Συχνές ερωτήσεις

Πόσο κοστίζει μια Μεταμόσχευση Μαλλιών, χρεώνεται με το μόσχευμα ή με την τρίχα;

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν μεταμοσχεύονται τρίχες αλλά οι ρίζες των τριχών, οι τριχοθυλακιακές μονάδες.

Οι φυσικές τριχοθυλακιακές μονάδες εμφανίζονται σε συμπλέγματα των 1-5 τριχοθυλακίων, σαν μικρά μπουκέτα λουλουδιών και ο μέσος όρος τριχοθυλακίων (άρα και τριχών που παράγουν) σε κάθε τριχοθυλακιακή μονάδα είναι 2,2.

Οποιοσδήποτε σας μιλήσει για χρέωση ανά τρίχα καλά θα κάνετε να τον αποφύγετε διότι το κάνει για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω 3 λόγους:

 • Καθότι οι π.χ. 1000 τριχοθυλακιακές μονάδες μονάδες περιέχουν συνήθως 2200-2500 τρίχες, όταν σας πει ότι θα σας μεταμοσχεύσει 2500 τρίχες, σας δημιουργείται η εικόνα της μεγαλύτερης κάλυψης και του πιο πλήρους αποτελέσματος. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, είναι σαν να κόβει κανείς μια πίτα σε περισσότερα αλλά μικρότερα κομμάτια! Δεν σημαίνει πως μεγάλωσε η πίτα!
 • Όταν σας ενημερώσει για το κόστος ανά τρίχα, σας φαίνεται πιο συμφέρον να πληρώσετε π.χ. 1€ ανά τρίχα παρά αν σας πει 2,5€ ανά τριχοθυλακιακή μονάδα.
 • Υπάρχει, δυστυχώς, και η πιθανότητα πράγματι ο συγκεκριμένος ιατρός ή κλινική να μεταμοσχεύσει κομμένες τριχοθυλακιακές μονάδες, δηλαδή αν μια φυσιολογική τριχοθυλακιακή μονάδα περιέχει 3 τριχοθυλάκια, να την κόβει σε 3 «μοσχεύματα».

Αυτό όμως προκαλεί σημαντική μείωση της επιβίωσης των μοσχευμάτων και θεωρείται απαράδεκτο πλέον στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, όπως απαράδεκτη είναι και η παρασκευή μοσχευμάτων που περιέχουν περισσότερες από 1 τριχοθυλακιακές μονάδες σε μεγάλα πολυ-μοσχεύματα προκειμένου το χειρουργείο να τελειώνει πιο γρήγορα και να χρειάζονται λιγότεροι βοηθοί χειρουργείου.

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών μεταμοσχεύουμε μόνο τις φυσικές τριχοθυλακιακές μονάδες και το κόστος της επέμβασης τις περισσότερες φορές θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των τριχοθυλακίων που θα μεταμοσχευθεί αλλά και από την τεχνική την οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμένη επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών δείτε εδώ.

Πονάει η Μεταμόσχευση Μαλλιών ως επέμβαση;

Η ίδια η διαδικασία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών δεν πονάει, γίνεται πάντοτε με τοπική αναισθησία και δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση, ούτε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά ούτε και μετά, την ίδια ή την επόμενη ημέρα. 

Αυτό που μπορεί να νιώσετε την επόμενη και σπάνια την μεθεπόμενη ημέρα είναι σαν να έχετε ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ και να έχετε σηκωθεί με λίγο βαρύ κεφάλι.

Με συνηθισμένα παυσίπονα θα αντιμετωπιστεί εύκολα οποιοσδήποτε πόνος την ίδια και την επόμενη ημέρα, ενώ από τη 2η ημέρα, τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται κανείς ούτε καν παυσίπονο. 

Πιο ειδικά, όσον αφορά τη δότρια περιοχή, με την τεχνική FUT μπορεί να υπάρχει ήπια ενόχληση μέχρι να αφαιρεθεί το ράμμα (10η-12η μέρα), ενώ με την τεχνική FUE η ενόχληση είναι ακόμα πιο ήπια και διαρκεί μέχρι και 5-7 ημέρες. 

Όσον αφορά τη λήπτρια περιοχή, είτε με την τεχνική FUT είτε με την τεχνική FUE, δεν υπάρχει καμία απολύτως ενόχληση, αρκεί φυσικά η Μεταμόσχευση Μαλλιών να έχει εκτελεστεί από έναν εξειδικευμένο χειρουργό και ένα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για αυτή την επέμβαση που εξασφαλίζει τον ελάχιστο τραυματισμό, τα πιο μικροσκοπικά εργαλεία και την τέλεια τεχνική.

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ.

Πόσο φυσικό είναι το αποτέλεσμα της σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών;

Είναι απόλυτα φυσικό, τόσο που κανείς δεν θα καταλάβει πως κάνατε Μεταμόσχευση Μαλλιών. 

Το αποτέλεσμα μιας σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών που πραγματοποιείται από ένα εξειδικευμένο χειρουργό και μια εκπαιδευμένη χειρουργική ομάδα περνάει απαρατήρητο και τα μαλλιά έχουν απόλυτα φυσική εικόνα και δεν ξεχωρίζουν σε τίποτα από τα φυσικά σας μαλλιά. 

Με τις τεχνικές της σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών μπορούμε να αντιγράψουμε κάθε μικρο-λεπτομέρεια της φυσικής φύτρωσης των μαλλιών (γωνία, φορά, κατεύθυνση, πυκνότητα, ακόμα και κυματισμό) και να παρέχουμε απόλυτα φυσικά και πυκνά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικά λέμε ότι αν στη μέση μιας μεγάλης άδειας περιοχής στο τριχωτό μεταμοσχεύσουμε ένα τριχοθυλάκιο, κανείς δεν θα μπορέσει να καταλάβει ότι έχει γίνει από ανθρώπινο χέρι. 

Προκειμένου όμως το αποτέλεσμα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών να είναι τέλειο και φυσικό, θα πρέπει κάθε βήμα της επέμβασης να γίνεται τέλεια. 

Οι επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών έχουν ελάχιστο περιθώριο λάθους και πολύ μικρές διαφορές μεταξύ χειρουργών και των ομάδων τους, όσον αφορά την κατάρτιση, την προσοχή και το ενδιαφέρον έχουν μεγάλες διαφορές στο τελικό αποτελέσματα. 

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μια πολύπλοκη μικρο-επέμβαση που απαιτεί τεράστια χειρουργική γνώση, ικανότητα και εμπειρία από τον χειρουργό και τέλεια ομαδική εργασία και συντονισμό από την ιατρική ομάδα.

Η επιτυχία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι εξασφαλισμένη αλλά μόνο όταν κάθε βήμα γίνεται τέλεια. Οι επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών δεν συγχωρούν το παραμικρό λάθος και μόνο εξειδικευμένοι χειρουργοί μπορούν να τις εκτελέσουν με επιτυχία. 

Στόχος του εξειδικευμένου χειρουργού Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι να προφέρει σταθερά υψηλότατου επιπέδου αποτελέσματα, με όσο το δυνατόν μικρότερες βλάβες και όσο το δυνατόν υψηλότερη επιβίωση μοσχευμάτων. Δεν αρκεί απλά να μεταφέρει κανείς μοσχεύματα στη λήπτρια περιοχή, πρέπει αυτά να φυτρώσουν σε ποσοστό >95% και να προσδίδουν φυσική εικόνα κάλυψης και πυκνότητας.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο η Μεταμόσχευση Μαλλιών να γίνεται και σε ένα χειρουργείο ειδικά εξοπλισμένο για την Μεταμόσχευση Μαλλιών, από εξειδικευμένο χειρουργό και ένα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για αυτή την επέμβαση. 

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η γενικά η επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών; 

Είναι βασικό να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο, επιτυχία. 

Αν κανείς εννοεί τη μονιμότητα του αποτελέσματος, η Μεταμόσχευση Μαλλιών έχει 100% επιτυχία, διότι τα τριχοθυλάκια που μεταμοσχεύσουμε θα παράγουν μαλλιά για πάντα. 

Αυτό όμως δεν είναι στην πραγματικότητα επιτυχία, διότι αυτό το στοιχείο μας το δίνει η Φύση και οφείλεται στον διαφορετικό γονιδιακό προγραμματισμό αυτών των τριχοθυλακιακών μονάδων που τις κάνει να μην επηρεάζονται από τις ορμόνες που προκάλεσαν την τριχόπτωση στα αρχικά τριχοθυλάκια της περιοχής.

Όσον αφορά άλλες παραμέτρους, όπως η φυσικότητα του αποτελέσματος και η πυκνότητα στην κάθε περιοχή, αυτό εξαρτάται από τον χειρουργό και την ομάδα του. Αν όλα τα βήματα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών εκτελεστούν τέλεια, είναι βέβαιο πως η Μεταμόσχευση Μαλλιών θα είναι επιτυχημένη. 

Ο στόχος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι η εικόνα της φυσικής κάλυψης, δηλαδή να δίνεται η εικόνα πυκνών και φυσικών μαλλιών, που δεν έχει επέμβει ανθρώπινο χέρι, σαν ο ασθενής να μην είχε χάσει ποτέ τα μαλλιά του! Στόχος είναι ο ασθενής να είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την εικόνα του και να νιώθει πιο όμορφα από πριν με αυτό που βλέπει στον καθρέπτη.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο κάθε ασθενής να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, με αφοσίωση, ενδιαφέρον και επαγγελματισμό, προκειμένου το αποτέλεσμά του να είναι απόλυτα επιτυχημένο για τον ίδιο. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την επιτυχία των επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Μαλλιών, δείτε εδώ.

Μπορεί να ξαναπέσουν τα μαλλιά της Μεταμόσχευσης Μαλλιών; 

Όχι. 

Τα τριχοθυλάκια που μεταμοσχεύουμε στη Μεταμόσχευση Μαλλιών θα παράγουν μαλλιά για πάντα και τα αποτελέσματα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι για μια ζωή. 

Αυτό, όμως, που μπορεί να συμβεί είναι το να πέσουν τα μαλλιά που υπήρχαν στην περιοχή που έγινε και Μεταμόσχευση Μαλλιών ή σε ολόγυρα περιοχές, λόγω της εξέλιξης της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας. Αυτό κάνει κάποιες φορές τους ασθενείς να νομίζουν πως τα μαλλιά της Μεταμόσχευσης έπεσαν και αυτά. 

Αυτό όμως δεν συμβαίνει ποτέ!

Αυτό οφείλεται στον διαφορετικό γονιδιακό προγραμματισμό των τριχοθυλακιακών μονάδων που μεταμοσχεύουμε που τις κάνει να μην επηρεάζονται από τις ορμόνες που προκάλεσαν την τριχόπτωση στα αρχικά τριχοθυλάκια της περιοχής. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα το οποίο μας το παρέχει η Φύση. 

Όμως, αν η σχεδίαση ειδικά της πρόσθιας περιοχής δεν είναι άριστη, αυτό το πλεονέκτημα μετατρέπεται σε μειονέκτημα, διότι η αφύσικη εικόνα θα μείνει και αυτή για πάντα. 

