Η αλήθεια για τα προϊόντα Τριχόπτωσης

Καθώς αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από τριχόπτωση, αντίστοιχα μεγαλώνει ο αριθμός σχετικών προϊόντων που προωθούνται σε άνδρες και γυναίκες για να τους πείσουν πως μπορούν να τους «σώσουν» τα μαλλιά τους. Αυτά τα προϊόντα διαφημίζονται στο Internet, στα περιοδικά και στην τηλεόραση, αργά το βράδυ μέσα από τηλεοπτικά σποτ, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν όσους ανησυχούν για την τριχόπτωση που έχουν εμφανίσει.

Οι απάτες που σχετίζονται με την τριχόπτωση βρίσκονται παντού, προτρέποντάς σας να ξοδέψετε τα χρήματά σας. Χρησιμοποιούν ανέντιμους τρόπους για να σας παρασύρουν στο να πιστέψετε ότι τα προϊόντα τους θα σας βοηθήσουν σε κάθε αίτιο τριχόπτωσης. Συνεχώς καινούργια προϊόντα εμφανίζονται που θα «σώσουν τα μαλλιά σας» και μόνο από εσάς εξαρτάται αν θα προστατευθείτε.

Οι προφανείς απάτες διακρίνονται πρωτίστως από τις ανόητες εξηγήσεις για το τι προκαλεί τριχόπτωση. Θα σας μιλήσουν για ανύπαρκτες διαταραχές και θα σας προσφέρουν το προϊόν τους ως λύση για αυτές. Εάν, όμως, γνωρίζετε καλά τις αληθινές αιτίες της τριχόπτωσης, θα μπορείτε να διακρίνετε αυτές τις απάτες με ευκολία.

Υπάρχουν, ωστόσο, και απάτες που δεν είναι τόσο εύκολο να τις εντοπίσετε. Ξεκινούν λέγοντας μια αλήθεια, αναφέροντας κάποια επιστημονικά γεγονότα, για να αποκτήσουν στα ματιά σας, αξιοπιστία. Σας προσελκύουν με μια ειλικρινή αρχή και έπειτα σας προσφέρουν το προϊόν τους ως την κατάλληλη αγωγή.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τρόπους να διακρίνετε και αυτές τις πιο «καλοσχεδιασμένες» απάτες.

Τι έχει αλλάξει πλέον;

Παρόλο που προϊόντα ενάντια στην τριχόπτωση εμφανίζονται από την Αρχαιότητα, η κατάσταση πλέον έχει επίσημα αλλάξει, εδώ και μερικά χρόνια. 

Οι εξελίξεις στην μικροχειρουργική τεχνική τα τελευταία 10 χρόνια καθιστούν την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών κατάλληλη για τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από τριχόπτωση και θέλουν μια μόνιμη λύση. Επιπλέον, οι εξελίξεις στην κατανόηση της βιοχημείας και της φυσιολογίας της ανάπτυξης των μαλλιών και της απώλειάς τους τα τελευταία 20 χρόνια, κάνουν την φαρμακευτική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μία επιστημονική τεκμηριωμένη πραγματικότητα, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία. Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε φαρμακευτικές ουσίες που πραγματικά μπορούν να σταματήσουν την τριχόπτωση ενώ η αποτελεσματικότητα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών αποτελεί ένα εντυπωσιακό ιατρικό φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών.

Η «Οδύσσεια» της τριχόπτωσης

Μέχρι να διασχίσει την πόρτα του Δερματολόγου ή του ιατρού εξειδικευμένου στην Μεταμόσχευση Μαλλιών, ο ασθενής με τριχόπτωση συχνά ζει µια «Οδύσσεια». Σχεδόν πάντοτε ο ασθενής µε τριχόπτωση, πριν καταλήξει στον ειδικό ιατρό, µέσα στην απόγνωσή του να σώσει όσα µαλλιά προλαβαίνει, θα έχει δοκιμάσει τσαρλατανίστικες «αγωγές» και θα έχει πέσει από µια έως πολλές φορές θύµα της ευπιστίας και της απόγνωσής του. 

