Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γλωσσάρι / Ορολογία

Α

5α-αναγωγάση: Ένζυμο που μετατρέπει την Τεστοστερόνη σε Διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η DHT είναι υπεύθυνη για την τριχόπτωση και την αραίωση των μαλλιών στην ανδρική Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΓΑ) και στην γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΓΑΑ).

Αβιταμίνωση: Η έλλειψη/ανεπάρκεια απαραίτητων βιταμινών στον οργανισμό που έχει ως συνέπεια την κακή κατάσταση της υγείας. Εμφανίζεται μόνο σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και όχι στον γενικό πληθυσμό. Στα υγιή άτομα με ΑΓΑ και ΓΑΑ τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες είναι άχρηστα διότι η τριχόπτωσή τους δεν προκαλείται από έλλειψη κάποιας βιταμίνης αλλά είναι γονιδιακής αιτιολογίας.

Αγγείωση/αιμάτωση τριχωτού: Το τριχωτό της κεφαλής είναι η περιοχή του σώματος με τα περισσότερα αιμοφόρα αγγεία και κάθε τραυματισμός στο τριχωτό συνοδεύεται από έντονη αιμορραγία. Ο ιατρός που ειδικεύεται στη Μεταμόσχευση Μαλλιών έχει εξειδικευμένη γνώση της αγγειακής παροχής του τριχωτού που του επιτρέπει την αποφυγή της σημαντικής απώλειας αίματος κατά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών καθώς και την αποφυγή της μείωσης της παροχής αίματος στις περιοχές που πραγματοποιείται η Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Αιμορραγία στη ΜΕΤ: Σπάνια επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί στη Μεταμόσχευση Μαλλιών κυρίως στη δότρια περιοχή και συνήθως με την τεχνική FUT. Σχεδόν πάντα σχετίζεται με λήψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής που επηρεάζουν την αιμόσταση ενώ η 2η συχνότερη αιτία είναι η λανθασμένη χειρουργική τεχνική.

Αλωπεκία: Γενικός όρος που περιγράφει την απώλεια μαλλιών ως αποτέλεσμα ασθένειας, δυσλειτουργίας ή κληρονομικής προδιάθεσης.

Αλωπεκία από Έλξη: Απώλεια μαλλιών που προκαλείται από χρόνια έλξη (τράβηγμα) των τριχών και παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες που χρησιμοποιούν χτενίσματα στα οποία τραβιόνται πολύ τα μαλλιά, συνήθως λόγω πλεξούδων, αλογοουρών και άλλων σφιχτών χτενισμάτων.

Αλωπεκία Γήρανσης: Απώλεια μαλλιών που προκύπτει με τη φυσική πρόοδο της ηλικίας. Όπως κάθε άλλο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, και το τριχοθυλάκιο, που είναι ένα πλήρες μικρο-όργανο, γερνάει και αντίστοιχο υπόκειται σε αλλαγές στην λειτουργία του που εκφράζονται και με την παύση της λειτουργίας του, που είναι η παραγωγή τριχών.

Αμινοξέα: Τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Ανεπάρκειά τους στην διατροφή ονομάζεται πρωτεϊνικός υποσιτισμός και συμβαίνει σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού (ευπαθείς ομάδες) και μόνο σε αυτούς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των τριχών. Το ότι τα αμινοξέα είναι δομικά συστατικά των τριχών δεν σημαίνει πως αύξησή τους στη διατροφή θα διορθώσει την αλωπεκία.

Αναγενής Τριχόρροια (AnagenEffluvium): Απώλεια μαλλιών που βρίσκονται στην αναγενή φάση ανάπτυξης. Αυτός είναι ο τύπος της τριχόπτωσης που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, δηλαδή που το στάδιο ανάπτυξης διακόπτεται απότομο και τα μαλλιά πέφτουν, ευτυχώς προσωρινά, συνήθως.

Αναγενής φάση: Η φάση του κύκλου ζωής του τριχοθυλακίου κατά την οποία αναπτύσσονται οι τρίχες. Στο τριχωτό της κεφαλής το 90% των τριχοθυλακίων βρίσκονται σε αναγενές στάδιο και αυτό διαρκεί, στα υγιή τριχοθυλάκια, τουλάχιστον 3 χρόνια. Όσο μεγαλύτερο το αναγενές στάδιο, τόσο πιο μακριά μπορούν να φτάσουν να είναι τα μαλλιά.

Αναισθησία τοπική: Η τεχνική με την οποία αναισθητοποιείται η δότρια και η λήπτρια περιοχή στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών και καθιστά την όλη διαδικασία ανώδυνη. Μέθη και γενική αναισθησία έχουν διεθνώς καταργηθεί στην σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Αναστολέας 5α-αναγωγάσης: Φαρμακευτική ουσία που αναστέλλει τη δράση του ενζύμου 5α-αναγωγάση και την μετατροπή της Τεστοστερόνης σε Διυδροτεστοστερόνη (DHT). Τέτοιες ουσίες είναι το Finasteride και το Dutasteride. Γενικά θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικές και ασφαλείς φαρμακευτικές ουσίες με ελάχιστες παρενέργειες που είναι αναστρέψιμες με τη διακοπή ή αυτοπεριοριζόμενες και με τη συνέχιση της αγωγής.

Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΓΑ): Απώλεια μαλλιών σχετιζόμενη με γενετική προδιάθεση, που οφείλεται στις επιδράσεις της Διυδροτεστοστερόνης (DHT) στα τριχοθυλάκια συγκεκριμένων περιοχών του τριχωτού (ορμονο-ευαίσθητες περιοχές). Διακρίνεται σε ανδρική (ΑΓΑ) και γυναικεία (ΓΑΑ). Είναι η πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης και στα 2 φύλα. Επηρεάζει την πρόσθια και κεντρική περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, στους άνδρες δεν επηρεάζει την οπίσθια περιοχή πάνω από το σβέρκο και στα πλάγια του τριχωτού ενώ στις γυναίκες μπορεί να «αδυνατίσουν» και αυτές οι περιοχές. Προκαλεί την προοδευτική σμίκρυνση των φυσιολογικών τελικών τριχοθυλακίων του τριχωτού υπό την επίδραση της Διυδροτεστοστερόνης και τη μετατροπή των τελικών τριχοθυλακίων σε χνοώδη τριχοθυλάκια, από τα οποία εκφύονται κοντές, λεπτές, άχρωμες, χνοώδεις τρίχες, με μικρή διάρκεια ζωής και χωρίς καμία αισθητική αξία.