Ο ιατρός σας, λοιπόν, θα πρέπει, να φροντίσει ώστε η σχεδίαση του hairline και τα αποτελέσματα να είναι διαχρονικά ταιριαστά στα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου σας και στη δική σας φυσιογνωμία. Αυτό απαιτεί μεγάλη εμπειρία και υψηλή αισθητική αντίληψη. 

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ.

Βρείτε ένα ερωτηματολόγιο 40 ερωτήσεων προς τον ιατρό Μεταμόσχευσης Μαλλιών εδώ.

Κάποιες κλινικές προσφέρουν «εγγύηση» πως δεν θα ξαναπέσουν τα μαλλιά, ισχύει;

Είναι ένα διαφημιστικό κόλπο και η «εγγύηση» που πολλοί διαφημίζουν δεν έχει στην πραγματικότητα καμία απολύτως αξία. 

Είναι σαν να εγγυάται κάποιος πως θα ανατέλλει κάθε μέρα ο ήλιος…

Ένας ασθενής που έχει χάσει τα μαλλιά του από Ανδρογενετική Αλωπεκία φοβάται πως αν κάνει Μεταμόσχευση Μαλλιών, τα καινούργια μαλλιά μπορεί να ξαναπέσουν. Ο φόβος αυτός πηγάζει από το γεγονός ότι ο ασθενής νομίζει πως η περιοχή από όπου έπεσαν τα μαλλιά αρχικά έχει κάποιο «πρόβλημα» και οτιδήποτε και να μεταμοσχευτεί εκεί θα …ξαναπέσει.

Στην πραγματικότητα, το «πρόβλημα» το είχαν τα τριχοθυλάκια που υπήρχαν στην περιοχή, δηλαδή αυτά τα τριχοθυλάκια ήταν ευαίσθητα στις δράσεις των φυσιολογικών ανδρογόνων που τους προκάλεσαν σταδιακή σμίκρυνση. 

Στη Μεταμόσχευση Μαλλιών μεταφέρουμε τριχοθυλάκια από την δότρια περιοχή σταθερής τριχοφυΐας. Τα τριχοθυλάκια αυτά, που είναι πλήρη μικρο-όργανα, διατηρούν τις ιδιότητες που είχαν και συνεχίζουν να παράγουν μαλλιά οπουδήποτε και να τα μεταφέρουμε, ακριβώς διότι δεν είναι ευαίσθητα στις δράσεις των ανδρογόνων. 

Με άλλα λόγια, έχουν άλλα γονίδια, που δεν επηρεάζονται από τις ορμόνες που έριξαν τα μαλλιά παλαιότερα, στα προηγούμενα τριχοθυλάκια της περιοχής.

Στη Μεταμόσχευση Μαλλιών, λοιπόν, τη μονιμότητα του αποτελέσματος την εξασφαλίζει η Φύση και όχι ο ιατρός. Αυτό το οποίο έχει αξία, είναι μία εγγύηση φυσικότητας και πυκνότητας αποτελέσματος. Αυτό μπορεί να σας το εξασφαλίσει μόνο ένας ιατρός εξειδικευμένος στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ.

Για συμβουλές ποιους ιατρούς ή κλινικές να αποφεύγετε, δείτε εδώ.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Βέβαια και υπάρχουν! Δεν είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι και κατάλληλοι υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών. 

Πλέον, στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, με την κατάλληλη σχεδίαση και κατανομή των μοσχευμάτων παράλληλα με την καλύτερη εκμετάλλευση της δότριας περιοχής με τις σύγχρονες τεχνικές, μπορούμε να αναλάβουμε και προχωρημένες βαθμίδες Ανδρογενετικής Αλωπεκίας. 

Πάντα όμως υπάρχουν περιορισμοί, απλά σήμερα είναι λιγότεροι από παλαιότερα.

 • Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι δύσκολη έως αδύνατη όταν δεν υπάρχει ζώνη σταθερής τριχοφυΐας, όπως στις περιπτώσεις μη Ανδρογενετικής Αλωπεκίας, όπως η διάχυτη Αλωπεκία κτλ. 
 • Μία άλλη περίπτωση είναι όταν η δότρια περιοχή σταθερής τριχοφυΐας είναι πολύ μικρή σε έκταση ή πολύ αραιή και τα τριχοθυλάκια που μπορούμε να αφαιρέσουμε συνολικά από αυτήν δεν αρκούν για να υπάρξει αισθητικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα, οπότε κρίνεται ο ασθενής ως ακατάλληλος για Μεταμόσχευση Μαλλιών.
 • Λόγοι υγείας είναι σπάνιοι πλέον στην σύγχρονη εποχή της Μεταμόσχευσης Μαλλιών και περιορίζονται μόνο στις περιπτώσεις ατόμων που έχουν διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος ή βαριά χρόνια νοσήματα.

Η σωστή, πλήρης και με αντικειμενικά κριτήρια διάγνωση της κατάστασης του ενδιαφερομένου για άλλη μια φορά θα σας δώσει την υπεύθυνη απάντηση. 

Γενικά, από τα άτομα που προσέρχονται σε ένα χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών, 10-15% είναι ακατάλληλοι υποψήφιοι και πρέπει να κατευθύνονται σε άλλες λύσεις. Για τους υπόλοιπους ασθενείς, που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες από οριακά κατάλληλους έως ιδανικούς υποψήφιους για Μεταμόσχευση Μαλλιών, πρέπει να γίνεται ένας συμβιβασμός μεταξύ των επιθυμιών των ασθενών και των εφικτών λύσεων. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την καταλληλότητα για Μεταμόσχευση Μαλλιών, δείτε εδώ.

Τα μαλλιά μου είναι απλά λίγο αραιά, γίνεται πύκνωση;

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών που ενδιαφέρονται για Μεταμόσχευση Μαλλιών, ζητάνε «πύκνωση». Αυτό που επιθυμούν, δηλαδή, είναι σε κάποια περιοχή που υπάρχει αραίωση, να μεταμοσχευθούν τριχοθυλάκια και να «πυκνώσει» η περιοχή. 

Η επονομαζόμενη πύκνωση είναι στην πραγματικότητα ίσως η πιο απαιτητική και τεχνικά δύσκολη επέμβαση στη Μεταμόσχευση Μαλλιών και η οποία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. 

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι στα αρχικά στάδια της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας, ο αριθμός των τριχοθυλακίων παραμένει σχεδόν σταθερός ανά περιοχή, οι τρίχες όμως λεπταίνουν και δεν μεγαλώνουν αρκετά, ενώ χάνουν και τον χρώμα τους, γίνονται δηλαδή λεπτές, κοντές και πιο ξανθές.

Σε όλες τις περιοχές, ακόμα και σε αυτές που θεωρούνται πολύ αραιές ή και άδειες με γυμνό μάτι, υπάρχουν τριχοθυλάκια με διαφορετικό, όμως, πάχος και αριθμό τριχών που αφενός θα μπορούσε να «αναστηθεί» με μια επιτυχημένη εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, αφετέρου, ακόμα και αν παραμείνει όπως είναι, μπορεί να συνεισφέρει αισθητικά στην περιοχή που θα δεχθεί μοσχεύματα.

Όσο μικρό και αν είναι το τριχοθυλάκιο χρειάζεται ζωτικό χώρο για να μπορέσουμε να το τοποθετήσουμε χωρίς να προκαλέσουμε βλάβη στα ήδη υπάρχοντα τριχοθυλάκια. 

Στις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών ο χώρος αυτός είναι περίπου 1mm. Αυτή η πολύ βασική γνώση μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι για να μπορούμε να επέμβουμε σε μια περιοχή με Μεταμόσχευση Μαλλιών αλλάζοντας την εμφάνιση της και χωρίς να προκαλέσουμε βλάβη στα ήδη υπάρχοντα τριχοθυλάκια, θα πρέπει η υπάρχουσα πυκνότητα της περιοχής αυτής να είναι κάτω από 25 υγιή τριχοθυλάκια /cm2 και την πυκνότητα αυτή την μετράμε με ειδικό μικροσκόπιο.

Αν η πυκνότητα στη λήπτρια περιοχή είναι μεγαλύτερη από 25 υγιή τριχοθυλάκια /cm2 θα πρέπει ο ασθενής να ξεκινήσει μια ιατρο-φαρμακευτική αγωγή για 6-12 μήνες και ανάλογα με την ανταπόκριση στην αγωγή, μετά να αποφασιστεί αν θα προχωρήσουμε σε Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την καταλληλότητα για Μεταμόσχευση Μαλλιών, δείτε εδώ.

Μπορούν να πάρουμε τριχοθυλάκια από το σώμα ή τα γένια και να τα βάλουμε στο κεφάλι;

Ναι, αλλά με πολλούς περιορισμούς.

Η τεχνική μεταφοράς τριχοθυλακίων από το σώμα προς το τριχωτό ονομάζεται Body Hair Transplant. Είναι μία τεχνική η οποία δεν μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστα αποτελέσματα, η επιβίωση των μοσχευμάτων είναι απογοητευτική, όσο υψηλή και να είναι η χειρουργική ικανότητα του ιατρού.

Επιπλέον πρόβλημα είναι πως οι τρίχες που παράγονται είναι πιο λεπτές και πιο λίγες ανά τριχοθυλακιακή μονάδα.

Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, η τεχνική Body Hair Transplant εφαρμόζεται μόνο όταν είναι η τελευταία επιλογή για την αποκατάσταση των μαλλιών ενός ασθενή.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την τεχνική Body Hair Transplant, δείτε εδώ.

Πόσο ασφαλής είναι η Μεταμόσχευση Μαλλιών, υπάρχουν συχνά επιπλοκές; 

Η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής. Εκτελείται πάντοτε με τοπική αναισθησία και με την προϋπόθεση πως ο χειρουργός και η χειρουργική ομάδα εφαρμόζουν τις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών και εκτελούν κάθε βήμα της επέμβαση τέλεια, η σύγχρονη Μαλλιών είναι μία επέμβαση η οποία δεν έχει σχεδόν ποτέ επιπλοκές. 

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι, μία επέμβαση η οποία δε συγχωρεί κανένα τεχνικό λάθος. Όλα τα βήματα πρέπει να γίνουνε τέλεια καθότι ακόμα και μικροσκοπικά λάθη στην τεχνική «αθροίζονται» και οδηγούν σε άσχημα αποτελέσματα. 

Οι επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών έχουν ελάχιστο περιθώριο λάθους και πολύ μικρές διαφορές μεταξύ χειρουργών και των ομάδων τους, όσον αφορά την κατάρτιση, την προσοχή και το ενδιαφέρον έχουν μεγάλες διαφορές στο τελικό αποτελέσματα. 

Η επιτυχία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι εξασφαλισμένη αλλά μόνο όταν κάθε βήμα γίνεται τέλεια. Οι επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών δεν συγχωρούν το παραμικρό λάθος και μόνο εξειδικευμένοι χειρουργοί μπορούν να τις εκτελέσουν με επιτυχία. Στόχος του εξειδικευμένου χειρουργού Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι να προφέρει σταθερά υψηλότατου επιπέδου αποτελέσματα, με όσο το δυνατόν μικρότερες βλάβες και όσο το δυνατόν υψηλότερη επιβίωση μοσχευμάτων. Δεν αρκεί απλά να μεταφέρει κανείς μοσχεύματα στη λήπτρια περιοχή, πρέπει αυτά να φυτρώσουν σε ποσοστό >95% και να προσδίδουν φυσική εικόνα κάλυψης και πυκνότητας.