Σηµαντικός αριθμός ασθενών µε τριχόπτωση έχουν πειραµατιστεί µε καλλυντικές αγωγές, που ήταν πολυέξοδες και εντελώς αναποτελεσµατικές, µε αποτέλεσµα οι ασθενείς αυτοί να είναι πλέον δικαιολογηµένα κυνικοί και καχύποπτοι απέναντι σε κάθε αγωγή ενάντια στην τριχόπτωση, ακόμα και όταν την προτείνει ειδικός ιατρός.

Τέλος, υπάρχει ένα σηµαντικό ποσοστό ασθενών µε τριχόπτωση που έχουν άγνοια της αποτελεσµατικότητας των εγκεκριµένων φαρμακευτικών αγωγών ή δεν έχουν δοκιµάσει ποτέ κάποια αγωγή, είτε γιατί ακούσει ιστορίες «αναποτελεσµατικότητας» των φαρμακευτικών αγωγών από άλλους ασθενείς µε τριχόπτωση, είτε γιατί ελπίζουν πως η Μεταμόσχευση Μαλλιών θα τους επαναφέρει πλήρως την εικόνα της εφηβικής τριχοφυΐας τους όποτε δεν υπάρχει λόγος να «παίρνουν φάρµακα»! 

Στο πεδίο της τριχόπτωσης δυστυχώς, η παραπληροφόρηση είναι ο κανόνας και µην σας εκπλήσσει τίποτα που ακούτε ή βλέπετε.

Γιατί όσοι χάνουν μαλλιά κινδυνεύουν να εξαπατηθούν;

Ο ασθενής µε τριχόπτωση και ΑΓΑ κουβαλάει ένα βαρύ ψυχολογικό φορτίο που τον ωθεί να αναζητήσει και µόνος του πληροφορίες για τα αίτια και τις δυνατότητες αντιµετώπισης της κατάστασής του. Στη προσπάθειά τους οι «ασθενείς» µε τριχόπτωση να περισώσουν τα µαλλιά τους και την ψυχολογική τους ισορροπία, υπάρχει µια συνεχώς αυξανόµενη ζήτηση για σκευάσµατα, φάρµακα και µεθόδους που πιστεύουν πως θα τους βοηθήσουν.

Ο άνδρας που χάνει µαλλιά, παλαιότερα ρώταγε για κάποια λύση τον κουρέα του, το φαρµακοποιό, το γνωστό ή φίλο και σπανιότερα θα ξεκινούσε την ενηµέρωσή του από τον ιατρό. Σήµερα, αρχικά θα αναζητήσει πληροφορίες από το Internet και αργότερα θα τις επιβεβαιώσει µε κάποια από τις παραπάνω πηγές. Η κυριότερη πηγή πληροφόρησης είναι το Internet, είναι εύκολα προσβάσιµο, δωρεάν, ανώνυµο και πλούσιο σε πληροφορία, συχνότερα όµως πληροφορία κακής ποιότητας!

Τι σας προτείνει η ΕΛΑΜΑΤ

Οι ασαφείς ισχυρισμοί των «θαυματουργών θεραπειών» για την τριχόπτωση υπάρχουν από την αρχαιότητα και δυστυχώς συνεχίζονται ακόμα και στον 21ο αιώνα, όσο γελοίο και να ακούγεται αυτό. Πώς μπορείτε να ελέγξετε αυτά τα προϊόντα για να καθορίσετε αν όντως κάνουν ότι ισχυρίζονται; Την ίδια στιγμή, η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι ένα από τα πεδία όπου ανθίζουν οι «θαυματουργές θεραπείες», οι οποίες διαφημίζονται σε εφημερίδες, τηλεόραση και στο διαδίκτυο.

Πώς μπορεί, όμως, να ξεχωρίσει κανείς τους ασαφείς, ψευδείς και υπερβολικούς ισχυρισμούς για «θαυματουργές θεραπείες τριχόπτωσης» από τα πραγματικά επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία για τις εγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές και τη Μεταμόσχευση Μαλλιών; Ελπίζουμε ότι οι παρακάτω εξηγήσεις θα σας επιτρέψουν να πάρετε αποφάσεις με όλα τα στοιχεία στη διάθεση σας για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Η ΕΛΑΜΑΤ τονίζει ότι αν κάτι «ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον είναι» και συστήνει προσοχή σε σχέση με τέτοια προϊόντα.