Ανδρογόνα: Γενικός όρος που αναφέρεται σε όλες τις ανδρικές ορμόνες. Το κύριο ανδρογόνο στο ανθρώπινο σώμα είναι η Τεστοστερόνη ενώ Διυδροτεστοστερόνη (DHT)εμπλέκεται στην ΑΓΑ.

Ανδρογονο-ανεξάρτητα: τα τριχοθυλάκια που δεν επηρεάζονται από τις ανδρικές ορμόνες του φύλου, όπως είναι αυτά που βρίσκονται ακόμα και στα παιδιά που δεν έχουν ορμόνες φύλου. Τέτοια είναι τα τριχοθυλάκια στα φρύδια, στα βλέφαρα και αυτά της μόνιμης δότριας περιοχής του τριχωτού.

Ανδρογονο-εξαρτώμενα τριχοθυλάκια: τα τριχοθυλάκια που εξαρτώνται από την ύπαρξη ανδρικών ορμονών του φύλου και η επαφή τους με αυτές τα κάνει να αυξάνουν σε μεγεθος και να μεγαλώνουν. Τέτοια είναι τα τριχοθυλάκια των περιοχών όπως τα γένια, το ανδρικό στέρνο, οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα.

Ανδρογονο-ευαίσθητα τριχοθυλάκια: τα τριχοθυλάκια των περιοχών που εμφανίζουν ΑΓΑ, διότι αυτά είναι ευαίσθητα στις ανδρικές ορμόνες του φύλου και η επαφή τους με αυτές τα κάνει να συρρικνώνονται.

Ανεπιθύμητη ενέργεια: Η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι όταν εμφανίζεται μια φυσιολογική δράση ενός φαρμάκου, απλά δεν είναι ο λόγος για τον οποίο δίνουμε το φάρμακο, γι' αυτό και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ανεπιθύμητη, π.χ. η αύξηση του χρόνου αιμόστασης με την ασπιρίνη που έλαβε κάποιος για πονοκέφαλο. Διαφέρει από την παρενέργεια.

Αντιανδρογόνο: Παράγοντας που αναστέλλει τη δράση των ανδρογόνων, συνήθως είτε αποκλείοντας τη σύνδεσή τους στα κύτταρα-υποδοχείς, είτε επεμβαίνοντας στο μεταβολισμό τους ή ελαττώνοντας την παραγωγή τους. Δεν χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της ΑΓΑ αλλά μόνο στην αντιμετώπιση της ΓΑΑ.

Απόρριψη: Η μη αποδοχή του ιστού/δότη από τον οργανισμό/δέκτη. Δεν μπορεί να συμβεί στη Μεταμόσχευση Μαλλιών διότι είναι επέμβαση αυτό-μεταμόσχεσης.

Αραίωση τριχωτού (thinning): Η μία από τις δύο παραμέτρους της ΑΓΑ κατά την οποία οι τρίχες γίνονται ολοένα και πιο κοντές, λεπταίνουν και χάνουν τον έντονο χρωματισμό τους, χωρίς όμως ο απόλυτος αριθμός των τριχών να έχει μειωθεί αισθητά. Η αραίωση τριχωτού μετέπειτα γίνεται και κανονική απώλεια τριχών/απόπτωση (shedding) όσο εξελίσσεται η ΑΓΑ.

Αρωματάση: Ενζυμικό σύμπλεγμα που συμμετέχει στην παραγωγή των οιστρογόνων, καταλύοντας τη μετατροπή της Τεστοστερόνης σε Οιστραδιόλη. Περιέχεται στα κύτταρα των αδρενεργικών αδένων, των ωοθηκών, του πλακούντα, των όρχεων, του εγκεφάλου και στους σμηγματογόνους αδένες των τριχοθυλακίων.

Αυτομόσχευμα: Μόσχευμα που μεταφέρεται από ένα τμήμα του σώματος σε άλλο του ίδιου ασθενή. Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μια τυπική επέμβαση αυτό-μεταμόσχεσης.

Aldactone®: Το εμπορικό όνομα της Σπιρονολακτόνης, που συνταγογραφείται για την υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και για την ΓΑΑ, χωρίς όμως να έχει εγκριθεί ακόμα η χρήση του με αυτή την ένδειξη.

Anavar®: Το εμπορικό όνομα της Dutasteride, που συνταγογραφείται για την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη αλλά έχει θετική δράση και στην ΑΓΑ, χωρίς όμως να έχει εγκριθεί ακόμα η χρήση του με αυτή την ένδειξη.

Β

Βιοψία: Αποκοπή τμήματος ιστού και μικροσκοπική του μελέτη. Χρησιμοποιείται σπάνια στη διάγνωση της τριχόπτωσης από ΓΑΑ και δεν πρέπει να εφαρμόζεται ποτέ για τη διάγνωση της ΑΓΑ καθότι είναι περιττή.

Βιταμίνες σε συμπληρώματα διατροφής: τάξη οργανικών χημικών ενώσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για την κανονική λειτουργία ενός οργανισμού ο οποίος δεν είναι σε θέση να τις συνθέσει. Ανευρίσκονται στην τροφή, δρουν ακόμη και όταν ανευρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες, ενώ η δράση τους έγκειται στην ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό. Στα άτομα με ΑΓΑ και ΓΑΑ τα συμπληρώματα διατροφής είναι άχρηστα διότι δεν έχουν καμία επίδραση στην τριχόπτωση.

Βλαστοκύτταρα: είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα. Στην ΑΓΑ δεν υπάρχει διαταραχή στα βλαστοκύτταρα του τριχοθυλακίου και οποιαδήποτε αναφορά για «Θεραπεία Βλαστοκυττάρων για την τριχόπτωση» αν ποτέ εμφανιστεί, θα είναι άχρηστη στην ΑΓΑ και ΓΑΑ και θα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε άλλες, σπάνιες αλωπεκίες, κυρίως σε ουλωτικές αλωπεκίες.

