ο βασικός κύκλος ζωής του τριχοθυλακίου και η διάρκειά του. Ο κύκλος ζωής του τριχοθυλακίου είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Η διάρκεια του κάθε σταδίου που αναγράφεται στο σχήμα αφορά τα υγιή τριχοθυλάκια του τριχωτού. 

Μετά το Τελογενές στάδιο, το τριχοθυλάκιο ξαναμπαίνει στο αναγενές στάδιο κ.ο.κ. και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται για όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου!

  • Διάρκεια ζωής μιας τρίχας: 2-7 χρόνια (αν και υπάρχουν αναφορές για μαλλιά >60ετών!)
  • Μέγιστο μήκος που φτάνει μια τρίχα: 70 - 90 εκατοστά (αν και υπάρχουν αναφορές για μαλλιά 3m!)
  • Ετήσια αύξηση μήκους μιας τρίχας: περίπου 12 εκατοστά, 0,3mm/ημέρα
  • Οι τρίχες των γυναικών αυξάνονται πιο αργά από αυτές των ανδρών
  • Τα μαλλιά των ανδρών είναι πιο πυκνά από των γυναικών

Γενικές γνώσεις για την τριχόπτωση

  • Καθημερινά κατά μέσο όρο πέφτουν από τα μαλλιά σας 100-150 τρίχες, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, μπορεί να είναι λιγότερες ή περισσότερες. 
  • Δεν εμφανίζεται αραίωση εάν τα μαλλιά σας χάνονται σε αυτούς τους ρυθμούς επειδή αυτός είναι και ο ρυθμός με τον οποία αναπτύσσονται ξανά στο κεφάλι. 
  • Εάν οι τρίχες που χάνονται δεν αντικαθίστανται από τον ίδιο αριθμό νέων τριχών, τότε κάποια στιγμή θα έχετε πρόβλημα αραίωσης.
  • Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει την μικρή αραίωση. Όταν πλέον γίνει αυτή εμφανής, έχουν ήδη χαθεί το 50% των τριχών περίπου. Συνεπώς, μπορεί να πάσχετε από σταδιακή τριχόπτωση για χρόνια, χωρίς να έχει εμφανιστεί αραίωση.
  • Το συχνό ή σπάνιο λούσιμο δεν σχετίζεται με την τριχόπτωση
  • Το κούρεμα των μαλλιών δεν επηρεάζει την ανάπτυξή τους ή το να «δυναμώσουν».

 

Log in

create an account