Μεταμόσχευση Μαλλιών από άλλες περιοχές του σώματος

  • Επιστημονική επιμέλεια κειμένου: Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS, ABHRS Secretary, Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου

Στα περισσότερα περιστατικά Μεταμόσχευσης Μαλλιών, τα διαθέσιμα τριχοθυλάκια στη δότρια περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας είναι πολύ λιγότερα από αυτά που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε πυκνά όλες στις άδειες περιοχές.

Με την εξέλιξη των τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών και με την σταδιακή εξέλιξη της τεχνικής FUE, ήταν αναμενόμενο να γίνουν προσπάθειες να μεταμοσχευθούν τριχοθυλάκια από άλλες περιοχές του σώματος στο τριχωτό του κεφαλιού.

Η τεχνική τελικά ονομάστηκε Body Hair Transplantation (BHT) και επειδή πλέον εφαρμόζεται αποκλειστικά η τεχνική FUE για την αφαίρεση των μοσχευμάτων από περιοχές του σώματος, θα αναφέρεται ως BHT FUE στο υπόλοιπο κείμενο.

Συνοπτική ιστορία της Body Hair Transplantation

Οι πρώτοι ιατροί που ανέφεραν το 2000 πως επέτυχαν μεταμόσχευση τριχοθυλακίων από το θώρακα προς το τριχωτό ενός άνδρα ασθενούς, µε μέθοδο που µοιάζει µε τη σύγχρονη τεχνική BHT FUE, ήταν οι Αυστραλοί Woods και Campbell και δικαιωµατικά τους ανήκει η «πατρότητα» της τεχνικής BHT. (Εικ. 1a-d)

Τα αποτελέσµατα του συγκεκριμένου περιστατικού διαδόθηκαν γρήγορα στο Internet και για άλλη µια φορά έδωσαν ελπίδες για «λύση» στο σηµαντικότερο πρόβληµα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών, δηλαδή τον περιορισμένο αριθµό των διαθέσιµων µοσχευµάτων που μπορεί κανείς να αφαιρέσει από τη δότρια περιοχή του κεφαλιού. 

Το κοινό πίστεψε πως ανακαλύφθηκε μια «νέα, επαναστατική τεχνική» που υποτίθεται πως θα έλυνε το πρόβληµα της τριχόπτωσης οριστικά και έκτοτε κάθε ασθενής που επισκέπτεται ένα χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών, ζητάει ενηµέρωση και για την τεχνική BHT, ελπίζοντας πως είναι η λύση που του ταιριάζει, ειδικά αν έχει πολλές τρίχες στο σώµα που θέλει να …ξεφορτωθεί. 

Πέραν όµως από «εµπορικές» τεχνικές εντυπωσιασµού, η τεχνική BHT FUE έχει ελάχιστες ενδείξεις και τόσο απρόβλεπτα αποτελέσµατα που στην πραγµατικότητα, ελάχιστοι ασθενείς είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να υποβληθούν σε αυτήν.

 1a1c

Εικ. 1a, b Ο ασθενής Justin των Woods και Campbell. Η λήπτρια περιοχή του Justin ήταν γεμάτη ουλές από εμφύτευση συνθετικών τριχών (α). Έπειτα από 4 έτη και δύο συνεδρίες BHT από το θώρακα και μια συνεδρία FUE 1200 FUs από το τριχωτό επιδεικνύει το μήκος των τριχών από FUs του ελήφθησαν από το θώρακά του. (b)

Ποιες είναι η διαφορές Body Hair Transplantation με την Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Η τεχνική BHT βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια κλινικής εφαρμογής της και υπάρχουν σημαντικά μειονεκτήματα. Ας δούμε τα προβλήματα με την συγκεκριμένη τεχνική, σε σύγκριση με την Μεταμόσχευση Μαλλιών με μοσχεύματα από το τριχωτό:

  • Πιθανές «πηγές» τριχοθυλακίων εκτός από το τριχωτό της κεφαλής είναι πολλές, από το σβέρκο μέχρι τις τρίχες στα δάκτυλα των ποδιών. (Εικ. 2a, b) Ανάλογα με την περιοχή του σώματος, παράγονται και διαφορετικές τρίχες: πιο λεπτές, πιο χοντρές, ίσιες, κατσαρές, κοντές ή μακριές, σκούρες ή ξανθιές. (Εικ. 3a-c) Όλες αυτές οι παράμετροι τις κάνουν να διαφέρουν από τις τρίχες της δότριας περιοχής του τριχωτού με αποτέλεσμα συχνά να δίνουν αφύσικο, πολύ αραιό ή «αδύναμο» αισθητικό αποτέλεσμα όταν μεταμοσχευθούν στο τριχωτό.
  • Η ποιότητα των τριχών από τις περιοχές του σώματος δεν είναι ίδια με αυτή του τριχωτού και οι τρίχες είναι τις περισσότερες φορές λεπτότερες και λιγότερο «λαμπερές». Επίσης, οι τρίχες στο σώμα είναι κυρίως κυρτές ή κατσαρές και έχουν διαφορετική προδιάθεση για γκριζάρισμα από τις φυσιολογικές τρίχες τριχωτού.