Βλέφαρα/Βλεφαρίδες (Μεταμόσχευση): η σύγχρονη Μεταμόσχευση Φρυδιών και η Μεταμόσχευση Βλεφαρίδων μπορούν να αποκαταστήσουν τα φρύδια και τις βλεφαρίδες με απόλυτα φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο και να βελτιώσουν εντυπωσιακά την εικόνα του ατόμου αν τα φρύδια ή οι βλεφαρίδες είναι αδύναμα ή απουσιάζουν.

Βότανα για τριχόπτωση: Καλλυντικά φυτικής προελεύσεως που ισχυρίζονται «φυσική» αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, προβάλλουν εξωφρενικούς ισχυρισμούς, δεν υπάγονται σε οποιοδήποτε Κρατικό ή Επιστημονικό έλεγχο/ρύθμιση και είναι πάντοτε υποδεέστερα σε αποτελέσματα από τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ προκαλούν συχνά και βαριές τοπικές ή συστεμικές παρενέργειες και απρόβλεπτες αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτικές αγωγές. 

Γ

Γενετική Μηχανική: Πειραματική τεχνική που περιλαμβάνει την αλλαγή του «γονιδιακού προφίλ» των κυττάρων. Ονομάζεται και «Γονιδιακή Θεραπεία» και έχει ως απώτερο στόχο να αλλάξει το γονίδιο που προκαλεί την ασθένεια. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα σε καμία κλινική εφαρμογή.

Γενετικός: Ο αναφερόμενος στα γονίδια και στις επιδράσεις τους.

Γένια (Μεταμόσχευση): τα τριχοθυλάκια των γενιών αποτελούν τα καλύτερα εναλλακτικά μοσχεύματα στη Μεταμόσχευση Μαλλιών προς το τριχωτό σε περιπτώσεις που ο ασθενή δεν έχει άλλα πλέον μοσχεύματα που να μπορούμε να πάρουμε από τη δότρια περιοχή του τριχωτού. Αντίστροφα, σε άτομα που δεν έχουν γένια, μπορούν να μεταφερθούν τριχοθυλάκια από τη δότρια περιοχή του τριχωτού για να δώσουν εικόνα πιο πλούσιων γενιών.

Γονίδιο Ανδρογενετικής Αλωπεκίας: Παρόλο που γνωρίζουμε πως η Ανδρογενετική αλωπεκία είναι κληρονομούμενη κατάσταση, δεν έχουν βρεθεί ακόμα ποια και πόσα γονίδια σχετίζονται με την εμφάνισή της και έτσι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σύντομα σε κάποια «γονιδιακή θεραπεία» αφού δεν γνωρίζουμε που να στοχεύσουμε.

Γυναικομαστία: Υπερβολική ανάπτυξη του ανδρικού στήθους που καταλήγει να θυμίζει γυναικείο μαστό σε μέγεθος και σχήμα. Προκαλείται από ανισορροπία των ορμονών του φύλου, κυρίως σε αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων, συστεμικά ή τοπικά.

Γυροειδής Αλωπεκία: απώλεια τριχών σε σαφώς περιγεγραμμένες περιοχές που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε τριχωτή επιφάνεια του σώματος. Είναι μία περιοδική πάθηση (δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί πολλές φορές στη ζωή κάποιου/ας), και δεν σχετίζεται με την Ανδρογενετική Αλωπεκία.

Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία: Το συχνότερο αίτιο τριχόπτωσης στις γυναίκες. 70 στις 100 γυναίκες με τριχόπτωση πάσχουν από ΓΑΑ. Ο μηχανισμός της ΓΑΑ δεν είναι πλήρως κατανοητός επειδή δεν συνδέεται άμεσα με την ορμόνη Διυδροτεστοστερόνη (DHT), όπως συμβαίνει με την ανδρική Ανδρογενετική Αλωπεκία, ΑΓΑ.

Δ

Δασυτριχισμός: αναφέρεται στην κατάσταση όπου αναπτύσσονται κανονικές τρίχες στο γυναικείο δέρμα σε θέσεις όπου θα έπρεπε να υπάρχει μόνο χνούδι.

Δερματική θηλή: Αποτελεί ανατομικό τμήμα του τριχοθυλακίου και βρίσκεται στη βάση του. Περιέχει νεύρα και αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν γλυκόζη για ενέργεια και αμινοξέα για το σχηματισμό της κερατίνης. Καθοριστική δομή για την ανάπτυξη της τρίχας αφού διαθέτει υποδοχείς τόσο για ανδρογόνα, όσο και για παράγοντες που ευνοούν την αύξηση.

Διάχυτη τριχόπτωση: Μοτίβο τριχόπτωσης που δεν υπάγεται στις κλασικές κλίμακες σταδιοποίησης της τριχόπτωσης για τους άνδρες με ΑΓΑ και τις γυναίκες με ΓΑΑ. Συνήθως προκαλείται από άλλες συστεμικές καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με κληρονομική προδιάθεση για τριχόπτωση. Εμφανίζεται συνήθως ομοιόμορφα σε ολόκληρο το τριχωτό.

Διπλά τυφλή μελέτη: Μία επιστημονική μελέτη κατά την οποία ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές γνωρίζουν ποιος λαμβάνει το υπό εξέταση φάρμακο και ποιος λαμβάνει αδρανή ουσία, ολόιδια σε εμφάνιση/γεύση/μυρωδιά με την ενεργή ουσία (placebo). Είναι ο πιο έγκυρος τρόπος μελέτης για τον έλεγχο ασφάλειας και αποτελεσματικότητας μιας ουσίας.

Διυδροτεστοστερόνη (DHT): Ανδρογόνο που προκαλεί τη σμίκρυνση του τριχοθυλακίου και την τριχόπτωση στην Ανδρογενετική Αλωπεκία. Σχηματίζεται από την επίδραση της 5α-αναγωγάσης στην Τεστοστερόνη.

Δότρια περιοχή: Η δότρια περιοχή που τριχωτού ονομάζεται ασφαλής δότρια ζώνη (ΑΔΖ) και ορίζεται ως η ανατομική περιοχή του τριχωτού που περιέχει μόνον ορμονο-ανεξάρτητα τριχοθυλάκια. Όμως, σχεδόν οποιαδήποτε τριχωτή περιοχή του σώματος μπορεί να αποτελέσει δότρια περιοχή με την τεχνική Body Hair Transplantation.