Οι επιπλοκές στις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι ιατρογενείς σε ποσοστό >98% και οφείλονται σε λάθος τεχνική, σε λάθος στρατηγική, σε υπέρβαση των δυνατοτήτων του χειρουργού και σε κακό προγραμματισμό (timing).

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μια πολύπλοκη μικρο-επέμβαση που απαιτεί τεράστια χειρουργική γνώση, ικανότητα και εμπειρία από τον χειρουργό και τέλεια ομαδική εργασία και συντονισμό από την ιατρική ομάδα. Για αυτό είναι απαραίτητο η Μεταμόσχευση Μαλλιών να γίνεται και σε ένα χειρουργείο ειδικά εξοπλισμένο για την Μεταμόσχευση Μαλλιών, από εξειδικευμένο χειρουργό και ένα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για αυτή την επέμβαση. 

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ.

Για συμβουλές ποιους ιατρούς ή κλινικές να αποφεύγετε, δείτε εδώ.

Μπορείτε να μεταμοσχεύσετε τριχοθυλάκια από το ένα άτομο στο άλλο;

Όχι, ποτέ!

Στη Μεταμόσχευση Μαλλιών κάνουμε αυτόλογη μεταμόσχευση, δηλαδή μεταμοσχεύουμε τα δικά σας τριχοθυλάκια στο δικό σας κεφάλι. Το τριχοθυλάκιο είναι ένα μικροσκοπικό πλήρες όργανο και υπάγεται στους κανόνες μεταμόσχευσης οργάνων και θα ήταν σαν να μεταμοσχεύουμε όργανα από το ένα άτομο στο άλλο. 

Αυτό σημαίνει πως για να ήταν επιτυχημένη μια τέτοια μεταμόσχευση τριχοθυλακίων από το ένα άτομο στο άλλο, ακόμα και μεταξύ αδερφιών, ο «δέκτης» θα έπρεπε να παίρνει για ολόκληρη την μετέπειτα ζωή του ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία όμως έχουν ως παρενέργεια την τριχόπτωση!

Δυστυχώς Μεταμόσχευση Μαλλιών από το ένα άτομο στο άλλο δε γίνεται και ούτε πρόκειται ποτέ να γίνει με επιτυχία, ούτε μεταξύ αδερφιών, ακόμα και διδύμων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών δείτε εδώ.

Πόσες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών υπάρχουν;

Δύο, η τεχνική FUT και η τεχνική FUE.

Όταν κάποιος αναζητήσει να λύσει το πρόβλημα των μαλλιών του με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών, θα συναντήσει με βεβαιότητα «τα καταπληκτικά αποτελέσματα της μεθόδου της τάδε κλινικής» ή «την μοναδική μέθοδο του δείνα ιατρού» κ.ο.κ.

Αυτά αποτελούν απλά διαφημιστικά κόλπα και τίποτε άλλο.

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών υπάρχουν δύο επιστημονικά αναγνωρισμένες χειρουργικές τεχνικές, η τεχνική FUT και η τεχνική FUE. 

Αυτές είναι οι επίσημες ονομασίες που αναγνωρίζει η ISHRS και η ΕΛΑΜΑΤ ως το Ελληνικό παράρτημα της ISHRS.

 • Στην τεχνική FUT αφαιρούμε ένα τμήμα της δότριας περιοχής και παρασκευάζουμε τις τριχοθυλακιακές μονάδες αυτούσιες, όπως προκύπτουν στη φύση, με μια, δύο, τρεις, τέσσερις, ή και περισσότερες τρίχες. Η δότρια περιοχή συμπλησιάζεται με λεπτό ράμμα και συνήθως η ουλή που απομένει δε ξεπερνάει τα 1-2mm (χιλιοστά) σε πλάτος.
 • Στην τεχνική FUE αφαιρούμε τις τριχοθυλακιακές μονάδες μια προς μια, πάλι στη φυσική τους μορφή χρησιμοποιώντας εργαλεία στρογγυλής διατομής διαμέτρου 0,8-1mm, χωρίς ευθεία τομή και χωρίς ράμματα. Η τεχνική FUE δεν είναι μία τεχνική η οποία δεν έχει ουλές. Όπως και σε κάθε τραυματισμό του δέρματος, ουλή δημιουργείται. Όμως, επειδή οι ουλές είναι μικροσκοπικές, δε φαίνονται ακόμη και όταν είναι κοντά τα μαλλιά.

Και οι δύο σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών έχουν ιατρικές ενδείξεις, δηλαδή για ιατρικούς λόγους ο ιατρός θα προτείνει είτε τη μία είτε την άλλη τεχνική, καθότι δεν είναι ούτε η μία ούτε η άλλη τεχνική για κάθε περίπτωση. 

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, αυτό το οποίο θέλουμε να καταφέρουμε είναι να αποκαταστήσουμε μία πλούσια, πυκνή και φυσική εικόνα στα μαλλιά. Το ποια τεχνική θα χρησιμοποιηθεί, πόσες συνεδρίες και πόσα μοσχεύματα θα χρειαστούν, εξαρτάται από την έκταση της περιοχής όπου πρέπει να καλύψουμε και από τα χαρακτηριστικά των τριχών του ασθενή (πάχος τρίχας, χρώμα, κυματισμός, κτλ.). 

Κάθε περιστατικό πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και για αυτό και είναι απαραίτητο να σας εξετάσει από κοντά ένας ιατρός εξειδικευμένος στην Μεταμόσχευση Μαλλιών πριν μπορέσει να σας δώσει μία τελική και απόλυτα ακριβή απάντηση. 

Ο ιατρός σας, θα σας προτείνει ποια τεχνική είναι κατάλληλη για εσάς, διότι η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι ένα απόλυτα εξατομικευμένο χειρουργείο. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την σύγκριση των 2 σύγχρονων τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών και τις ιατρικές τους ενδείξεις, δείτε εδώ.

Ποια είναι η διαφορά μοσχεύματος, τριχοθυλακίου και τρίχας;

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν μεταμοσχεύουμε …τρίχες, μεταμοσχεύουμε τις ρίζες των μαλλιών, τα τριχοθυλάκια, και συγκεκριμένα τα μεταφέρουμε μόνο στη φυσική τους μορφή, αυτή των τριχοθυλακιακών μονάδων. 

Το αξίωμα της σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι η διαφύλαξη της φυσικής, ακέραιης, ανεξάρτητης τριχοθυλακιακής μονάδας και η μεταμόσχευση μόνον φυσικών τριχοθυλακιακών μονάδων. Οι φυσικές τριχοθυλακιακές μονάδες εμφανίζονται σε συμπλέγματα των 1-5 τριχοθυλακίων, σαν μικρά μπουκέτα λουλουδιών και ο μέσος όρος τριχοθυλακίων (άρα και τριχών που παράγουν) σε κάθε τριχοθυλακιακή μονάδα είναι 2,2. 

Τις τριχοθυλακιακές μονάδες τις ονομάζουμε και μοσχεύματα στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών. 

Αντίθετα με παλαιότερες τεχνικές, ούτε κόβονται φυσικές τριχοθυλακιακές μονάδες σε μικρότερα μονότριχα «μοσχεύματα» ούτε συνδυάζονται περισσότερες από μια τριχοθυλακιακές μονάδες σε αφύσικά πολυ-μοσχεύματα.

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, παίρνουμε τις υγιείς ρίζες των μαλλιών, τις τριχοθυλακιακές μονάδες, από την περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας, στο πλάι και στο πίσω μέρος του κεφαλιού και τις μεταφέρουμε στην περιοχή η οποία έχει αραίωση ή πλήρη τριχόπτωση. 

Αυτά τα μοσχεύματα παράγουν τρίχες οι οποίες δεν ξαναπέφτουν ποτέ και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Αυτό οφείλεται στον διαφορετικό γονιδιακό προγραμματισμό αυτών των τριχοθυλακιακών μονάδων που τις κάνει να μην επηρεάζονται από τις ορμόνες που προκάλεσαν την τριχόπτωση στα αρχικά τριχοθυλάκια της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τις βασικές αρχές της σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών εδώ.

Το κόστος της Μεταμόσχευση Μαλλιών εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί; 

Το κόστος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών το καθορίζει ο ιατρός ή η κλινική, ανεξάρτητα και με δικά τους κριτήρια. 

Το πόσο κοστολογεί ο κάθε επαγγελματίας τις υπηρεσίες του είναι θέμα που υπάγεται στην απόλυτη ελευθερία του. Άλλοι ιατροί χρεώνουν ακριβά, άλλοι πιο οικονομικά και είναι στην επιλογή του ασθενούς να επιλέξει τον κατάλληλο ιατρό για την περίπτωσή του σύμφωνα και με τις οικονομικές του δυνατότητες. 

Γενικά, τις περισσότερες φορές, το κόστος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών εξαρτάται από δύο παραμέτρους: Τον αριθμό των μοσχευμάτων που θα μεταμοσχευτούν και την τεχνική την οποία θα χρησιμοποιηθεί. Κάποιοι ιατροί χρεώνουν ανά μόσχευμα και γενικά χρεώνουν ακριβότερα την τεχνική FUE ανά μόσχευμα και φθηνότερα την τεχνική FUT, άλλοι κάνουν το ακριβώς αντίστροφο, δηλαδή χρεώνουν ακριβότερα την τεχνική FUT ανά μόσχευμα και φθηνότερα την τεχνική FUE. 

Αυτό που θα πρέπει να προσέξει κάποιος ενδιαφερόμενος είναι 2 άλλες τιμολογιακές πρακτικές που υποδηλώνουν «λανθασμένη νοοτροπία»: χρέωση ανά τρίχα και ίδια χρέωση ανά επέμβαση ανεξάρτητα αριθμού τριχοθυλακίων. 

 • Όσον αφορά τη χρέωση ανά τρίχα, δείτε την ερώτηση: «Πόσο κοστίζει μια Μεταμόσχευση Μαλλιών, χρεώνεται με την τρίχα;»
 • Όσον αφορά τη ίδια χρέωση ανά επέμβαση, ανεξάρτητα αριθμού τριχοθυλακίων είναι μια ασαφής τιμολογιακή πολιτική, υποδηλώνει προχειρότητα και ερασιτεχνισμό και θυμίζει πλανόδιο πωλητή «ότι πάρεις …1€». 

Η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν σημαίνει μόνο λεπτότερα εργαλεία και πιο μικρές ουλές. Σημαίνει σεβασμός στα δικαιώματα του ασθενή, σημαίνει απολύτως επαγγελματισμός, σημαίνει απόλυτη διαφάνεια σε κάθε διαδικασία. 

Η ΕΛΑΜΑΤ σας προτείνει να προτιμήσετε έναν ιατρό ή κλινική με σαφή και εξατομικευμένη τιμολογιακή πολιτική.

Για συμβουλές ποιους ιατρούς ή κλινικές να αποφεύγετε, δείτε εδώ.

Βρείτε ένα ερωτηματολόγιο 40 ερωτήσεων προς τον ιατρό Μεταμόσχευσης Μαλλιών εδώ.

