Παθήσεις του τριχωτού

Μεταξύ των πιο κοινών παθήσεων του τριχωτού είναι:

  • η Πιτυρίδα, δηλαδή η απολέπιση (ξεφλούδισμα) των επιφανειακών νεκρών κυττάρων του δέρματος
  • η Σμηγματόρροια, δηλαδή η υπερβολική λιπαρότητα του τριχωτού
  • η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα, δηλαδή λευκές κρούστες σε συνδυασμό με φλεγμονή στο δέρμα του τριχωτού, που προκαλεί έντονη φαγούρα.

Αυτές οι παθήσεις συνήθως εμφανίζονται όταν ένα άτομο έχει ακόμα πολλά μαλλιά και συχνά παραμένουν όταν ξεκινάει η τριχόπτωση λόγω της ανδρικής Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (ΑΓΑ) ή της Γυναικείας Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (ΓΑΑ).

Πιτυρίδα

Η πάθηση που είναι ευρύτερα γνωστή ως Πιτυρίδα, στην πιο συνηθισμένη και ήπια μορφή της, είναι η ελαφρώς πιο έντονη από τη φυσιολογική, απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής, που έχουν εικόνα σαν «νιφάδες». Όταν οι λευκές νιφάδες μαζεύονται στο γιακά ή στους ώμους γίνονται μία αισθητικά απωθητική εικόνα. Κάποια άτομα βιώνουν πιο έντονη Πιτυρίδα, με μεγάλο αριθμό νιφάδων να λερώνουν τα ρούχα, τα σεντόνια και τα έπιπλα. Ευτυχώς, οι περισσότεροι έχουν απλά ήπια Πιτυρίδα που δεν είναι έντονα ενοχλητική.

Όταν κάποιο άτομο έχει έντονα λιπαρό τριχωτό, μία μεγάλη συγκέντρωση νιφάδων μπορεί να κολλήσει στο τριχωτό και να σχηματίσει λιπαρές στοιβάδες. Αυτή η κατάσταση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί όταν η παραγωγή λιπαρών του τριχωτού (σμήγμα) βρίσκεται στο απόγειο της, π.χ. κατάτην εφηβεία, όταν η παραγωγή των ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες φύλου) είναι ακόμα «εκτός ισορροπίας». Η «λιπαρή Πιτυρίδα» που δεν συνοδεύεται από φλεγμονή ή φαγούρα μπορεί να είναι μία ήπια μορφή Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας, η οποία αναλύεται παρακάτω.

Η συνηθισμένη, ήπια Πιτυρίδα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία με τη συχνή χρήση ενός σαμπουάν ενάντια στην Πιτυρίδα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Φαρμακευτικά σαμπουάν που περιέχουν ketoconazole, zinc pyrithione, πίσσα ή selenium oxide είναι συνήθως αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της ήπιας Πιτυρίδας, που είναι μία πάθηση χωρίς άλλες επιπτώσεις ή επιπλοκές. Πιο βαριά Πιτυρίδα, με έντονη λιπαρότητα,δημιουργία κρούστας και φαγούρα μπορεί να είναι μια μορφή Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας και πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο με τη φροντίδα ενός ειδικού Δερματολόγου.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη Πιτυρίδα, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν Δερματολόγο.

Σμηγματόρροια – λιπαρό δέρμα, τριχωτό και μαλλιά

Η αίσθηση της «λιπαρότητας» στο δέρμα, στο κεφάλι και στα μαλλιά είναι ενοχλητική για όλους και ενίοτε είναι απωθητική και για τα άτομα ολόγυρά μας. Σε ένα βαθμό, η αντίληψη της «λιπαρότητας» είναι ένα προσωπικό ζήτημα και δεν μπορεί πάντα να μετρηθεί με αντικειμενικό τρόπο, αν πράγματι δηλαδή υπάρχει υπερβολική παραγωγή σμήγματος ή αν κάποιος απλά θεωρεί τα μαλλιά του πολύ λιπαρά χωρίς να είναι. Η αίσθηση της λιπαρότητας στα μαλλιά μπορεί επίσης να σχετίζεται με την παραμονή ή αποσύνθεση κάποιων καλλυντικώνπροϊόντων για τα μαλλιά (λακ, ζελέ, κτλ) ή με τη συγκέντρωση υπό-προϊόντων της έντονης εφίδρωσης του τριχωτού σε συνδυασμό με την εφίδρωση.