Dutasteride: φαρμακευτική ουσία που δρα ως αναστολέας της 5α-αναγωγάσης. Συνταγογραφείται για την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη αλλά έχει θετική δράση και στην ΑΓΑ, χωρίς όμως να έχει εγκριθεί ακόμα η χρήση του με αυτή την ένδειξη.

Ε

Εγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές για την τριχόπτωση: υπάρχουν 2 φαρμακευτικές ουσίες που έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων FDA με ένδειξη ενάντια στην τριχόπτωση που προκαλεί η ΑΓΑ, οι ουσίες Minoxidil και Finasteride. Οι ουσίες αυτές έχουν αποδειχθεί σε πολυετείς, εκτενείς μελέτες να αναστέλλουν στους περισσότερους ασθενείς την τριχόπτωση και σε μεγάλο ποσοστό αυτών να οδηγούν σε επαναφύτρωση σημαντικού ποσοστού μαλλιών που είχαν χαθεί.

Εικονικό φάρμακο (placebo): Ουσία που είναι ολόιδια με την φαρμακευτική αγωγή (π.χ. σε σχήμα, χρώμα, γεύση, κτλ.), αλλά δεν περιέχει ενεργά συστατικά, είναι αδρανής δηλαδή. Σε αυτή την πλαστή (εικονική) ιατρική παρέμβαση δίνεται στον ασθενή η πληροφορία ότι η ουσία μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή του, αλλά δεν δίνεται πληροφορία ότι είναι στην πραγματικότητα αδρανής. Μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να κάνει τον ασθενή να πιστέψει ότι η ουσία/θεραπεία θα αλλάξει την κατάστασή του και αυτή η πεποίθηση μπορεί να παράγει μια υποκειμενική αντίληψη θεραπευτικού αποτελέσματος, κάνοντας τον ασθενή να αισθανθεί ότι η κατάστασή του έχει βελτιωθεί. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως το φαινόμενο placebo και βασίζεται στην αυθυποβολή.

Εμμηνόπαυση:Η εμμηνόπαυση είναι ο οριστικός τερματισμός της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας (παύση της έκκρισης οιστρογόνων από τις ωοθήκες), που ξεκινά 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας. Σχετίζεται με τριχόπτωση σε μεγάλο ποσοστό γυναικών διότι τα οιστρογόνα μέχρι τότε δρουν θετικά στα τριχοθυλάκια.

Επιβίωση μοσχευμάτων: Ποσοστιαίος αριθμός που μετράει το ποσοστό των τριχοθυλακιακών μονάδων/μοσχευμάτων που μεταμοσχεύθηκαν στη λήπτρια περιοχή σε σύγκριση με των αριθμό των μοσχευμάτων που τελικά επιβίωσαν και «φύτρωσαν». Μόνο ποσοστά υψηλότερα του 90-95% θεωρούνται αποδεκτά στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Επιλόχεια Τριχόπτωση: είναι φαινόμενο που παρατηρείται 2-6 μήνες μετά τον τοκετό και διαρκεί συνήθως 3-4 μήνες. Τις περισσότερες φορές τα μαλλιά ξαναβγαίνουν, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα μαλλιά παραμένουν αραιά για πάντα.

Επιπλοκές στη Μεταμόσχευση Μαλλιών: Σπάνια ιατρικά συμβάντα που μπορεί να ταλαιπωρήσουν τον ασθενή μετεγχειρητικά ή ακόμα και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Διακρίνονται σε επιπλοκές στη δότρια περιοχή (π.χ. αιμορραγία, ευρεία ουλή, κτλ) και στη λήπτρια περιοχή (π.χ. λοίμωξη, μειωμένη επιβίωση μοσχευμάτων, κτλ.). Τις περισσότερες φορές οφείλονται σε χειρουργικά λάθη, παραλείψεις ή προχειρότητα και λιγότερο συχνά σε λάθη του ασθενούς  μετεγχειρητικά.

Επούλωση δότριας/λήπτριας: Η δότρια περιοχή επουλώνεται με συρραφή του δέρματος στην τεχνική FUT και χωρίς συρραφή στην τεχνική FUE. Η λήπτρια περιοχή και στις 2 τεχνικές επουλώνεται μόνη της, χωρίς συρραφή και χωρίς εμφανή σημάδια.

Εποχική Τριχόπτωση: δύο περίοδοι εντονότερης, αλλά φυσιολογικής, τριχόπτωσης μέσα στο ημερολογιακό έτος. Η μέγιστη φυσιολογική τριχόπτωση εμφανίζεται πιο έντονα τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και ηπιότερα τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο.

Ζ

Ζώνες χειρουργικές στη Μεταμόσχευση Μαλλιών: 1. Πρόσθια περιοχή, που περιλαμβάνει το hairline μέχρι μια νοητή γραμμή 2-3 εκατοστά πιο πίσω, 2. Μέσο τριχωτού (midscalp), που είναι η κύρια οριζόντια επιφάνεια του τριχωτού ακριβώς πίσω από την πρόσθια περιοχή και μέχρι το σημείο που αρχίζει η κορυφή 3. Κορυφή (vertex) που ονομάζεται το οπίσθιο στρογγυλό τμήμα του τριχωτού που ξεκινάει από το πίσω όριο του midscalp, που είναι το σημείο που το οριζόντιο σχήμα του κρανίου ξεκινάει να γίνεται κάθετο, μέχρι την αρχή της μόνιμης τριχοφυΐας, ψηλά στη δότρια περιοχή.

Η

Ηπατίτιδα/ηπατοτοξικότητα: σπάνια αλλά υπαρκτή παρενέργεια κυρίως βοτανικών συμπληρωμάτων διατροφής ενάντια στην τριχόπτωση. Μπορεί να συμβεί και με άλλα συμπληρώματα διατροφής, ενώ δεν εμφανίζεται ποτέ με εγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες ενάντια στην τριχόπτωση.

Θ

Θυρεοειδείς ορμόνες: Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες: 1) τη Θυροξίνη ή (Τ4), 2) την Τριιωδοθυρονίνη (Τ3), που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών και 3) την Καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος. Διαταραχές στην έκκριση των Τ3 ή Τ4 σχετίζονται με αναστρέψιμη τριχόπτωση.