Τι ονομάζεται δότρια και τι ονομάζεται λήπτρια περιοχή;

Δότρια περιοχή είναι η περιοχή από την οποία θα πάρουμε τα μοσχεύματα και αυτή είναι σχεδόν πάντα η περιοχή σταθερής τριχοφυΐας που βρίσκεται στο πλάι και στο πίσω μέρος του τριχωτού. Τα τριχοθυλάκια που θα πάρουμε από ατή την περιοχή, όπου και να μεταφέρουμε, θα συνεχίζουν να παράγουν μαλλιά τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να πέσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να πάρουμε τριχοθυλάκια από τα γένια ή το στέρνο με την τεχνική Body Hair Transplant και να τα μεταφέρουμε στο τριχωτό, αλλά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Λήπτρια περιοχή ονομάζεται οποιαδήποτε περιοχή θα τοποθετήσουμε τα μοσχεύματα, τις περισσότερες φορές είναι η μπροστινή και η μέση περιοχή του τριχωτού, σπανιότερα είναι η πίσω περιοχή (κορυφή) ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που στη Μεταμόσχευση Μαλλιών αποκαθιστούμε τα γένια, τα φρύδια, τα βλέφαρα κτλ.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τις βασικές αρχές της σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών εδώ.

Πόσα συνολικά τριχοθυλάκια μπορούμε να αφαιρέσουμε από κάθε δότρια περιοχή;

Αρχικά πρέπει κανείς να θυμάται πως παρόλο που υπάρχουν κάποιοι μέσοι όροι και «κανόνες» στην ανθρώπινη ανατομία, κάθε δότρια περιοχή είναι ξεχωριστή:

 • Ακόμα και η πιο αραιή δότρια περιοχή μπορεί με ασφάλεια (χωρίς να παραμείνει αραίωση, δηλαδή) να δώσει τουλάχιστον 3000 τριχοθυλακιακές μονάδες με τις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών, μια μέση δότρια περιοχή θα μπορέσει να δώσει περίπου 6000-7000 τριχοθυλακιακές μονάδες, ενώ μια «χαρισματική» δότρια περιοχή θα μπορέσει να δώσει μέχρι και 10.000 τριχοθυλακιακές μονάδες!
 • Η κάθε τριχοθυλακιακή μονάδα μπορεί να παράγει από 1 μέχρι 5 τρίχες. Ο μέσος όρος είναι 2,2 τρίχες ανά τριχοθυλάκιο, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, μια «χαρισματική» δότρια περιοχή περιέχει μέχρι και 2,8 τρίχες ανά τριχοθυλάκιο. 
 • Όμως, και οι ίδιες οι τρίχες διαφέρουν στην κάθε δότρια περιοχή. Άλλοι έχουν ίσια μαλλιά, άλλοι κατσαρά. Άλλοι έχουνε χοντρές τρίχες, άλλοι έχουν λεπτές τρίχες. 

Όλες αυτές οι παράμετροι, ακόμη και το χρώμα των μαλλιών ή η λάμψη τους μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Τις λεπτομέρειες αυτές και το σύνολο του αποτελέσματος που θα έχετε από μία Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να σας την πει μόνο ένας χειρουργός εξειδικευμένος στη Μεταμόσχευση Μαλλιών και μόνο αφού σας εξετάσει ο ίδιος. 

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τις βασικές αρχές της σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών εδώ.

Τα τελευταία χρόνια, τι έχει αλλάξει στη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Πολλά έχουν αλλάξει στη Μεταμόσχευση Μαλλιών τα τελευταία χρόνια, και πλέον η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν θυμίζει σε τίποτα τα παλαιοτέρα βαριά χειρουργεία και τα αφύσικα αποτελέσματα, με μαλλιά που φύτρωναν σαν σε «κεφάλι κούκλας», με τα χοντροκομμένα μοσχεύματα και τον αδικαιολόγητο τραυματισμό της δότριας περιοχής. 

Αρχικά, έχουν αυξηθεί πολύ οι απαιτήσεις των ασθενών και απόλυτα δικαιολογημένα όλοι απαιτούν απόλυτα φυσικά, πυκνά αποτελέσματα και ελάχιστες ουλές στη δότρια περιοχή. Αυτό έχει αυξήσει την «πίεση» ώστε να βελτιωθούν οι χειρουργικές τεχνικές παγκοσμίως, τα εργαλεία να γίνουν ολοένα και μικρότερα, λεπτότερα και πιο ακριβή, τα μηχανήματα πιο εξελιγμένα και τελικά τα αποτελέσματα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών να βελτιωθούν εντυπωσιακά μέσα σε μόλις 15-20 χρόνια! 

Πλέον, η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν αποτελεί μια «εύκολη» επαγγελματική διέξοδο για έναν νέο ιατρό, κάτι που γινόταν κατά κόρον παλαιότερα που οι περισσότερες επεμβάσεις γίνονταν από άπειρους και «τυχάρπαστους» σε σχέση με τον κλάδο, ιατρούς.

Πλέον, στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, η επένδυση χρόνου και η οικονομική επένδυση που πρέπει να κάνει ο ιατρός προκειμένου να προσφέρει τις (αναγκαίες) υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες που απαιτεί το κοινό από τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών έχει περιορίσει τον αριθμό των ιατρών που δεν σκοπεύουν να ασχοληθούν μακροχρόνια και σοβαρά με τον κλάδο. 

Δεν μπορεί πλέον ο χειρουργός με απλό …ενδιαφέρον για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών να εκτελέσει με υψηλά standards μια επέμβαση σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών, καθότι θα έπρεπε να επανδρώσει, να εκπαιδεύσει και να συντηρήσει μια μεγάλη ομάδα τεχνικών. Η επιτυχημένη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών πλέον περιορίζεται σε λίγες, αφοσιωμένες χειρουργικές ομάδες με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας.

Αυτές οι εξελίξεις και η πρόοδος, τόσο σε τεχνικές όσο και ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα. Ο ιατρός, ο οποίος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών και να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στους ασθενείς του, πλέον είναι υποχρεωμένος να ενημερώνεται, να εκπαιδεύεται και τελικά να προσφέρει ακριβώς αυτό το οποίο ζητάνε οι ασθενείς του. Μία τέλεια, φυσική και πυκνή Μεταμόσχευση Μαλλιών. 

Για συμβουλές ποιους ιατρούς ή κλινικές να αποφεύγετε, δείτε εδώ.

Βρείτε ένα ερωτηματολόγιο 40 ερωτήσεων προς τον ιατρό Μεταμόσχευσης Μαλλιών εδώ.

Σε τι διαφέρει η Μεταμόσχευση Μαλλιών σήμερα σε σύγκριση με παλαιότερα;

Η βασική χειρουργική μέθοδος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών δεν έχει αλλάξει εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια από την στιγμή που δημοσιεύτηκε η πρώτη τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών σε επιστημονικό περιοδικό. 

Τόσο αυτή η «προϊστορική» τεχνική όσο και οι πλέον σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών βασίζονται στο να μεταφέρουμε υγιή τριχοθυλάκια από την περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας, που βρίσκεται στο πίσω μέρος και στις πλαϊνές περιοχές του τριχωτού, στην περιοχή με αραίωση ή τριχόπτωση. 

Τα τριχοθυλάκια αυτά διατηρούν τις αρχικές του ιδιότητες και δεν επηρεάζονται από τις ορμόνες της περιοχής στην οποία τα μεταφέρουμε, όπως είχαν επηρεαστεί τα αρχικά τριχοθυλάκια που βρίσκονταν εκεί. Τα μαλλιά που παράγουν τα τριχοθυλάκια αυτά θα είναι για πάντα και δεν πρόκειται να ξαναπέσουν ποτέ. 

Ένα στοιχείο που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών έχουν πλέον τελειοποιηθεί. Τόσο οι τεχνικές λήψης και παρασκευής των μοσχευμάτων όσο και της τοποθέτησής τους είναι πλέον τόσο λεπτομερείς και τέλειες που μπορούμε με απόλυτη ακρίβεια να μιμηθούμε τη φύση και να δώσουμε μια απόλυτη φυσική εικόνα, σαν η περιοχή που μεταμοσχεύσαμε να μην είχε χάσει ποτέ τα μαλλιά της!

Τα εργαλεία στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μικροσκοπικά, ο τραυματισμός τόσο της δότριας όσο και της λήπτριας περιοχής είναι ο ελάχιστος δυνατός, ενώ πλέον μπορούμε να επιτύχουμε επιβίωση των μοσχευμάτων που πλησιάζει το 100%. 

Επίσης, μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε συνολικά μεγαλύτερους αριθμούς μοσχευμάτων από παλιά και να καλύψουμε σχεδόν κάθε στάδιο τριχόπτωσης με υψηλή πυκνότητα. Επιπλέον, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και εναλλακτικές δότριες περιοχές, αφαιρώντας μοσχεύματα από περιοχές όπως τα γένια, το στέρνο κτλ. με την τεχνική Body Hair Transplant

Τέλος, οι σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών μας επιτρέπουν με απόλυτη φυσικότητα να αποκαταστήσουμε περιοχές όπως φρύδια, βλέφαρα και γένια, χωρίς να φαίνεται ποτέ πως έχει επέμβει ανθρώπινο χέρι.

Για περισσότερες ενδιαφέρουσες ιστορικές λεπτομέρειες για την Μεταμόσχευση Μαλλιών, δείτε εδώ.

Διαφέρουν οι 2 τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών μεταξύ τους;

Οι δύο τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών που εφαρμόζονται πλέον παγκοσμίως είναι η τεχνική FUT και η τεχνική FUE. οποιαδήπποτε άλλη τεχνική, punch grafts, μείωση τριχωτού, κρυμνοί κτλ. έχουν πλέον «αποσυρθεί» οριστικά από το «οπλοστάσιο» της σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Η μόνη τους διαφορά είναι στον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε τα μοσχεύματα: 

 • Στην τεχνική FUT αφαιρούμε τα μοσχεύματα ενιαία από τη δότρια περιοχή και η περιοχή ράβεται με λεπτό ράμμα, 
 • Στην τεχνική FUE τα παίρνουμε ένα προς ένα, με μικροσκοπικά κυλινδρικά εργαλεία από τιτάνιο χωρίς χρήση ράμματος. 

Κάθε άλλο βήμα της επέμβασης είναι ίδιο. 

Το ποια τεχνική θα επιλεγεί για την δική σας Μεταμόσχευση Μαλλιών εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της δότριας και λήπτριας περιοχής και φυσικά από την προτίμηση του ασθενούς, καθότι και οι δύο τεχνικές έχουν από παρόμοια τελικά αποτελέσματα, με την προϋπόθεση, φυσικά, πως θα μεταμοσχευθεί ίδιος αριθμός μοσχευμάτων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την σύγκριση των 2 σύγχρονων τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών και τις ιατρικές τους ενδείξεις, δείτε εδώ.

Ποια μέθοδος Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι τελικά η καλύτερη;

Δεν υπάρχει καλύτερη ή χειρότερη τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών, ούτε παλαιότερη και …νεότερη. 