Η έντονη παραγωγή σμήγματος ονομάζεται Σμηγματόρροια και συνήθως συμβαίνει κατά την εφηβεία, κορυφώνεται αυτή την περίοδο και στη συνέχεια η παραγωγή σμήγματος συνήθως υποχωρεί, καθώς μεγαλώνει το άτομο και «αυτό-ρυθμίζονται» οι ορμόνες του φύλου.Η Σμηγματόρροια μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση λιπαρότητας στα μαλλιά. Όμως, σε αντίθεση με τη Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα, η λιπαρότητα στη

Σμηγματόρροια δεν σχετίζεται με δημιουργία κρούστας, με φλεγμονή ή με έντονη φαγούρα. Η αιτία της έντονης Σμηγματόρροιας θα πρέπει να διαγνωστεί από έναν Δερματολόγο, προκειμένου να αποκλείσει επιβαρυντικούς παράγοντες (ισχυρά σαμπουάν, ερεθιστικά καλλυντικά, κτλ.), συνοδές παθήσεις και να καθορίσει τη κατάλληλη αγωγή.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη Σμηγματόρροια, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν Δερματολόγο.

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα

Η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα είναι μία συνηθισμένη, χρόνια πάθηση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, από τη βρεφική μέχρι τη γεροντική ηλικία. Οι περίοδοι που κορυφώνεται η εμφάνισή της είναι οι πρώτοι 3 μήνες της ζωής, όταν η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα είναι γνωστή ως «βρεφική νινίδα» και ξαναεμφανίζεται στις ηλικίες από 30-70 ετών.

Η αιτία της Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας δεν είναι πλήρως γνωστή. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που σχετίζεται με την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και με άγνωστους επιβαρυντικούς παράγοντες.\

Τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας είναι:

  1. η έντονη λιπαρότητα του τριχωτού και των μαλλιών,

  2. λιπαρές, κιτρινωπές νιφάδες που καταλήγουν να γίνονται κρούστες και καλύπτουν κόκκινες, φλεγμονώδεις και υγρές περιοχές του δέρματος του κεφαλιού,

  3. έντονη φαγούρα στην περιοχή που πάσχει.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα επεκτείνεται στα βλέφαρα, στα μάγουλα καιστις αύλακες στα πλάγια της μύτης. Η έντονη φαγούρα προκαλεί έντονο ξύσιμο το οποίο ενισχύει τη φλεγμονή και μπορεί να «ανοίξει το δρόμο» σε δευτερογενείς μολύνσεις από βακτήρια και μύκητες που βρίσκονται ήδη πάνω στο δέρμα. Οι πιο σοβαρές μορφές Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας μπορεί να μοιάζουν με την Ψωρίαση, ή, ακόμα και να συμπίπτουν σε μία πάθηση που λέγεται“Sebopsoriasis”.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν Δερματολόγο.

Σύνοψη

Από τις τρεις παθήσεις, ήπια Πιτυρίδα, Σμηγματόρροια και Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα, η τελευταία είναι πιθανότερο να είναι πιο σοβαρή και συνήθως πρέπει να διαγνωστεί και να δοθεί αγωγή από ειδικό Δερματολόγο. Η αντιμετώπιση της Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας συνήθως περιλαμβάνει την καθημερινή χρήση ειδικού σαμπουάν, που θα έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό. Επιπλέον μορφές αγωγής εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της πάθησης, όπως αυτή διαγιγνώσκεται από τον Δερματολόγο. Αν και δεν μπορεί να θεραπευθεί πάντοτε πλήρως και οριστικά, η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα είναι γενικά αντιμετωπίσιμη και συνήθως μπορεί να ελεγθεί με την τακτική χρήση της συνταγογραφούμενης αγωγής.

 


Επιστημονική επιμέλεια κειμένου:
Dr. Κοΐνη Νικολέτα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,
Diplomate and Board Certified in Antiaging, Functional, Preventive and Regenerative Medicine of the American Academy in Antiaging Medicine

Ηλεκτρονικές Πηγές
Κύρια πηγή κειμένου: www.ishrs.org (ημερομηνία προσπέλασης 1-8-2016)

 

Log in

create an account