Ι

Ιατρογενείς επιπλοκές-βλάβες: οι επιπλοκές στη Μεταμόσχευση μαλλιών σε ποσοστό >98% προκαλούνται από τον ιατρό ή το χειρουργικό προσωπικό και οφείλονται σε λάθος τεχνική, σε λάθος στρατηγική, σε υπέρβαση των δυνατοτήτων του χειρουργού και σε κακό προγραμματισμό (timing). Χωρίζονται σε επιπλοκές στη δότρια περιοχή (π.χ. διάνοιξη τραύματος, νέκρωση τραύματος, νευραλγία, υπαισθησία, κτλ.) και στη λήπτρια περιοχή (π.χ. νέκρωση δέρματος, χαμηλή επιβίωση, κτλ.)

Ικανοποίηση ασθενούς: αποτελεί τον κύριο στόχο των επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Μαλλιών, δηλαδή ο ασθενής να μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την εικόνα του στον καθρέπτη. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι η σωστή ιεράρχηση των επιθυμιών του και η άριστη επικοινωνία ιατρού-ασθενή.

Κ

Καθολική αλωπεκία: Απώλεια των τριχών από ολόκληρο το σώμα λόγω «καταστροφής» των τριχοθυλακίων. Είναι η πιο εκτεταμένη μορφή της Γυροειδούς Αλωπεκίας και τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμη.

Καλλυντικά για τριχόπτωση: Οποιοδήποτε προϊόν πωλείται σε φαρμακεία (ή αλλού) που δεν φέρει «κουπόνι φαρμάκου» είναι καλλυντικό. Χωρίς καμία εξαίρεση, τα αποτελέσματα τους είναι πάντοτε υποδεέστερα από τον χρησιμοποιούσε κάποιος για το ίδιο διάστημα μια εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ενάντια στην τριχόπτωση, δηλαδή κάποια από τις ουσίες Minoxidil ή Finasteride.

Κάλυψη (coverage): η οπτική εικόνα πως το δέρμα του τριχωτού δεν φαίνεται ανάμεσα από τα μαλλιά. Τα στοιχεία που συμμετέχουν στην επιτυχημένη κάλυψη είναι η πυκνότητα, η διάμετρος, το μήκος, το σχήμα, το χρώμα, η γωνία έκφυσης και η λάμψη των τριχών.

Καταγενής φάση: Η μεταβατική φάση της ανάπτυξης των τριχών, κατά την οποία οι τρίχες σταματάνε να αυξάνονται αλλά δεν πέφτουν ακόμα. Διαρκεί 2-3 εβδομάδες.

Κερατίνη: Ινώδης και αδιάλυτη πρωτεΐνη που σχηματίζει τα μαλλιά και τα νύχια.

Κετοκοναζόλη: Αντιμυκητιασική φαρμακευτική ουσία με αντιανδρογονικές ιδιότητες που αποτελεί το ενεργό συστατικό του σαμπουάν Fungoral®. Σε µορφή shampoo, έχει υψηλή αποτελεσµατικότητα ενάντια στη σµηγµατορροϊκή δερµατίτιδα και στην κοινή πιτυρίδα ενώ έχει και µέτριο τριχογενετικό δυναµικό µε διαφορετικό µηχανισµό από τα Finasteride και Minoxidil. Ταυτόχρονα, η ρυθµιστική δράση του στον σµηγµατογόνο αδένα το καθιστά ως απαραίτητο συµπλήρωµα σε κάθε αγωγή ενάντια στην ΑΓΑ και στην ΓΑΑ

Κλίμακες σταδιοποίησης ΑΓΑ/ΓΑΑ: Πίνακες σταδιοποίησης/ταξινόμησης των τυπικών μοτίβων τριχόπτωσης που προκαλούν η ΑΓΑ και η ΓΑΑ. Χρησιμοποιούνται για την καλύτερη επικοινωνία ασθενούς ιατρού και για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής ή της Μεταμόσχευσης Μαλλιών.Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες παγκοσμίως κλίμακες σταδιοποίησης της ΑΓΑ είναι η κλίμακα Hamilton-Norwood για τους άνδρες και του Ludwig για την ΓΑΑ στις γυναίκες, αν και υπάρχουν και άλλες, λιγότερο δημοφιλείς μέθοδοι ταξινόμησης.

Κλωνοποίηση τριχοθυλακίων: Διαδικασία που ελπίζουμε να δημιουργήσει απεριόριστο αριθμό τριχοθυλακίων με σκοπό τη Μεταμόσχευση Μαλλιών. Όλες οι προσπάθειες μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει, δυστυχώς ενώ εκκρεμούν και ζητήματα ασφάλειας, καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης όγκων.

Κνησμός: Η επιστημονική ονομασία της φ αγούρας. Γενικά, ο μηχανισμός που προκαλεί τον κνησμό στο ανθρώπινο σώμα είναι άγνωστος. Μπορεί να εμφανιστεί κατά΄την διάρκεια της περιόδου επούλωσης στην Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Κορυφή (vertex, crown): ονομάζεται το οπίσθιο στρογγυλό τμήμα του τριχωτού που εκτείνεται από το σημείο που το κρανίο από οριζόντιο αρχίζει να γίνεται κάθετο και φτάνει μέχρι την αρχή (το πάνω όριο) της δότριας περιοχής μόνιμης τριχοφυΐας.

Κριτήρια επιλογής ασθενών στη Μεταμόσχευση Μαλλιών: αντίθετα με τις υπόλοιπες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, στη Μεταμόσχευση Μαλλιών αν ο ασθενής και η δότρια περιοχή του δεν πληρούν κάποια βασικά και θεσπισμένα ιατρικά κριτήρια, ο ασθενής θεωρείται ακατάλληλος δεν πρέπει να γίνεται δεκτός για Μεταμόσχευση Μαλλιών. Η επέμβαση σε ακατάλληλο ασθενή είναι η 2η συχνότερη αιτία δυσαρέσκειας από το αποτέλεσμα της Μεταμόσχευση Μαλλιών μετά την λανθασμένη τεχνική.

Κυστεΐνη/Κυστίνη: Η κυστεΐνη είναι το κύριο δομικό αμινοξύ της ανθρώπινης τρίχας, συντίθεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό, από άλλα αμινοξέα που βρίσκονται σε αφθονία στη συνηθισμένη διατροφή και έλλειψή της είναι πρακτικά αδύνατη. Η κυστεΐνη στα συμπληρώματα διατροφής προέρχεται κυρίως από χημική επεξεργασία ανθρώπινων τριχών από κουρεία της Κίνας και της Ινδίας και δεν βοηθάει ποτέ και με κανένα τρόπο άτομα με τριχόπτωση οποιασδήποτε αιτιολογίας.