Υπάρχουν περιστατικά στα οποία απαιτείται να χρησιμοποιηθεί η τεχνική FUT και υπάρχουν περιστατικά στα οποία θα προτιμήσουμε την τεχνική FUE. 

Επίσης, δεν υπάρχει πιο …καινούργια και πιο …παλιά τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών, αφού και οι δύο τεχνικές έχουν προκύψει από εξέλιξη παλαιότερων τεχνικών: η τεχνική FUT έχει εξελιχθεί από την παλαιότερη τεχνική Strip και η τεχνική FUE έχει εξελιχθεί από την παλαιότερη τεχνική Punch graft.

Ένας ξανθός 25χρονος νέος με σγουρά μαύρα μαλλιά και κάτασπρο δέρμα που αραιώνουν τα μαλλιά του μόνο στη μπροστινή γραμμή και δεν έχει λάβει ποτέ φαρμακευτική αγωγή ενάντια στην τριχόπτωση δεν έχει τίποτα το κοινό με ένα 50χρονο άνδρα με εκτενή Ανδρογενετική Αλώπεκια, με ίσια, λεπτά μαλλιά και σκούρο δέρμα. Οι αισθητικές ανάγκες τους είναι διαφορετικές, οι εναλλακτικές τους είναι διαφορετικές και η προσέγγιση πρέπει να είναι διαφορετική!

Οι δύο σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών, η τεχνική FUT και η τεχνική FUE, έχουν ιατρικές ενδείξεις, δηλαδή για ιατρικούς λόγους ο ιατρός θα προτιμήσει είτε τη μία είτε την άλλη τεχνική, καθότι δεν είναι ούτε η μία ούτε η άλλη τεχνική για κάθε περίπτωση. 

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ποια τεχνική ταιριάζει στον κάθε ενδιαφερόμενο, στα δικά του χαρακτηριστικά και στις δικές του ανάγκες. 

Κάθε περιστατικό πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα εξατομικευμένα και ο ιατρός σας θα σας προτείνει ποια τεχνική είναι η κατάλληλη για εσάς, σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και μόνο. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την σύγκριση των 2 σύγχρονων τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών και τις ιατρικές τους ενδείξεις, δείτε εδώ.

Η τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE πράγματι δεν αφήνει ουλές όπως διαφημίζεται;

Όχι, αυτό είναι ψέμα και παραπλανητική διαφήμιση.

Στην τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE αφαιρούνται τα τριχοθυλάκια από τη δότρια περιοχή ένα προς ένα, με ειδικά κυλινδρικά μικροσκοπικά εργαλεία από Τιτάνιο, διαμέτρου 0,8-1mm. Αντίθετα με την τεχνική FUT, δεν μένει ευθεία ουλή στη δότρια περιοχή.

Εντούτοις, σε κάθε σημείο απ' όπου θα αφαιρέσουμε ένα τριχοθυλάκιο με την τεχνική FUE θα παραμείνει μία μικροσκοπική ουλή αφού κανένας ιστός δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς να αφήσει ουλή. Το ζήτημα είναι το πώς μοιάζει η ούλη και πόσο καλά μπορεί να καλυφθεί ώστε να μην φαίνεται. 

Με άλλα λόγια, η τεχνική FUE δεν είναι μια επέμβαση «χωρίς ουλή» (scarless), είναι μια τεχνική «διασποράς ουλής» (scar spreading). Ο ουλώδης ιστός υπάρχει, απλά δεν είναι εμφανής εύκολα με το γυμνό μάτι, εκτός αν τα μαλλιά κοπούν πολύ κοντά. Σε ατή την περίπτωση θα δει κανείς χιλιάδες μικροσκοπικά άσπρα σημαδάκια στη δότρια περιοχή. 

Στην πραγματικότητα, όταν εκτελεστούν με την ίδια προσοχή και επιμέλεια η τεχνική FUE και FUT, θα αφήσουν ελάχιστο ουλώδη ιστό στη δότρια περιοχή που και στις 2 περιπτώσεις θα χρειαστεί μαλλιά μήκους τουλάχιστον 5mm για να καλυφθεί.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την τεχνική FUE, δείτε εδώ.

Θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε τις 2 τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών;

Φυσικά, ακόμα και στην ίδια συνεδρία!

Οι δύο σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών, η τεχνική FUT και η τεχνική FUE μπορούν να συνδυαστούν στο ίδιο περιστατικό, ακόμα και στην ίδια συνεδρία, προς όφελος του ασθενούς. Καθότι η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι ένα απόλυτα εξατομικευμένο χειρουργείο, ο ιατρός σας θα σας προτείνει ποια τεχνική είναι κατάλληλη για εσάς, αφού κάθε άνθρωπος είναι μια μοναδική οντότητα και χρειάζεται μια εξατομικευμένη προσέγγιση στο πρόβλημα του.

Οι δύο σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών, η τεχνική FUT και η τεχνική FUE, έχουν ιατρικές ενδείξεις, δηλαδή για ιατρικούς λόγους ο ιατρός θα προτιμήσει είτε τη μία είτε την άλλη τεχνική, καθότι δεν είναι ούτε η μία ούτε η άλλη τεχνική για κάθε περίπτωση. 

Αν κάποιος αντιμετωπίζει ένα συνηθισμένο πρόβλημα υγείας, όπως π.χ. αρτηριακή υπέρταση, υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες από 20 διαφορετικές φαρμακευτικές ουσίες για την ρύθμιση της πιέσεως του. Θα υπήρχε άραγε κάποιος λόγος να υπήρχαν όλα αυτά τα φάρμακα στην κυκλοφορία, αν υπήρχε το ένα και θαυματουργό φάρμακο για την ρύθμιση της υπέρτασης; 

Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι οι διορθωτικοί φακοί για την μυωπία. Κάθε άνθρωπος που φορά γυαλιά έχει τους απολύτως προσωπικούς φακούς του, που βλέπει άριστα και βέβαια δεν μπορεί να τους χρησιμοποιήσει κανείς άλλος.

Ο ιατρός σας θα σας προτείνει ποια τεχνική είναι κατάλληλη για εσάς, διότι η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι ένα απόλυτα εξατομικευμένο χειρουργείο. 

Με το συνδυασμό των δυο τεχνικών μπορούμε για να πάρουμε το μέγιστο αριθμό μοσχευμάτων σε μία συνεδρία. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που θέλουμε ακόμη περισσότερα μοσχεύματα από όσα μπορεί να μας παρέχει η μία ή η άλλη τεχνική ξεχωριστά. 

Ακόμα περισσότερο, σε μακροχρόνια στρατηγική, με το συνδυασμό των δυο τεχνικών μπορούμε συνολικά να αφαιρέσουμε τουλάχιστον 20-30% περισσότερες τριχoθυλακιακές μονάδες από την ίδια δότρια περιοχή, καθότι η τεχνική FUE μας έχει επιτρέψει να αφαιρούμε μοσχεύματα από περιοχές του τριχωτού που δεν μπορούσαμε με την τεχνική FUT.

Αφήνει αραίωση ή σημάδια/ουλές στη δότρια περιοχή η Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Όχι, αραίωση δεν αφήνει, ενώ οι ουλές είναι μικροσκοπικές και καλύπτονται ακόμα και με πολύ κοντά μαλλιά.

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, ανεξάρτητα από την τεχνική που θα χρησιμοποιήσουμε, όταν όλα τα βήματα γίνουν σωστά και δεν γίνουν χειρουργικές «υπερβάσεις», η ουλή που θα προκύψει με την τεχνική FUT ή οι μικρές ουλές από την τεχνική FUE στη δότρια περιοχή, μπορούν να καλυφθούν με μαλλί μήκους μόλις λίγων χιλιοστών.

Όσον αφορά την πιθανότητα αραίωσης, μπορούμε να αφαιρέσουμε ακόμα και το 50-60% των τριχοθυλακίων την δότριας περιοχής χωρίς ποτέ να φανεί οποιαδήποτε αραίωση. Αυτό σημαίνει πως από μια μέση δότρια περιοχή θα μπορέσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου να αφαιρεθούν ακόμα και 7000 τριχοθυλακιακές μονάδες χωρίς να υπάρχει εικόνα αραίωσης. 

Με αυτό τον αριθμό μοσχευμάτων, θα μπορέσει σταδιακά να καλυφθεί σχεδόν πλήρως ακόμα και το εκτενέστερο στάδιο Ανδρογενετική Αλωπεκίας με ικανοποιητική πυκνότητα.

Όμως, είναι απαραίτητο να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο χειρούργο Μεταμόσχευσης Μαλλιών, που με επαγγελματισμό, απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια και τελειότητα στην τεχνική του θα σας εξασφαλίσει τον ελάχιστο τραυματισμό τη δότρια περιοχή και το πιο πυκνό αποτέλεσμα στην λήπτρια περιοχή.

Βρείτε ένα ερωτηματολόγιο 40 ερωτήσεων προς τον ιατρό Μεταμόσχευσης Μαλλιών εδώ.

Για συμβουλές ποιους ιατρούς ή κλινικές να αποφεύγετε, δείτε εδώ.

Θα μπορώ να κόβω κοντά τα μαλλιά μου ή να τα ξυρίσω μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Ανεξάρτητα από την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να θυμάστε πως στη δότρια περιοχή θα υπάρχει κάποιος ουλώδης ιστός. 

Εντούτοις, όταν όλα τα βήματα γίνουν σωστά η ουλή που θα προκύψει με την τεχνική FUT ή οι μικρές ουλές από την τεχνική FUE, μπορούν να καλυφθούν με μαλλί μόλις 5-6 χιλιοστών. Μόνο αν κανείς ξυρίσει το κεφάλι του, θα γίνει εμφανής ο ουλώδης ιστός στη δότρια περιοχή, είτε η ευθεία ουλή της τεχνικής FUT είτε η μικροσκοπικές στρογγυλές ουλές της τεχνικής FUE . 

Όμως, πρέπει να θυμάται κάποιος το γιατί κάνει Μεταμόσχευση Μαλλιών. 

Δεν την κάνει προκειμένου να ξυρίζει το κεφάλι του, ούτε για να κόβει τα μαλλιά του κοντά σαν να είναι πεζοναύτης! 

Αυτά τα κάνει κάποιος που θέλει να καλύψει την αραίωση στο πάνω μέρος του κεφαλιού!

Αντίθετα, Μεταμόσχευση Μαλλιών κάνει κάποιος με σκοπό να έχει ένα κεφάλι γεμάτο με μαλλιά, με όγκο και μήκος! 

Όσον αφορά τη λήπτρια περιοχή, όσο πιο μακριά είναι τα μαλλιά (τουλάχιστον 3-4εκ.), τόσο πιο πλούσιο θα φαίνεται το αποτέλεσμα, διότι η κάθε τρίχα καλύπτει την άλλη και ταυτόχρονα καλύπτει και το δέρμα του τριχωτού από κάτω της! Οπότε είναι προτιμότερο, στη λήπτρια περιοχή, να μην κόβει κανείς τα μαλλιά του κοντά αν θέλει να έχει ικανοποιητική κάλυψη. 

Αντίστοιχα, δεν υπάρχει λόγος να κόβει πιο κοντά από 1εκ. τα μαλλιά του στη δότρια περιοχή. 