Όμως, σας προτείνουμε και κάποιους τρόπους να αποφύγετε τις «παγίδες», κυρίως μέσα από την επιμόρφωση και τη γνώση. 

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 2 επιλογές:

  • Η μία επιλογή είναι να πάρετε τοις μετρητοίς τους όποιους ισχυρισμούς, να αγοράσετε τα προϊόντα και να τα δοκιμάσετε. Απλά πρέπει να γνωρίζετε πως όσο καιρό δοκιμάζετε κάποιο αναποτελεσματικό προϊόν, χάνετε πολύτιμο χρόνο (και μαλλιά), που θα σωζόντουσαν αν το ίδιο διάστημα λαμβάνατε κάποια εγκεκριμένη, αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή. 
  • Η άλλη επιλογή είναι να προσεγγίσετε τους ισχυρισμούς όλων των «εντυπωσιακών» προϊόντων με μία υγιή επιφυλακτικότητα και να ελέγξετε το βάσιμο της αλήθειας τους, προκειμένου να εξακριβώσετε αν το προϊόν κάνει στην πραγματικότητα ότι υπόσχεται ο κατασκευαστής ή ο πωλητής.

Μερικά «σημάδια» που θα πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες

Υπάρχουν μέσα στους ισχυρισμούς λέξεις όπως «θαυματουργός», «καταπληκτικός», «εντυπωσιακός», «επιστημονική καινοτομία», «δημιουργήθηκε από ιατρούς»; 

Αυτοί είναι κλασικοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται σε απάτες για την τριχόπτωση και η επιφυλακτικότητα σας θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Κάθε προϊόν που σας ζητάει να το εμπιστευτείτε για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους, χωρίς να προσκομίζει επιστημονικά στοιχεία, είναι ύποπτο.

Τι αποδείξεις υπάρχουν για την αποτελεσματικότητά του;

Ένα προϊόν που σταματάει την τριχόπτωση και διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών είναι ένα προϊόν που θα πρέπει να έχει ισχυρή επίδραση από την άποψη της φυσιολογία. Πρέπει να γνωρίζετε αν το προϊόν όντως διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών στην πλειοψηφία των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν και σε τι βαθμό, μικρό, μέτριο ή σημαντικό.

Αν η μόνη «απόδειξη» που υπάρχει είναι επιστημονικά μη-τεκμηριωμένη, όπως προσωπικές μαρτυρίες, π.χ. «χρησιμοποίησα το τάδε προϊόν και φύτρωσαν μαλλιά σε όλο το κεφάλι μου μέσα σε 30 μέρες» να είστε εξαιρετικά επιφυλακτικός. Οι αποκαλούμενες «μαρτυρίες» δεν είναι έγκυρες αποδείξεις αποτελεσματικότητας. Αυτό που πρέπει να δείτε είναι αποδείξεις ότι το προϊόν έχει δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές (διαβάστε παρακάτω) και έχει πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους Κρατικούς ή Επιστημονικούς φορείς για τη χρήση που αναγράφεται στη συσκευασία.

Έχει πιστοποιηθεί το προϊόν από τους αρμόδιους Κρατικούς και Επιστημονικούς φορείς;

Μόνον η πιστοποίηση από τους αρμόδιους Κρατικούς ή Επιστημονικούς φορείς σας εγγυάται ότι τόσο η αποτελεσματικότητα του προϊόντος όσο και η ασφάλεια του έχουν ερευνηθεί διεξοδικά σε κλινικές μελέτες. 

Δυστυχώς, τέτοιες πιστοποιήσεις θα βρείτε μόνο για τα 2 εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, Minoxidil και Finasteride. Είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό υπ’ όψιν, όταν συναντούμε «εντυπωσιακές» αναφορές ατόμων για την αποτελεσματικότητα «θεραπειών» που δεν έχουν πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Έχει ελεγχθεί το προϊόν σε κλινικές δοκιμές, πιστοποιημένες από τους αρμόδιους Κρατικούς και Επιστημονικούς φορείς;

Οι κλινικές δοκιμές είναι ερευνητικές μελέτες στις οποίες μια χημική ουσία δοκιμάζεται σε ανθρώπους και η επιτυχημένη ολοκλήρωση των δοκιμών απαιτείται από τους αρμόδιους Κρατικούς ή Επιστημονικούς φορείς για την πιστοποίηση ενός νέου φαρμάκου ή για νέα χρήση ενός ήδη υπάρχοντος φαρμάκου. Προτού ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ένα προϊόν δοκιμάζεται σε πειραματόζωα προκειμένου να καθοριστεί ο μηχανισμός δράσης του, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του.