Λ

Λαβίδες στη Μεταμόσχευση Μαλλιών: ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται τα τριχοθυλάκια στη λήπτρια περιοχή στις περισσότερες επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών παγκοσμίως. Απαιτεί, όμως, τεράστια εμπειρία από την πλευρά του βοηθού που κάνει την τοποθέτηση προκειμένου κατά την τοποθέτηση να μην τραυματιστεί το εύθραυστο τριχοθυλάκιο-μόσχευμα με τα άκρα της λαβίδας.

Λήπτρια περιοχή: η περιοχή του τριχωτού που θα δεχθεί τα μοσχεύματα στη Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Το τριχωτό χωρίζεται σε 3 βασικές χειρουργικές ζώνες, αλλά υπάρχουν και άλλες λήπτριες περιοχές, όπως τα γένια, βλέφαρα, φρύδια, ακόμα και το γυναικείο εφηβαίο ή το ανδρικό στέρνο!

Μ

Μαλλιά «χνούδι»: Είναι οι μικρές, λεπτές και άχρωμες τρίχες. Αναπτύσσονται φυσιολογικά στο σώμα και είναι η κατάληξη των τριχών καθώς «αδυνατίζουν» κατά την Ανδρογενετική Αλωπεκία στις ορμονο-ευαίσθητες περιοχές.

Μελανίνη: Η σκούρα χρωστική που καθορίζει την απόχρωση του δέρματος και των τριχών.

Μετεγχειρητική περίοδος:  Η μετεγχειρητική περίοδος ξεκινάει από τη στιγμή που θα βγει ο ασθενής από το χειρουργείο και διαρκεί έως ότου εμφανιστούν οι τρίχες από τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια. Μέχρι τότε πρέπει να είναι υπό την παρακολούθηση του ιατρού σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μοσχεύματα στη Μεταμόσχευση Μαλλιών: η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών απαιτεί τηδιαφύλαξη της ακέραιης και ανεξάρτητης τριχοθυλακιακής μονάδας που δεν διαιρείται σε μικρότερα τμήματα, αλλά ούτε συνδυάζονται περισσότερες τριχοθυλακιακές μονάδες σε μεγαλύτερα μοσχεύματα. Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών μεταμοσχεύονται μόνον φυσικές τριχοθυλακιακές μονάδες που μοιράζονται το ίδιο αιμοφόρο αγγείο, σμηγματογόνο αδένα και περιέχουν 1- 5 τριχοθυλάκια.

Μινοξιδίλη (Minoxidil): Εγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται τοπικά για την επιβράδυνση της τριχόπτωσης και την διέγερση της ανάπτυξης των τριχών.

Ν

-

Ξ

Ξύρισμα τριχωτού: εφαρμόζεται για τον ακριβή εντοπισμό της γωνίας εξόδου των τριχών από το τριχωτό στην τεχνική FUE ώστε να μην τραυματίζεται ο βολβός αλλά και από πολλούς άνδρες με αραίωση που προσπαθούν να την «κρύψουν» ξυρίζοντας ολόκληρο το κεφάλι.

Ο

Οιστρογόνα: Οι θηλυκές ορμόνες του φύλου που εκκρίνονται κυρίως από τις ωοθήκες.

Ολική αλωπεκία: Απώλεια όλων των τριχών του τριχωτού της κεφαλής. Είναι μια εκτεταμένη μορφή της Γυροειδούς Αλωπεκίας και τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμη.

Ουλή: η φυσιολογική αντίδραση του δέρματος σε οποιονδήποτε βαθύ τραυματισμό που φτάνει μέχρι και το χόριο. Ένας από τους βασικούς στόχους στη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι να ελαχιστοποιείται η δημιουργία ουλής κάνοντας όσο γίνεται λιγότερους και μικρότερους τραυματισμούς.

Ουλωτική Αλωπεκία: Η τριχόπτωση με ταυτόχρονη ουλοποίηση στο σημείο που «χάθηκε» η τρίχα. Η ουλοποίηση μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά αιτιών όπως Αλωπεκία από Έλξη, Τριχοτιλλομανία, τραυματισμό στο τριχωτό που προκαλείται από φυσικό τραύμα ή έγκαυμα,  αυτοάνοσες παθήσεις και μολύνσεις.

Π

Παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής: Δράση ενός φαρμάκου που είναι μη αναμενόμενη και άσχετη με τον λόγο για τον οποίο δίνουμε το φάρμακο και που συχνά επιβάλλει τη διακοπή της χορήγησής του.

Περιοχή λήπτρια: Η αραιή ή φαλακρή περιοχή όπου μεταμοσχεύονται οι τριχοθυλακιακές μονάδες στη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Περιοχή δότρια: Η περιοχή από την οποία λαμβάνονται οι τριχοθυλακιακές μονάδες στη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Περούκες/πρόσθετα: Ο όρος περούκα περιλαμβάνει τόσο τις ιατρικές όσο και τις μη ιατρικές χρήσεις των «πρόσθετων μαλλιών», όπως μια θεατρική περούκα ή μια περούκα που χρησιμοποιείται για βελτίωση της εμφάνισης απλά. Σε αντίθεση, ο όρος πρόσθετο (cranial prosthesis) είναι ένας πιο ειδικός όρος για να περιγράψει μια περούκα που φοριέται με σκοπό να καλύψει την αλωπεκία που έχει προκύψει από διαταραχές των τριχοθυλακίων, όπως κοινές αλωπεκίες, ιατρογενείς αλωπεκίες (χημειοθεραπεία) ή άλλα αίτια (τραύματα, εγκαύματα κτλ.)

Προστάτης ανδρικός: Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και παρέχει ένα μέρος του σπερματικού υγρού. Η φαρμακευτική ουσία Finasteride που αρχικά αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίζει την Καλοήθη Υπερτροφία του Προστάτη έχει εγκριθεί και για την αντιμετώπιση της ΑΓΑ, καθότι και οι δύο καταστάσεις προκαλούνται από την ορμόνη DHT.