Οπότε, ανεξάρτητα με το ότι θα μπορεί να κόβει κάποιος τα μαλλιά κοντά μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών, είναι κάτι που δεν προτείνεται γιατί τα πολύ κοντά μαλλιά δεν «υποστηρίζουν» την κάλυψη που προσφέρει η Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την σύγκριση των 2 σύγχρονων τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών και τις ιατρικές τους ενδείξεις, δείτε εδώ.

Αλλάζει το αποτέλεσμα ανάλογα με την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών που εφαρμόζεται;

Όχι. 

Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο σύγχρονων τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών, είναι ο τρόπος με τον οποίο παίρνουμε τα μοσχεύματα: Στην τεχνική FUT αφαιρούμε τα μοσχεύματα ενιαία από τη δότρια περιοχή και η περιοχή ράβεται με λεπτό ράμμα, ενώ στην τεχνική FUE τα παίρνουμε ένα προς ένα χωρίς χρήση ράμματος. Κάθε άλλο βήμα της επέμβασης είναι ίδιο.

Το πώς τοποθετούμε τα μοσχεύματα στη λήπτρια περιοχή αλλά και το τελικό αποτέλεσμα, είναι παρόμοια και για τις δυο τεχνικές, με την προϋπόθεση πως θα μεταμοσχευθεί ίδιος αριθμός μοσχευμάτων. 

Η μόνη διαφορά που μπορούμε ίσως να αναφέρουμε όσον αφορά τη λήπτρια περιοχή είναι ότι με την τεχνική FUT θα μπορέσουμε σε μία συνεδρία να μεταμοσχεύσουμε περισσότερα τριχοθυλάκια, έως και 3000-3500 σε μια συνεδρία. 

Με την τεχνική FUE, προκειμένου να μεταμοσχεύσουμε τον ίδιο αριθμό τριχοθυλακίων θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο ή και τρεις συνεδρίες σε συνεχόμενες μέρες. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την σύγκριση των 2 σύγχρονων τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών και τις ιατρικές τους ενδείξεις, δείτε εδώ.

Θα πρέπει να κουρευτώ ή ακόμα και να ξυρίσω τα μαλλιά μου πριν τη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Αυτό θα εξαρτηθεί από την τεχνική με την οποία θα αφαιρέσουμε τα τριχοθυλάκια από τη δότρια περιοχή. 

 • Με την τεχνική FUE, κατά την οποία αφαιρούμε τα τριχοθυλάκια ένα προς ένα από τη δότρια περιοχή, θα πρέπει να ξυριστεί η δότρια περιοχή, ειδικά αν χρειαζόμαστε αριθμό τριχοθυλακίων μεγαλύτερο από 600-800, δηλαδή σχεδόν πάντοτε. Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να βλέπει ο ιατρός την ακριβή γωνία της τρίχας όπως βγαίνει από το δέρμα και να μπορέσει να αφαιρέσει τα τριχοθυλάκια με ασφάλεια, χωρίς να τα τραυματίσει. 
 • Με την τεχνική FUT δεν χρειάζεται ούτε κούρεμα, ούτε ξύρισμα, αντίθετα ζητάμε από τον ασθενή να αφήσει αν μπορεί μακρύτερα τα μαλλιά του πριν την Μεταμόσχευση Μαλλιών προκειμένου τα μαλλιά που βρίσκονται από πάνω από το λεπτό ράμμα να καλύπτουν πλήρως το ράμμα μέχρι να αφαιρεθεί αυτό περίπου τη 10η ημέρα. 

Με άλλα λόγια, η τεχνική FUT περνάει «απαρατήρητη» όσον αφορά τη δότρια περιοχή, ενώ η τεχνική FUE, επειδή απαιτεί ξύρισμα της δότριας περιοχής θα «φαίνεται» για 2-3 εβδομάδες, μέχρι να ξαναμεγαλώσουν τα μαλλιά στη δότρια περιοχή.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την σύγκριση των 2 σύγχρονων τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών και τις ιατρικές τους ενδείξεις, δείτε εδώ.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών γίνεται με μέθη ή με γενική αναισθησία;

Όχι. 

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών γίνεται πάντοτε και μόνο με τοπική αναισθησία και δεν πονάει. 

Τόσο η γενική αναισθησία όσο και η φαρμακευτική μέθη δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών διαρκεί λίγες ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των μοσχευμάτων που θα μεταφέρουμε και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα, φορώντας απλά ένα καπέλο, χωρίς επιδέσμους και χωρίς πόνο ή πρήξιμο. 

Το μόνο που μπορεί να νιώσετε την επόμενη ημέρα είναι σαν να έχετε ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ και να έχετε σηκωθεί με λίγο βαρύ κεφάλι.

Παρενέργειες ή επιπλοκές στη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι πολύ σπάνιες, με την προϋπόθεση ότι όλα τα βήματα της επέμβασης θα γίνουν τέλεια, καθότι ακόμα και μικροσκοπικά λάθη στην τεχνική «αθροίζονται» και οδηγούν σε άσχημα αποτελέσματα.

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ.

Για συμβουλές ποιους ιατρούς ή κλινικές να αποφεύγετε, δείτε εδώ.

Πόση ώρα διαρκεί μια επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών;

Δεν υπάρχει «προκαθορισμένος» χρόνος διάρκειας και η διάρκεια της συνεδρίας Μεταμόσχευσης Μαλλιών εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλέξει ο ιατρός και τον αριθμό των μοσχευμάτων. 

Στην τεχνική FUT, ακόμα και συνεδρίες Megasession 3000-3500 τριχοθυλακίων, μπορούμε να την ολοκληρώσουμε σε μία ημέρα και να μην κουραστεί ο ασθενής. Συνήθως, μια συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών για 1500-2000 τριχοθυλάκια θα διαρκέσει 4-6 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των βοηθών χειρουργού και την εμπειρία του, ενώ ένα Megasession 3000-3500 τριχοθυλακίων θα διαρκέσει ως και 8-9 ώρες.

Στην τεχνική FUE, που είναι πολύ πιο απαιτητική τεχνική χρονικά για τον χειρουργό (καθότι δεν μπορεί να τον βοηθήσει κάποιος στην εξαγωγή των μοσχευμάτων, που είναι η πιο χρονοβόρα διαδικασία) αλλά και για τον ασθενή, θα χρειαστούμε αρκετά περισσότερο χρόνο και μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε με ασφάλεια 1000-1200 τριχοθυλάκια ανά ημέρα. 

Αν λοιπόν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, θα χρειαστούν 2 ή και 3 συνεχόμενες ημέρες συνεδριών Μεταμόσχευσης Μαλλιών για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα.

Θα φαίνεται πως έχω κάνει Μεταμόσχευση Μαλλιών, όπως σε άτομα που βλέπω στο δρόμο;

Η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, εφόσον γίνει από κάποιον εξειδικευμένο ιατρό, με εξειδικευμένο προσωπικό και σε έναν ειδικά εξοπλισμένο χώρο για αυτήν ακριβώς την επέμβαση, θα περάσει απαρατήρητη, ακόμα και τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών. 

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών φροντίζουμε τόσο στη δότρια όσο και στη λήπτρια περιοχή να επεμβαίνουμε με τις πιο εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές και με τα λεπτότερα εργαλεία, προκειμένου να προκαλείται ο μικρότερος τραυματισμός και μην υπάρχει πρήξιμο (οίδημα) και κοκκίνισμα. 

Όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα, στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών φροντίζουμε να αντιγράφουμε την πυκνότητα, την φορά, την γωνία και την κατεύθυνση των τριχών που προϋπήρχαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να καταφέρνουμε να μην ξεχωρίζουν τα μαλλιά της Μεταμόσχευσης Μαλλιών ούτε από τον ίδιο τον χειρουργό, όταν αυτά φυτρώσουν.

Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε μία σωστή επιλογή ιατρού, ο οποίος θα σας εμπνεύσει την εμπιστοσύνη με τις γνώσεις του αλλά και με την αισθητική του αντίληψη. 

Όσον αφορά τα άτομα που βλέπετε στο δρόμο με Μεταμόσχευση Μαλλιών που «φαίνεται», είναι αποτυχημένα περιστατικά Μεταμόσχευσης, τα οποία, ευτυχώς, τις περισσότερες φορές μπορούν να διορθωθούν με τις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τις αποτυχημένες περιπτώσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών, δείτε εδώ.

Πως θα νιώθω τις επόμενες μέρες μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών έχει επιτρέψει την εντυπωσιακά ήπια μετεπεμβατική περίοδο, ανεξάρτητα από την τεχνική που θα εφαρμοστεί.

Καθότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι ολοένα και πιο μικροσκοπικά και οι τεχνικές πιο εξελιγμένες, όσον αφορά την κατανόηση της φυσιολογίας των ιστών του τριχωτού και των τριχοθυλακίων, τα παλαιότερα μετεπεμβατικά προβλήματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών η ενόχληση μετά την επέμβαση είναι ελάχιστος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Αντίστοιχα ελάχιστο είναι και το οίδημα (πρήξιμο) και το κοκκίνισμα στη λήπτρια περιοχή, ενώ κάποιοι ασθενείς ενίοτε αναφέρουν ήπια φαγούρα, που είναι φυσιολογική λόγω της επούλωσης. 

Έτσι, ο ασθενής μπορεί να εντάξει την σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών στην καθημερινότητα του, την επόμενη ημέρα να επιστρέψει στις ασχολίες του χωρίς πόνο, πρήξιμο ή κάποια άλλη σημαντική ενόχληση και ήδη από την 4η ημέρα στους περισσότερους ασθενείς δεν θα υπάρχει ούτε καν κοκκίνισμα στη λήπτρια περιοχή, εκτός από κάποιους με ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα, που μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα.

Για πόσο καιρό θα φαίνεται πως έχω κάνει Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Μετά την σύγχρονη επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών, ανεξάρτητα από ποια τεχνική θα χρησιμοποιηθεί για να αφαιρεθούν τα μοσχεύματα, φροντίζει ο ιατρός σας να είναι όσο γίνεται πιο ανεπαίσθητη η αλλαγή στην μετεπεμβατική εμφάνιση.

Αρχικά, στη λήπτρια περιοχή, καθότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι ολοένα και πιο μικρά και οι τεχνικές πιο εξελιγμένες, θα είναι ελάχιστο το οίδημα (πρήξιμο) και το κοκκίνισμα. Κοκκίνισμα θα υπάρχει για 4-7 ημέρες, ανάλογα με τον τύπο και την ευαισθησία του δέρματος. Το κοκκίνισμα όμως ήδη από την επόμενη ημέρα της επέμβασης μειώνεται συνεχώς και ήδη από την 5η-6η μέρα, το δέρμα έχει επανέλθει στο φυσιολογικό του χρώμα, χωρίς να υπάρχουν «σημάδια» ή να φαίνεται πως έγινε χειρουργείο. 