Είναι όμως όλες οι κλινικές δοκιμές ίδιες;

Υπάρχουν πολλά είδη κλινικών δοκιμών αλλά ο «χρυσός κανόνας» για αντικειμενικά αποτελέσματα είναι η τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη

Οι τυχαιοποιημένες διπλές τυφλές μελέτες έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι ο αριθμός των εθελοντών που μελετώνται είναι αρκετά μεγάλος ώστε να αποδώσει ένα στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα. Στις μελέτες αυτές συμμετέχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ασθενείς, από πολλά ερευνητικά κέντρα και από διαφορετικές χώρες!

Σε αυτού του τύπου τις κλινικές μελέτες, οι εθελοντές κατανέμονται με τυχαίο τρόπο, οι μισοί σε μία ομάδα μελέτης και οι υπόλοιποι σε μία ομάδα ελέγχου (ομάδα placebo). Τα άτομα στην ομάδα μελέτης λαμβάνουν την φαρμακευτική ουσία ενώ τα άτομα στην ομάδα ελέγχου λαμβάνουν αδρανή ουσία, ολόιδια σε σχήμα, χρώμα, γεύση κτλ. με την ενεργή ουσία, που ονομάζεται placebo.

Με τον τρόπο αυτό, ούτε οι ερευνητές, ούτε οι εθελοντές γνωρίζουν ποιός παίρνει τη θεραπεία υπό εξέταση και ποιός παίρνει σκεύασμα placebo ολόιδιο σε εμφάνιση με το ενεργό σκεύασμα (ένα μη-φάρμακο, μια αδρανή ουσία με καμία επίδραση, π.χ. ένα χάπι από ζάχαρη ή μια λοσιόν από χρωματιστό, αρωματισμένο νερό). 

Είναι ενδιαφέρον ότι στις κλινικές μελέτες των επίσημα πιστοποιημένων φαρμακευτικών αγωγών ενάντια στην τριχόπτωση, δηλαδή για τις ουσίες Finasteride και Minoxidil, ένα σημαντικό ποσοστό των εθελοντών που έλαβαν σκεύασμα placebo, ανέφεραν εμφάνιση νέας τριχοφυΐας, παρόλο που διεξοδικές μετρήσεις και φωτογραφίες έδειξαν ότι δεν υπήρχαν τελικά νέα μαλλιά. Αυτή η περίπτωση «ευσεβών πόθων» δείχνει την αξία των «διπλών τυφλών» μελετών που εξαλείφουν τη μεροληψία, δηλαδή την τάση να βλέπει κάποιος αυτό που θέλει να δει, χωρίς να υπάρχει!

Πως παίρνει ένα σκεύασμα επίσημη έγκριση ενάντια στην τριχόπτωση;

Μόνο αν ολοκληρώσει πολυετείς κλινικές δοκιμές τεσσάρων φάσεων, που συνήθως απαιτούν χιλιάδες εθελοντές και κοστίζουν συνήθως 90-120 εκατομμύρια δολάρια.

Πως διεξάγονται οι κλινικές μελέτες;