Πυκνότητα τριχοθυλακίων: είναι ο αριθμός τριχοθυλακιακών μονάδων ανά τετραγωνικό εκατοστό τριχωτού. Η μέση φυσιολογική πυκνότητα στη δότρια περιοχή των αδρών είναι 70 τριχοθυλακιακές μονάδες/cm2 ενώ στη λήπτρια περιοχή αρκεί περίπου πυκνότητα 35-40 τριχοθυλακιακές μονάδες/cm2 για να δοθεί η εικόνα πλήρους κάλυψης.

Πιτυρίδα: η υπερβολική απολέπιση (ξεφλούδισμα) των επιφανειακών νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Propecia®, Proscar®: Εμπορικά ονόματα σκευασμάτων της ουσίας Finasteride σε δοσολογία 1mg και 5mg αντίστοιχα.

Ρ

Ράμμα: χρησιμοποιείται για τη σύγκλειση της δότριας περιοχής στην τεχνική FUT. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί χειρουργικό συρραπτικό. Αν η συρραφή γίνει σωστά, η ουλή που παραμένει σπάνια θα ξεπερνάει σε πλάτος τα 1-2mm (χιλιοστά).

Rogaine®, Regaine®: Εμπορικές ονομασίες της ουσίας Minoxidil, διαθέσιμες σε διαλύματα συγκέντρωσης 2% και 5% ή σε μορφή αφρού 5%.

Σ

Σίδηρος: Ο Σίδηρος είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο και αποτελεί το βασικό ανόργανο συστατικό της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν το οξυγόνο στο αίμα. Η έλλειψη Σιδήρου αποτελεί την πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως και σχετίζεται με την τριχόπτωση κυρίως σε γυναίκες με ή και χωρίς ΓΑΑ.

Σμίκρυνση τριχοθυλακίων: βασικό στοιχείο της ΑΓΑ κατά το οποίο τα αρχικώς φυσιολογικά τελικά τριχοθυλάκια στις ορμονο-ευαίσθητες περιοχές του τριχωτού σταδιακά παράγουν ολοένα και λεπτότερες, πιο άχρωμες και πιο κοντές τρίχες. Τα υπόλοιπα στοιχεία της ΑΓΑ είναι ότι εμφανίζεται ταυτόχρονη μείωση της διάρκειας του αναγενούς σταδίου, αύξηση της διάρκειας του τελογενούς, μείωση της αναλογίας αναγενών/τελογενών τριχοθυλακίων και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των τριχοθυλακίων.

Σμήγμα: Λιπαρό έκκριμα που παράγεται στους σμηγματογόνους αδένες των τριχοθυλακίων και διατηρεί τη λάμψη των μαλλιών.

Σμηγματογόνος αδένας: Αδένες που βρίσκονται στα τριχοθυλάκια και εκκρίνουν λιπαρό διάλυμα στα μαλλιά και στο δέρμα.

Σμηγματόρροια: η υπερβολική λιπαρότητα του τριχωτού

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα: πάθηση του τριχωτού με λευκές κρούστες σε συνδυασμό με φλεγμονή στο δέρμα του τριχωτού, που προκαλεί έντονη φαγούρα.

Σταδιοποίηση ΑΓΑ: Δες Κλίμακες ΑΓΑ/ΓΑΑ

Στρατηγική αντιμετώπισης της ΑΓΑ: η συνολική στρατηγική που καταστρώνει ο ιατρός προκειμένου να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην εικόνα του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Περιλαμβάνει την ιατρο-φαρμακευτική αγωγή και τη μακροχρόνια συμμόρφωση του ασθενούς σε αυτή, τον κατάλληλο σχεδιασμό της Μεταμόσχευσης Μαλλιών εξατομικευμένα αλλά και την πρόβλεψη για μελλοντικές συνεδρίες, την ιδανική «επένδυση» των μοσχευμάτων σύμφωνα με τις προβλεπόμενες μελλοντικές ανάγκες, την μακροχρόνια παρακολούθηση τους ασθενούς, ακόμα και την ψυχολογική υποστήριξη όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Σύγκλειση/συμπλησίαση τομής: εφαρμόζεται μόνο στην τεχνική FUT και αφενός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ράμμα ή χειρουργικό συρραπτικό, αφετέρου  μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνική της Τριχοφυτικής Σύγκλεισης, μιας χειρουργικής τεχνικής ελάχιστης παρέμβασης  που μειώνει ακόμα περισσότερο την εμφάνιση της ουλής στη δότρια περιοχή, αφού τα μαλλιά καταλήγουν να φυτρώνουν μέσα από την ουλή αντί για ολόγυρα από αυτή όπως με την απλή συρραφή.

Συμπληρώματα διατροφής: Ως συμπλήρωμα διατροφής ορίζεται οποιοδήποτε προϊόν περιέχει ουσίες όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, διατροφικές ομάδες, ένζυμα, μεταβολίτες, εκχυλίσματα αδένων-οργάνων ή βότανα με σκοπό τη συμπλήρωση της λήψης αυτών των ουσιών επιπρόσθετα από τη φυσιολογική, καθημερινή διατροφή. Στα άτομα με ΑΓΑ και ΓΑΑ είναι άχρηστα, εκτός αν υπάρχει υποκλινική έλλειψη Σιδήρου και μόνον.

Συστηματικές παρενέργειες: Ανεπιθύμητες ενέργειες μιας ουσίας στον οργανισμό συνολικά. Συμβαίνει με ενέσιμες ή με από του στόματος φαρμακευτικές αγωγές.

Τ

Τελικά τριχοθυλάκια: Τα φυσιολογικά σε μέγεθος, διάμετρο και χρώση τριχοθυλάκια που παράγουν φυσιολογικές τρίχες.

Τελογενής φάση: Η φάση «ηρεμίας» στην ανάπτυξη του τριχοθυλακίου κατά την οποία η τρίχα που έχει σταματήσει ήδη να αναπτύσσεται πέφτει. Στα φυσιολογικά τριχοθυλάκια ολόκληρου του σώματος διαρκεί 3 μήνες τουλάχιστον.

Τελογενής Τριχόρροια:τριχόπτωση που προκαλείται όταν ένα μεγάλο ποσοστό των τριχοθυλακίων του τριχωτού της κεφαλής περνά απότομα και μαζικά στο τελογενές στάδιο, δηλαδή στη φάση «απόπτωσης» του κύκλου ζωής του τριχοθυλακίου, όπου η τρίχα σταματάει να μεγαλώνει και πέφτει. Συμβαίνει σε περιπτώσεις τραυματισμού, σωματικού ή ψυχικού stress και από άλλες, άγνωστες αιτίες.