Η εικόνα της δότριας περιοχής θα εξαρτηθεί από την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών που θα εφαρμοστεί σε κάθε περιστατικό:

 • Στην τεχνική FUT, δεν θα φαίνεται απολύτως τίποτα διότι τα μαλλιά πάνω από την τομή θα καλύπτουν πλήρως το ράμμα ή το χειρουργικό συρραπτικό που θα έχει συμπλησιάσει την τομή. 
 • Με την τεχνική FUE, επειδή θα πρέπει να ξυριστεί η δότρια περιοχή, αυτό θα φαίνεται για μερικές μέρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλοί επιλέγουν να φορούν κάποιο καπέλο ή να πουν απλά ότι κουρεύτηκαν πολύ κοντά για τις πρώτες 5-7 ημέρες που χρειάζονται οι μικροσκοπικές οπές να κλείσουν και να εξαφανιστεί το κοκκίνισμα στα σημεία που αφαιρέθηκαν τα τριχοθυλάκια.

Πρέπει να προσέξω κάτι τις πρώτες ημέρες μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Μετά την σύγχρονη επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών θα πρέπει να τηρήσετε πιστά τις έγγραφες οδηγίες που θα πρέπει να σας δώσει ο ιατρός σας και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Η διαδικασία της επούλωσης και της δότριας και της λήπτριας περιοχής θα περάσει ανώδυνα και χωρίς να επηρεάσει τη ζωή σας και τις δραστηριότητές σας. 

Θα χρειαστεί γενικά προσοχή να μην αγγίζετε για μερικές μέρες την λήπτρια περιοχή, να μην χτυπήσετε και μετακινηθούν τα μοσχεύματα και να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. 

Σύμφωνα με τις Κλινικές προδιαγραφές της ΕΛΑΜΑΤ, ο ιατρός σας, εφόσον είναι μέλος της ΕΛΑΜΑΤ οφείλει να σας δώσει αναλυτικές έγραφες οδηγίες για κάθε τι που θα πρέπει να προσέξετε για ολόκληρη της άμεση μετεπεμβατική περίοδο που διαρκεί μέχρι να αφαιρεθεί το ράμμα στην τεχνική FUT (10-12 μέρες) και ίδιο διάστημα για την τεχνική FUE.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις κλινικές προδιαγραφές που απαιτεί η ΕΛΑΜΑΤ από τους ιατρούς-μέλη της όσον αφορά τις μετεπεμβατικές οδηγίες, δείτε εδώ.

Πότε ολοκληρώνεται η επούλωση στη δότρια και λήπτρια περιοχή;

Μία εβδομάδα με δεκα ημέρες είναι αρκετές και για τη δότρια περιοχή και για τη λήπτρια περιοχή προκειμένου να μην φαίνεται πως έγινε οποιαδήποτε επέμβαση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το διάστημα αυτό θα πρέπει κάποιος να κλειστεί στο σπίτι του και να εξαφανιστεί από το κοινωνικό το περιβάλλον. 

Με τις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών θα μπορέσετε εύκολα να εντάξετε την όλη διαδικασία στη καθημερινότητα σας και να μη χρειαστεί καταναλώσετε πολύτιμη άδεια από την εργασία σας.

Πόσο καιρό πρέπει να λείψει κάποιος από την δουλειά του;

Εξαρτάται από το είδος της εργασίας, την έκταση της συνεδρίας Μεταμόσχευσης Μαλλιών και κατά πόσο τον ενδιαφέρει κάποιον η …γνώμη των συναδέλφων ή φίλων του.

Για κάποιον που κάνει δουλειά γραφείου και έχει αρκετά μαλλιά για να καλύψει τα μοσχεύματα με τα υπάρχοντα μαλλιά στη λήπτρια περιοχή, δεν απαιτείται καμία άδεια από την εργασία. Την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του

Το ίδιο άτομο, αν έκανε χειρωνακτική εργασία, τρείς ημέρες θα ήταν αρκετές. Αν ή εργασία είναι βαριά χειρωνακτική εργασία στην ύπαιθρο, είναι προτιμότερο να περιμένει 5 ημέρες τουλάχιστον και να χρησιμοποιήσει κάλυψη με καπέλο.

Όσον αφορά κοινωνικούς λόγους, αν κάποιον τον ενδιαφέρει η γνώμη των συναδέλφων του, εντός 4-5 ημερών έχει υποχωρήσει το κοκκίνισμα στην λήπτρια περιοχή ενώ από την 7η ήμερα δεν φαίνεται καθόλου πως έγινε οποιαδήποτε επέμβαση. 

Η συζήτηση του θέματος με τον ιατρό σας θα σας δώσει την καλύτερη λύση, καθώς πάντοτε υπάρχουν λύσεις.

Πότε θα βγουν τα καινούργια μαλλιά μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, ανεξάρτητα από την τεχνική που θα χρησιμοποιήσουμε για να πάρουμε τα μοσχεύματα, ο ασθενής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος το μεγαλύτερο ποσοστό των τριχών που υπάρχουν στα τριχοθυλάκια που μεταφέρθηκαν να αποπέσει τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά την Μεταμόσχευση Μαλλιών. 

Τα τριχοθυλάκια αυτά εισέρχονται σε στάδιο ανάπαυσης (τελογενές στάδιο) που διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες, και μετά από αυτό το διάστημα αρχίζουν να παράγουν νέες τρίχες. 

Καθότι δεν ξεκινούν όλα μαζί τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια να παράγουν νέες τρίχες, είναι φυσιολογικό να θεωρούμε πως τα νέα μαλλιά θα ξεκινήσουν να βγαίνουν περίπου στους 3-4 μήνες και πως από όλα τα τριχοθυλάκια θα έχουν βγει τρίχες περίπου στους 9-10 μήνες.

Προκειμένου να αποκτήσουν αυτές οι τρίχες και ένα μήκος το οποίο θα ξεπερνάει τα 3-4 εκατοστά και θα έχουν αισθητικό αντίκτυπο, συνολικά λέμε πως το αποτέλεσμα της σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι πλήρες στους 12 μήνες, αν είναι η πρώτη συνεδρία, και στους 14-16 μήνες για τη 2η ή τις επιπλέον συνεδρίες.

Χρειάζονται τα καινούργια μαλλιά κάποια ειδική φροντίδα;

Όχι, καμία απολύτως.

Τα μαλλιά που παράγονται από τα τριχοθυλάκια που μεταφέρουμε στη σύγχρονη Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι τα δικά σας μαλλιά και είναι ακριβώς ίδια με όλα τα υπόλοιπα μαλλιά σας. Κουρεύονται, μεγαλώνουν, βάφονται, χτενίζονται, λούζονται όπως ακριβώς και τα υπόλοιπα μαλλιά σας. 

Συνεπώς, δεν χρειάζονται καμία …ειδική φροντίδα. 

Πρέπει να θυμάστε πως τα τριχοθυλάκια που μεταμοσχεύουμε στη Μεταμόσχευση Μαλλιών θα παράγουν μαλλιά για πάντα και τα αποτελέσματα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι για μια ζωή. Αυτό οφείλεται στον διαφορετικό γονιδιακό προγραμματισμό αυτών των τριχοθυλακιακών μονάδων που τις κάνει να μην επηρεάζονται από τις ορμόνες που προκάλεσαν την τριχόπτωση στα αρχικά τριχοθυλάκια της περιοχής.

Ποια περιοχή του τριχωτού είναι η πιο σημαντική για την εμφάνιση;

Σχεδόν πάντοτε, η πρόσθια περιοχή, το λεγόμενο hairline, είναι αυτό το οποίο θα χρειαστεί να το αποκαταστήσουμε πρώτο στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, διότι τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς με τριχόπτωση έχουνε χάσει τελείως τα μαλλιά σε αυτή την περιοχή. 

Το hairline είναι η πιο σημαντική περιοχή που πρέπει να αποκαταστήσουμε στη Μεταμόσχευση Μαλλιών επειδή είναι το πρώτο σημείο που βλέπει κανείς στα μαλλιά κάποιου και αποτελεί το φυσικό κάδρο του προσώπου. Για το λόγο αυτό, αποκαθιστούμε πρώτα το hairline, προκειμένου να αποκαταστήσουμε το «κάδρο» του προσώπου και να εξαφανιστεί η εικόνα της τριχόπτωσης που εντοπίζεται πρώτα σε αυτό το σημείο!

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει κανείς να δει το πρόσωπο στα φυσικά τριτημόριά του, να ξεχωρίσει τα χαρακτηριστικά του και αυτομάτως να πάψει να υπάρχει η εικόνα του φαλακρού τριχωτού. Στο hairline θα τοποθετήσουμε τα πιο λεπτά μονότριχα μοσχεύματα, ασύμμετρα και ακανόνιστα, όπως ακριβώς δηλαδή είναι το hairline στα άτομα χωρίς τριχόπτωση.

Την περιοχή που βρίσκεται πίσω από το hairline, που ονομάζεται μέση περιοχή θα φροντίσουμε να την αποκαταστήσουμε στην ίδια συνεδρία, αφού ολοκληρώσουμε το hairline. 

Η κορυφή, η πίσω περιοχή, θα είναι η τελευταία στην οποία θα βάλουμε μοσχεύματα και μόνο σε επόμενη συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών και εφόσον υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα τριχοθυλάκια στη δότρια περιοχή ώστε να μην «λείψουν» από τις προηγούμενες, πιο σημαντικές περιοχές, στο μέλλον αν χρειαστεί επιπλέον πύκνωση σε αυτές.

Πρέπει να θυμάται κανείς πως ο αριθμός των τριχοθυλακίων στη δότρια περιοχή είναι μεγάλος αλλά όχι άπειρος! H «ειρωνεία» με τις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι ότι όσο μεγαλύτερη η ανάγκη για μοσχεύματα τόσο μικρότερη είναι η διαθεσιμότητά τους! 

Οι άδειες περιοχές έχουν συνήθως 3-4 φορές μεγαλύτερη επιφάνεια από την επιφάνεια της δότρια ζώνης μόνιμης τριχοφυΐας που παρέχει τα μοσχεύματα. Συνεπώς, η χρήση των μοσχευμάτων πρέπει να είναι συνετή και να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα με τα λιγότερα μοσχεύματα.

Χρειάζεται, σωστή κρίση και υψηλού βαθμού καλλιτεχνική δεξιότητα για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αποφευχθούν ανεπιθύμητες αισθητικές συνέπειες. 

Είναι λοιπόν απαραίτητο να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο χειρούργο Μεταμόσχευσης Μαλλιών, που με επαγγελματισμό, απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια και τελειότητα στην τεχνική του θα σας εξασφαλίσει το πιο πυκνό αποτέλεσμα στην λήπτρια περιοχή και θα υπολογίσει και τις πιθανές μελλοντικές σας ανάγκες, καθώς η τριχόπτωση είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση.

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ.

Για συμβουλές ποιους ιατρούς ή κλινικές να αποφεύγετε, δείτε εδώ.

Μια συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών αρκεί για να αποκτήσω ξανά τα μαλλιά μου πίσω;

Η αποκατάσταση τριχωτού με τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών διαφέρει από τις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις σε ένα σημαντικό στοιχείο: καθότι η Ανδρογενετική Αλωπεκία εξελίσσεται με τα χρόνια, πολλές φορές θα χρειαστεί ο ασθενής να επανέλθει στον χειρουργό για να προσθέσει επιπλέον τριχοθυλάκια στις νέες περιοχές που έχουν αραιώσει ή αδειάσει, πίσω από τις περιοχές που αποκατασταθήκαν με την πρώτη συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών. 