    2a

    2b

    Εικ. 2a, b Στέρνο, κοιλιά, ράχη, ακόμα και μηροί, όλες οι περιοχές μπορούν να δώσουν θεωρητικά τριχοθυλάκια για μεταμόσχευση στο τριχωτό της κεφαλής. (photos courtesy of John Cole, MD)

     

    3a1 3a2

     

    Εικ. 3a,b. Σύγκριση FUs από γένια, κοιλιά και θώρακα με μονότριχα FUs τριχωτού. Τα FUs από το σώμα είναι σχεδόν πάντα μονότριχα, ενώ τα FUs του τριχωτού είναι 90% πολύτριχα. (photos courtesy of Arvind Poswal, MBBS)

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των τριχοθυλακίων του σώματος είναι μονότριχα τριχοθυλάκια, αντίθετα με αυτά του τριχωτού που μόλις 10% είναι μονότριχα και τα υπόλοιπα περιέχουν 2, 3, 4 ή και 5 τριχοθυλάκια. Η αισθητική σημασία των μονότριχων τριχοθυλακίων είναι χαμηλή και δεν μπορούν να δώσουν εικόνα κάλυψης στο τριχωτό, ακόμα και σε υψηλή πυκνότητα μεταμόσχευσης. 
  • Οι ειδικοί χωρίζουν τις πηγές τριχοθυλακίων στην τεχνική Body Hair Transplantation σε 2 βασικές: τριχοθυλάκια από τα γένια και όλες τις υπόλοιπες. Οι τρίχες που παράγονται από τα τριχοθυλάκια των γενιών είναι οι πιο χοντρές, αναπτύσσονται πιο γρήγορα και μακραίνουν πιο πολύ από κάθε άλλη περιοχή στο σώμα, ενώ είναι και οι πιο ανθεκτικές στη Μεταμόσχευση, αφού έχουν ποσοστό επιβίωσης 60-95%. Το μόνο σημαντικό πρόβλημα είναι πως πολλοί ασθενείς δεν είναι ικανοποιημένοι με τη «κατσαρό» αποτέλεσμα που παράγουν τα τριχοθυλάκια από γένια στο τριχωτό και οι περισσότεροι δεν θέλουν να θυσιάσουν τα γένια τους για να έχουν μαλλιά! 
  • Τα τριχοθυλάκια του σώματος όταν μεταμοσχεύονται στο τριχωτό τείνουν να αυξάνουν τη διάρκεια ζωής τους και το ρυθμό ανάπτυξής τους, δηλαδή μακραίνουν πιο πολύ σε μήκος οι τρίχες και μεγαλώνουν πιο γρήγορα από ότι πριν. Όμως, απαιτούνται πολλοί κύκλοι ζωής και αρκετά χρόνια μέχρι οι τρίχες να μακρύνουν ικανοποιητικά και τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνάνε σε μήκος τα 5-6cm. 
  • Η επιβίωση των τριχοθυλακίων από άλλες περιοχές είναι συχνά απογοητευτική και ειδικά για τριχοθυλάκια από περιοχές εκτός από τα γένια. Στην καλύτερη περίπτωση, περίπου 30% των μοσχευμάτων τελικά θα αναπτυχθεί και μόνον όταν μεταμοσχεύονται σε πολύ χαμηλή πυκνότητα στο τριχωτό, δηλαδή πολύ αραιά. Οι λόγοι είναι άγνωστοι και δεν οφείλονται στη χειρουργική τεχνική, καθότι τόσο χαμηλή επιβίωση δηλώνουν πως έχουν ακόμα και οι διασημότεροι χειρουργοί BHT παγκοσμίως.
  • Η τεχνική Body Hair Transplantation έχει αποτέλεσμα μόνο για πολύ χαμηλές πυκνότητες στη λήπτρια περιοχή και όταν έγιναν προσπάθειες να επιτευχθεί υψηλή πυκνότητα με BHT απέτυχαν παταγωδώς, με επιβίωση που ήταν σχεδόν 0%.
  • Η εξαγωγή των τριχοθυλακίων του σώματος είναι σαφώς πιο δύσκολη και κουραστική και για τον ασθενή αλλά και για το χειρουργό, για λόγους εργονομίας, δυσκολίας εξαγωγής και ποιότητας του δέρματος. Τριχοθυλάκια που εξάγονται από αυτές τις περιοχές απαιτούν μια εντελώς διαφορετική τεχνική εξαγωγής, ο δε ιατρός που θα το επιχειρήσει, πρέπει να έχει μεγάλη προηγούμενη εμπειρία στην τεχνική FUE.