Τεστοστερόνη: Η ανδρική ορμόνη που απελευθερώνεται από τους αδρενεργικούς αδένες και στα δυο φύλλα και από τους όρχεις στους άνδρες και προάγει την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών. Ο ανδρικός οργανισμός παράγει περίπου 40-60 φορές περισσότερη Τεστοστερόνη από τον γυναικείο. Ωστόσο οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην ορμόνη απ' ότι οι άνδρες και μικρές ποσότητες Τεστοστερόνης μπορούν να έχουν σημαντικές επιδράσεις στο γυναικείο σώμα.

Τοπική αγωγή: Φαρμακευτική ή καλλυντική αγωγή εφαρμόζεται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής με σκοπό την αναστολή της τριχόπτωσης και την επανέκφυση μαλλίων.

Τραυματισμός μοσχευμάτων: όλοι εκείνοι οι παράγοντες που μπορούν να τραυματίσουν μια τριχοθυλακιακή μονάδα κατά τη διαδικασία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών και να μειώσουν τις πιθανότητες να επιβιώσει η τριχοθυλακιακή μονάδα στην νέα περιοχή. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στάδιο της Μεταμόσχευσης Μαλλιών, κατά την αφαίρεση από τη δότρια περιοχή, κατά την παρασκευή στο μικροσκόπιο, κατά την παραμονή εκτός σώματος μέχρι την τοποθέτηση και κατά την τοποθέτηση.

Τριγωνική Αλωπεκία: αγνώστου αιτιολογίας τριχόπτωση στις κροταφιαίες περιοχές του τριχωτού, συνήθως σε γυναίκες.

Τριχόπτωση (shedding): Η αμιγής απώλεια τριχών από το τριχωτό. Στην ΑΓΑ και στην ΓΑΑ δεν εμφανίζεται μόνη της η τριχόπτωση (shedding) αλλά συνδυάζεται σχεδόν πάντα με αραίωση (thinning). Σε άλλα ήδη τριχόπτωσης, όμως, μπορεί να εμφανιστεί και μόνη της.

Τριχοτιλλομανία:παθολογικό, ψυχαναγκαστικό τράβηγμα (ξερίζωμα) των μαλλιών από το τριχωτό της κεφαλής ή από άλλες τριχωτές περιοχές του σώματος.

Υ

Υπερβιταμίνωση: Κατάσταση κατά την οποία η υπερβολική κατανάλωση κάποιας βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό. Συμβαίνει κυρίως με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που μπορούν και αποθηκεύονται στο σώμα (Vit. D, E, K, και A) και σπανιότερα με όλες τις υπόλοιπες που είναι υδατοδιαλυτές και αποβάλλονται με τα ούρα, εκτός αν γίνεται λήψη μεγα-δόσεων, οπότε μπορεί τα νεφρά να μην μπορούν να τις αποβάλλουν εγκαίρως. Υπερβιταμίνωση συμβαίνει σχεδόν αποκλειστικά από κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής και ποτέ από κατανάλωση τροφών.

Υποθυρεοειδισμός: Ανεπάρκεια των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα που πολλές φορές σχετίζεται με τριχόπτωση. Με την αποκατάσταση του ευθυρεοειδισμού, συχνά αποκαθίσταται και η τριχοφυΐα.

Υπερθυρεοειδισμός: Υπερβολική έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα, σχετίζεται με τριχόπτωση. Με την αποκατάσταση του ευθυρεοειδισμού, συχνά αποκαθίσταται και η τριχοφυΐα.

Υπερτρίχωση γυναικεία: Η αύξηση του πάχους, της πυκνότητας ή/και του μήκους των τριχών σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος πέρα από ένα όριο που είναι συνήθως ο μέσος όρος του πληθυσμού. Αντίθετα, ο όρος Δασυτριχισμός αναφέρεται στην κατάσταση όπου αναπτύσσονται κανονικές τρίχες στο γυναικείο δέρμα σε θέσεις όπου θα έπρεπε να υπάρχει μόνο χνούδι.

Υποδοχέας ανδρογονικός: το σημείο εκείνο στην μεμβράνη των κυττάρων στο οποίο συνδέονται τα ανδρογόνα (Τεστοστερόνη, DHT, κτλ.) προκειμένου να εισέλθουν μέσα στο κύτταρο, να φτάσουν στο πυρήνα και να επηρεάσουν την παραγωγή πρωτεϊνών.

Υποδοχή λήπτρια: Μικροσκοπική τομή που γίνεται στη λήπτρια περιοχή για να υποδεχθεί το μόσχευμα. Είναι τρισδιάστατη «κατασκευή», με βάθος, πλάτος, μήκος, φορά, γωνία και πρέπει να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του κάθε μοσχεύματος, προκειμένου να προκαλεί ελάχιστη αιμορραγία και προσφέρει άριστη εφαρμογή, ιδανικές συνθήκες επούλωσης και ανάπτυξης του μοσχεύματος.

Φ

Φαρμακευτική ουσία:κάθε συνθετική χημική ουσία ικανή να επηρεάσει την λειτουργία του οργανισμού όταν εισέλθει σε αυτόν. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι προτυποποιημένα (είμαστε βέβαιοι για την ποιότητα, περιεκτικότητα και προέλευση κάθε χαπιού), πριν κυκλοφορήσουν ελέγχονται για χρόνια σε έρευνες που κοστίζουν συνολικά 100-200 εκατομμύρια δολάρια και συνεχώς παρακολουθούνται για τυχόν μετέπειτα προβλήματα/παρενέργειες.

Φλεγμονή: Η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε τραύμα ή σε παθολογικούς παράγοντες.

Finasteride: Εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για την Ανδρογενετική Αλωπεκία. Μειώνει την παραγωγή της Διυδροτεστοστερόνης (DHT ) αποκλείοντας το ένζυμο 5α-αναγωγάση.

Χ

Χημειοθεραπεία: Φαρμακευτική αγωγή, συνήθως εναντίον του καρκίνου, με χρήση φαρμάκων που έχουν υψηλά επίπεδα τοξικότητας και συνήθως προκαλούν προσωρινή καθολική αλωπεκία.

 

blank page | ηλεκτρονική και έντυπη επικοινωνία