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του προϊόντος είναι οι δύο παράμετροι που εξετάζονται ενδελεχώς στις κλινικές δοκιμές. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποιούν υποχρεωτικά τυχαιοποιημένες διπλές τυφλές μελέτες για να πετύχουν την πιστοποίηση από τους αρμόδιους Κρατικούς και Επιστημονικούς φορείς για ένα νέο φάρμακο ή για νέες χρήσεις ενός ήδη υπάρχοντος φαρμάκου. Οι αρμόδιοι Κρατικοί και Επιστημονικοί φορείς προσδιορίζουν τις συνθήκες εντός των οποίων διεξάγονται οι κλινικές δομικές. Οι μελέτες διεξάγονται από αναγνωρισμένους ιατρικούς ερευνητές σε κρατικά νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, ή από ιατρούς σε ιδιωτικά γραφεία, ανεξάρτητους από την εταιρεία που χρηματοδοτεί τη μελέτη. Αν ένα προϊόν κατακτήσει την επίσημη πιστοποίηση, μπορεί να ισχυρίζεται νόμιμα πως έχει αποτελεσματικότητα ενάντια στην τριχόπτωση. Όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να διαφημίζεται ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων και να μην ισχυρίζεται κάτι παραπάνω από τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών. 

Από το 2001, μόνο δύο φαρμακευτικές ουσίες παγκοσμίως, οι ουσίες Finasteride και Minoxidil, έχουν πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την φαρμακευτική αποκατάσταση μαλλιών και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Περιλαμβάνει η προώθηση του προϊόντος την καταγραφή τυχόν παρενεργειών που σχετίζονται με τη χρήση του;

Οι κλινικές δοκιμές που έχουν πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους Κρατικούς και Επιστημονικούς φορείς περιλαμβάνουν τη μελέτη της ασφάλειας και των παρενεργειών των προϊόντων. Δεν υπάρχει σκεύασμα με ισχυρή επίδραση από άποψη φυσιολογίας -όπως είναι η διέγερση της τριχοφυΐας- να μην έχει απολύτως καθόλου παρενέργειες. Ακόμα και αν οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και αν τις βιώνει ένας πολύ μικρός αριθμός χρηστών, οι υποψήφιοι χρήστες του προϊόντος θα πρέπει να είναι ενήμεροι. Αν η διαφήμιση του οποιοδήποτε προϊόντος δεν αναφέρει τις παρενέργειες ή ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν, να είστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί.

Παρόλο που η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι η πιο συνηθισμένη αιτία της τριχόπτωσης, υπάρχουν και άλλες αιτίες που χρειάζονται ιατρική εξέταση και παρακολούθηση πριν την λήψη φαρμακευτική αγωγής για την αποκατάσταση των μαλλιών. Η χειρουργική και η μη-χειρουργική αποκατάσταση μαλλιών αποφασίζεται μόνο έπειτα από εξέταση από Δερματολόγο ή από ιατρό που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και στην Μεταμόσχευση Μαλλιών. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε προϊόντα που είτε παραλείπουν να πουν πως η χρήση πρέπει να γίνεται έπειτα από υπό ιατρική εξέταση, είτε ισχυρίζονται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προϊόν χωρίς ιατρική εξέταση ή παρακολούθηση.

Τι γίνεται αν ένα σκεύασμα δεν είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Ανεξάρτητα από τους «εντυπωσιακούς» ισχυρισμούς και τις …ενθουσιώδεις μαρτυρίες, είναι προτιμότερο να μην το χρησιμοποιήσετε.

Όμως, δεν είναι όλα τα μη-εγκεκριμένα σκευάσματα το ίδιο.

Υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελεσματικές φαρμακευτικές ουσίες ενάντια στην τριχόπτωση που έχουν δείξει τις δυνατότητες τους αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχουν υποβληθεί στης μεγάλης κλίμακας ελεγχόμενες δοκιμές, που είναι απαραίτητες για την πιστοποίηση από τους αρμόδιους Κρατικούς και Επιστημονικούς φορείς. Κάποιες από αυτές τις αγωγές είναι φαρμακευτικά σκευάσματα με διαφορετική ένδειξη, δηλαδή χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν άλλες νόσους, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι βοηθούν στην αναστολή της τριχόπτωσης και ενίοτε και στην επανέκφυση μαλλιών. 

Τέτοιες ουσίες είναι το Dutasteride, το Spironolactone, κάποια αντισυλληπτικά σκευάσματα και η ουσία Bimatoprost. Αυτές οι ουσίες είναι πιθανοί υποψήφιοι για μελλοντική πιστοποίηση από τους αρμόδιους Κρατικούς και Επιστημονικούς φορείς, εφόσον υποβληθούν στις απαραίτητες μελέτες και επιτύχουν.