Επιπλοκές της τεχνικής BHT

Οι επιπλοκές στη δότρια περιοχή είναι συχνές και ούτε οι πιο εξειδικευμένοι χειρουργοί δεν μπορούν να εγγυηθούν πως η παρέμβαση στη δότρια περιοχή θα είναι χωρίς σημάδια, εμφανή αραίωση και επιπλοκές. 

Οι συχνότερες επιπλοκές είναι:

  • Έντονος μωλωπισμός και αιμορραγία στις περιοχές από όπου αφαιρέθηκαν μοσχεύματα. Ευτυχώς, και τα δυο αυτά φαινόμενα είναι παροδικά (Εικ. 4)
  • Υποχρωμάτωση (white spotting): σε κάποια άτομα εμφανίζεται υποχρωμάτωση στα σημεία αφαίρεσης των τριχοθυλακίων. Τις περισσότερες φορές, το φαινόμενο αυτό είναι μόνιμο. (Εικ. 5)
  • Υπερχρωμάτωση (brown spotting): σπανιότερο φαινόμενο είναι η εμφάνιση δυσχρωμίας στη δότρια περιοχή. Τις περισσότερες φορές, το φαινόμενο αυτό είναι μόνιμο. (Εικ. 6a, b)
  • Είσφρυση τριχών και θυλακίτιδα: αρκετά συχνό φαινόμενο, παγιδεύονται τρίχες που τελικά δεν αφαιρέθηκαν πλήρως και δημιουργούν μικρο-αποστήματα. (Εικ. 7)
  • Μολύνσεις: ειδικότερα σε «βρώμικες» περιοχές όπως η μασχάλη και το εφηβαίο αλλά και στο θώρακα λόγω της αργής επούλωσης. 
  • Από την περιοχή που θα αφαιρεθούν τα τριχοθυλάκια μπορεί να φανεί αντιαισθητική αραίωση. Όμως, αν ο χειρουργός είναι έμπειρος, αυτό εύκολα μπορεί να αποφευχθεί.

4a4b

Εικ. 4 Οι μώλωπες φεύγουν μετά από μερικές ημέρες, αλλά η δότρια περιοχή μπορεί να αργήσει πολύ να επουλωθεί πλήρως και να φύγουν οι «κοκκινίλες».

5

Εικ. 5 Υποχρωμάτωση στα σημεία αφαίρεσης των τριχοθυλακίων (white spotting). (photos courtesy of Robert M. Bernstein MD, FAAD, ABHRS)

6a6b

Εικ. 6 Εικόνα μόμινης μελάγχρωσης σε ασθενή με σκούρο δέρμα σε 2 και 4 μήνες μετά τη συνεδρία BHT. (photos courtesy of Dr. Malte Villnow, MD)

 bht7 1

Εικ. 7 Η θυλακίτιδα είναι συχνά βαθιά και απαιτεί χορήγηση αντιβίωσης και κορτιζόνης.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει BHT

Ελάχιστοι εξειδικευμένοι χειρουργοί Μεταμόσχευσης Μαλλιών παγκοσμίως εφαρμόζουν επιτυχημένα την τεχνική BHT και ούτε αυτοί μπορούν να εγγυηθούν προβλέψιμα και σταθερά ικανοποιητικά αποτελέσματα. 

Για το λόγο αυτό θεωρούν πως η τεχνική BHT θα πρέπει να αποτελεί ύστατη λύση και μόνο με τις παρακάτω ενδείξεις:

  • Αποκατάσταση ουλών από παλαιότερες Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών για την αποκατάσταση των οποίων ο ασθενής δεν θέλει να «ξοδέψει» τριχοθυλάκια από το τριχωτό ή δεν υπάρχουν αρκετά τριχοθυλάκια στη δότρια περιοχή του τριχωτού, λόγω εξάντλησης από παλαιότερες συνεδρίες Μεταμόσχευσης Μαλλιών. (Εικ. 8a,b)
  • Βελτίωση πυκνότητας με χρήση τριχοθυλακίων από γένια σε άτομα που έχουν ήδη υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μαλλιών και έχουν πολύ λεπτές τρίχες στη δότρια περιοχή του τριχωτού που δεν θα δώσουν ικανοποιητική κάλυψη (Εικ. 9)
  • Βελτίωση πυκνότητας ή επιδιόρθωση παλαιότερων Μεταμοσχεύσεων Μαλλιών σε άτομα με πλήρως εξαντλημένη δότρια περιοχή τριχωτού (Εικ. 10a,b)
  • Χρήση μονότριχων και λεπτών τριχοθυλακίων σώματος σε περιοχές που απαιτείται λιγότερο πυκνό αποτέλεσμα, όπως hairline, κρόταφοι, φρύδια, γένια, μουστάκι, κτλ.

Αν κάποιος ασθενής ανήκει σε μια ή σε περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες που να δικαιολογούν το να χρησιμοποιηθούν μοσχεύματα από άλλες περιοχές εκτός από την δότρια περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας του κεφαλιού, ο χειρουργός του θα πρέπει να του προτείνει να γίνει αρχικά μια «δοκιμαστική», μικρή σε έκταση, συνεδρία μεταμόσχευσης BHT προκειμένου να φανεί ποια είναι η επιβίωση των μοσχευμάτων αυτών και ποια η φυσικότητα και η κάλυψη του τελικού αποτελέσματος. Μόνο έπειτα θα μπορεί ο χειρουργός με ασφάλεια να του προτείνει μια πιο εκτενή συνεδρία BHT.

 bht8a 1bht8b 1

 8c

8d

Εικ. 8a,b Περιοχές εκτενούς ουλωποίησης από παλαιότερες συνεδρίες strip. Επιδιόρθωση με BHT με 1200 FUs , εικόνα έπειτα από 10 μήνες. (photos courtesy of Dr. Sanusi Umar, MD)

 bht9a 1

bht9b 1

Εικ. 9a,b Τα γένια μπορούν να προσφέρουν μεγάλους αριθμούς FUs με καλά χαρακτηριστικά για επιδιόρθωση ουλών (a), ενώ αν η αφαίρεση είναι «στρατηγική», δεν αδυνατίζει η αρρενωπή εικόνα των πυκνών γενιών. (b) (photos courtesy of Dr. Christian Bisanga, MD)

10a10b

Εικ. 10 Παλαιές ουλές από πολλαπλά strip με ατροφία και διάνοιξη ουλής. Καθότι η ουλή δεν μπορεί να αφαιρεθεί και να μειωθεί το πλάτος της και δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα μοσχεύματα στη δότρια περιοχή του τριχωτού, χρησιμοποιηθήκαν 600 FUs από το θώρακα. (photos courtesy of Dr. Christian Bisanga, MD)

 

Περίληψη 

Με την τεχνική Μεταμόσχευσης BHT δεν μπορεί να προβλεφθεί το αισθητικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τη χειρουργική δεινότητα και την εμπειρία του χειρουργού, τον αριθμό και την ποιότητα των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύονται.

Τα αποτελέσματα της Μεταμόσχευσης BHT είναι ακόμα αμφίβολα και οι μαρτυρίες ελάχιστων χειρουργών που την εφαρμόζουν με επιτυχία και λίγων ασθενών δεν καλύπτουν ακόμα τις δικαιολογημένες ανησυχίες της ιατρικής κοινότητας για την επιτυχία της τεχνικής, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η απόκτηση εμπειρίας από μεγαλύτερο αριθμό χειρουργών, η μακροχρόνια παρακολούθηση περιστατικών που υποβλήθηκαν σε BHT και η προσεκτική ανάλυση των δεδομένων ελπίζουμε να δώσουν πιο θετικά στοιχεία στο μέλλον. 

Μέχρι τότε, η μόνη σχετικά ασφαλής εναλλακτική δότρια περιοχή εκτός από το τριχωτό είναι η περιοχή των γενιών, με τους περιορισμούς που αναφέρθηκαν και μόνο ως ύστατη λύση.

 

Εικ. 3a,b. Σύγκριση FUs από γένια, κοιλιά και θώρακα με μονότριχα FUs τριχωτού. Τα FUs από το σώμα είναι σχεδόν πάντα μονότριχα, ενώ τα FUs του τριχωτού είναι 90% πολύτριχα. (photos courtesy of Arvind Poswal, MBBS)

Log in

create an account