Οι ουσίες αυτές έχουν όλες εγκριθεί για την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους για αντιμετώπιση άλλων νόσων αλλά όχι της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας. Οι ισχυρισμοί αποτελεσματικότητας αυτών των αγωγών ενάντια στην ΑΓΑ δεν έχουν αποδειχθεί με κλινικές δοκιμές για την ώρα. 

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως είναι αναποτελεσματικά. 

Ο Δερματολόγος ή ο ιατρός εξειδικευμένος στην Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε περισσότερα για τις συγκεκριμένες αγωγές.

Τι γίνεται με τις μη-φαρμακευτικές αγωγές για την τριχόπτωση;

Υπάρχουν και καλλυντικές, βοτανικές και άλλες «θαυματουργές θεραπείες» για την τριχόπτωση που γενικά έχουν ελάχιστη ή καμία επιστημονική τεκμηρίωση για τους ισχυρισμούς τους και σε καμία περίπτωση δεν βασίζονται σε διπλά-τυφλές ελεγχόμενες δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους. Αυτές καλύτερα να μην χάσετε χρόνο και χρήμα για να τις δοκιμάσετε.

Μήπως το προϊόν «φουσκώνει» τις τρίχες αντί να τις αποκαθιστά;

Διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες προώθησης του προϊόντος για να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τους ισχυρισμούς του. Κάποια καλλυντικά προϊόντα, πραγματοποιώντας προσωρινές χημικές αλλαγές στις τρίχες, και όχι στις ρίζες των τριχών, δηλαδή στα τριχοθυλάκια, μπορούν να «φουσκώσουν» την τρίχα, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με «πυκνότερα μαλλιά». Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα καλλωπιστικό προϊόν και μόνον.

Επίσης, υπάρχουν κάποια «πύκνωσης» μαλλιών που μπορούν να μειώνουν την εικόνα της αραίωσης. Τα προϊόντα «πύκνωσης» μαλλιών δεν διεγείρουν την ανάπτυξη τριχοφυΐας αλλά μπορούν να δώσουν μία προσωρινή, αισθητική βελτίωση στα αραιά, λεπτά και αδύναμα μαλλιά. Ένας Δερματολόγος ή ένας ιατρός εξειδικευμένος στην Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τη χρήση προϊόντων πύκνωσης μαλλιών, συμπληρωματικά με την ιατρο-φαρμακευτική αγωγή σας και τη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Περίληψη 

Ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσετε τους ισχυρισμούς προϊόντων ενάντια στην τριχόπτωση είναι στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι οι κλινικές δοκιμές και η πιστοποίηση από τους αρμόδιους Κρατικούς και Επιστημονικούς φορείς. 

Να θυμάστε πως οποιοδήποτε προϊόν που θα βρείτε ακόμα και στο φαρμακείο, εκτός από τα Minoxidil και Finasteride, ακόμα και να έχει κάποιο τριχογενετικό δυναμικό, δεν έχει επίσημη πιστοποίηση ενάντια την τριχόπτωση και στην καλύτερη περίπτωση είναι λιγότερο αποτελεσματικό από τα Minoxidil και Finasteride, ενώ τις περισσότερες φορές είναι εντελώς αναποτελεσματικό.

Η επίσκεψη σε έναν Δερματολόγο ή ένα ιατρό εξειδικευμένο στην Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι το καλύτερο πρώτο βήμα όταν εξετάζετε τις επιλογές σας στην αποκατάσταση των μαλλιών σας.

 

Επιστημονική επιμέλεια κειμένου:
Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Ωτορινολαρυγγολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Παν/μιου
Diplomate of the American Board of Hair Restoration Surgery, ABHRS

Βιβλιογραφία
Κωνσταντίνος Αναστασάκης, Ανδρογενετική Αλωπεκία, από το Α ως το Ω. - 1η έκδοση - Αθήνα 2015, Εκδόσεις Γ. ΖΕΒΕΛΕΚΑΚΗΣ και ΣΙΑ ΕΕ., 874 σελίδες. ISBN 978-618-81608-0-4

Ηλεκτρονικές Πηγές
Κύρια πηγή κειμένου: www.ishrs.org (ημερομηνία προσπέλασης 1-8-2016)

 

Log in

create an account