Μια άλλη διαφορά είναι πως το αν μια ή περισσότερες συνεδρίες Μεταμόσχευσης Μαλλιών θα χρειαστούν για την πλήρη αποκατάσταση της εικόνας, εξαρτάται από τις ανάγκες σε μοσχεύματα, δηλαδή, από την έκταση της αραίωσης ή της άδειας περιοχής. Άλλοι ασθενείς έχουν ανάγκη για 2000 μοσχεύματα, άλλοι για 4000 και άλλοι ακόμα και για 6000 μοσχεύματα προκειμένου να καλυφθούν ικανοποιητικά όλες οι άδειες περιοχές.

Με μία συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών θα μπορέσει ένας ασθενής με μέτριας έκτασης τριχόπτωση (ανάγκες περίπου 2.000-3.000 μοσχεύματα) να αποκαταστήσει μία πυκνή και 100% φυσική εικόνα στα μαλλιά του. Όμως, μπορεί να χρειαστεί στην ίδια περιοχή μια επιπλέον συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών στο μέλλον, αν τα μαλλιά είναι πολύ λεπτά και ίσια και η κάλυψη δεν είναι απόλυτα ικανοποιητική, παρά την πολύ υψηλή πυκνότητα.

Επίσης, όταν είναι πολύ μεγάλη η περιοχή που είναι αραιή, τότε θα χρειαστεί μία συνεδρία για να καλυφθεί αρχικά η πρόσθια και η μέση περιοχή και μια επιπλέον συνεδρία περίπου 12-15 μήνες αργότερα προκειμένου να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα σε έκταση και πυκνότητα.

Το βέβαιο είναι πως η αποκατάσταση τριχωτού με τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο με μια ή περισσότερες συνεδρίες να έχει μία συνολικά πυκνή και απόλυτα φυσική εικόνα η οποία πλέον θα του δώσει ικανοποίηση από την εικόνα των μαλλιών του.

Σε πόσο καιρό μπορώ να κάνω ξανά Μεταμόσχευση Μαλλιών αν χρειάζεται;

Σε κάποιες περιπτώσεις δεν αρκεί μια συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, ειδικά αν η άδεια περιοχή είναι πολύ μεγάλη σε έκταση ή τα μαλλιά πολύ λεπτά. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί και επόμενη συνεδρία για ένα πλήρες αποτέλεσμα. Το πόσο σύντομα θα μπορέσει να γίνει η επόμενη συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί:

 • Αν χρησιμοποιηθεί η τεχνική FUT, θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 12μήνες, μέχρι την επόμενη συνεδρία, διότι τόσος είναι ο χρόνος μέχρι να επουλωθεί πλήρως η δότρια περιοχή και να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε ξανά μοσχεύματα. 
 • Αν χρησιμοποιηθεί η τεχνική FUE, μπορούμε να κάνουμε 2, ακόμα και 3 συνεδρίες τη μία μετά την άλλη, μέσα σε 2 και 3 ημέρες αντίστοιχα, αφαιρώντας μοσχεύματα από διαφορετική περιοχή κάθε φορά. Αυτή την στρατηγική την ακολουθούν όσοι θέλουν να μεταμοσχεύσουν μεγάλο αριθμό μοσχευμάτων με την τεχνική FUE και να έχουν πιο σύντομα πλήρες αποτέλεσμα. Όμως, πάντοτε θα πρέπει να ακούν τις συστάσεις του ιατρού τους ώστε να μην γίνουν υπερβολές που θα μειώσουν την τελική επιβίωση των μοσχευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο ασθενή να έχει υπομονή μέχρι να βγουν όλα τα μαλλιά από τις τριχοθυλακιακές μονάδες που έχουν μεταμοσχευθεί κατά την 1η συνεδρία και μόνο τότε να αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ιατρού του, αν και με ποιο τρόπο θα προχωρήσει σε επόμενη συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών σταματά την τριχόπτωση;

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών, αφενός μεν δεν επηρεάζει την τριχόπτωση, ούτε τη σταματάει, ούτε την επιταχύνει. 

Επίσης, αντίθετα με την «κοινή πεποίθηση» που υπάρχει, η τριχόπτωση δεν σταματά από κάποια ηλικία και έπειτα, αλλά συνεχίζεται για όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. 

Η τριχόπτωση μπορεί να μην συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό σε ολόκληρη τη ζωή του ατόμου, δηλαδή να υπάρχουν περίοδοι στις οποίες πηγαίνει πιο γρήγορα, άλλες στις οποίες σταματάει ή εξελίσσεται πιο αργά, όμως η Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν πρόκειται να επηρεάσει καμία από αυτές τις παραμέτρους. 

Στην πραγματικότητα, αν κάποιος δεν πάρει φαρμακευτική αγωγή ενάντια την τριχόπτωση, όσα μαλλιά είναι να χάσει στη ζωή του θα τα χάσει, απλά δεν ξέρουμε με ποιο ρυθμό και σε ποια έκταση θα προχωρήσει η τριχόπτωση.

Το μόνο που μπορεί, όμως, να συμβεί είναι αν γίνει Μεταμόσχευση Μαλλιών χωρίς μεγάλη προσοχή και γνώση από τον ιατρό, σε μια περιοχή με ήδη υπάρχουσα αραίωση, οι τρίχες στην περιοχή αυτή να τραυματίσουν και να πέσουν «πριν την ώρα τους». 

Αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο όταν ο ιατρός δεν είναι εξειδικευμένος και δεν εφαρμόζει τις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ.

Για συμβουλές ποιους ιατρούς ή κλινικές να αποφεύγετε, δείτε εδώ.

Θεραπεύει την τριχόπτωση η Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών έχει ένα τόσο φυσικό αποτέλεσμα που μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν κάθε πρόβλημα αλωπεκίας του τριχωτού. Η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί το πρόβλημα της αραίωσης ή της αλωπεκίας σε κάθε περίπτωση, είτε αυτή οφείλεται σε Ανδρογενετική ή άλλου τύπου αλωπεκία, είτε οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό, σε κάποιο χειρουργείο της περιοχής του κεφαλιού, ή σε κάποιο έγκαυμα. 

Όμως, η ίδια η επέμβαση της σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών δεν έχει καμία θετική επίδραση στην καθαυτή διαδικασία της τριχόπτωσης. Ειδικά μάλιστα, αν γίνει Μεταμόσχευση Μαλλιών σε μια περιοχή με αραιά μαλλιά και ο ιατρός δεν φροντίσει να επιδείξει εξαιρετική προσοχή στο να μην τραυματίσει τα ήδη υπάρχοντα, αδυνατισμένα, τριχοθυλάκια, μπορεί η τριχόπτωση να επιδεινωθεί σε εκείνο το σημείο και οι τρίχες αυτές να μην ξαναβγούν.

Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε μία σωστή επιλογή ιατρού, ο οποίος θα σας εμπνεύσει την εμπιστοσύνη με τις γνώσεις του αλλά και με την προσοχή που θα δείξει προκειμένου να διαφυλάξει κάθε ένα τριχοθυλάκιο που παραμένει στη λήπτρια περιοχή. 

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ.

Θα σταματήσω την αγωγή που παίρνω για την τριχόπτωση μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών; 

Όχι, και ειδικά να έχτε δει θετικά αποτελέσματα με την αγωγή σας.

Η διεθνής πρακτική και οι οδηγίες τόσο της ISHRS όσο και της ΕΛΑΜΑΤ με σαφήνεια εξηγούν πως πρέπει να συνδυάζεται η Μεταμόσχευση Μαλλιών με τουλάχιστον μια εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ώστε να υπάρχει ένα όσο γίνεται πιο πυκνό και πλήρες αποτέλεσμα. 

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν έχει ως στόχο να σας «απαλλάξει» από την χρήση της φαρμακευτικής αγωγής. Σχεδόν σε κάθε περιστατικό τριχόπτωσης που θα υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μαλλιών ο χειρουργός θα προτείνει να ξεκινήσει ο ασθενής και μια εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να εξασφαλιστεί ένα ακόμη πιο πυκνό αποτέλεσμα με λιγότερα μοσχεύματα. 

Συνδυάζοντας τη Μεταμόσχευση Μαλλιών με την επιτυχημένη φαρμακευτική αγωγή θα εξασφαλίσετε και μια πυκνή εικόνα αλλά και θα διατηρηθούν «εφεδρείες» μοσχευμάτων για το μέλλον, αν ποτέ χρειαστούν, αν η τριχόπτωση εξελιχθεί, παρά τη συνεχιζόμενη λήψη αγωγής.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον συνδυασμό Μεταμόσχευσης Μαλλιών και ιατρο-φαρμακευτικής αγωγής ενάντια στην τριχόπτωση θα βρείτε εδώ.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για Μεταμόσχευση Μαλλιών; 

Δεν υπάρχει ιδανική ή κατάλληλη ηλικία για Μεταμόσχευση Μαλλιών, ούτε υπάρχει μέγιστη ή ελάχιστη ηλικία. 

Όταν κάποιος αποφασίσει να κάνει κάτι για την εικόνα των μαλλιών του και βρει τον χειρουργό τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί για τις γνώσεις και την ικανότητά του, τότε είναι η καλύτερη στιγμή να προχωρήσει σε Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Γενικά, δεν πρέπει κανείς να βιάζεται και να αποφασίζει να υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μαλλιών με το που εμφανίσει τριχόπτωση, διότι, σχεδόν πάντοτε τα αρχικά στάδια της τριχόπτωσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλους τρόπους και όχι με Μεταμόσχευση Μαλλιών. 

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών αποτελεί το τελευταίο «όπλο» με το οποίο θα αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση και την αραίωση, ειδικά σε νεαρούς ασθενείς. 

Ειδικότερα όταν πρόκειται για άνδρες νεότερους των 30 ετών, είναι προτιμότερο να καθυστερήσουμε την Μεταμόσχευση Μαλλιών όσο γίνεται με λήψη φαρμακευτικής αγωγής και να προχωρήσουμε σε Μεταμόσχευση Μαλλιών μόνο όταν είμαστε βέβαιοι πως έχουμε εξαντλήσει τα οφέλη της φαρμακευτικής αγωγής, έπειτα από 12-24 μήνες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την κατάλληλη ηλικία για Μεταμόσχευση Μαλλιών, δείτε εδώ.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή του χρόνου για Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. 

Δεν υπάρχει καλύτερη ή χειρότερη εποχή, το μόνο το οποίο χρειάζεται είναι να τηρήσετε πιστά τις μετεπεμβατικές οδηγίες στο έντυπο που θα σας δώσει ο ιατρός σας, εφόσον φυσικά είναι μέλος της ΕΛΑΜΑΤ και έχει υπογράψει τις κλινικές προδιαγραφές της ΕΛΑΜΑΤ. 

Είναι χρήσιμο να βρείτε μια περίοδο που θα μπορέσετε να εντάξετε την επέμβαση της Μεταμόσχευσης Μαλλιών στο πρόγραμμά σας, ενώ το μόνο που μπορεί να είναι σημαντικό όσον αφορά την εποχή είναι πως η άμεση έκθεση στον ήλιο για τις πρώτες μέρες μετά την Μεταμόσχευση Μαλλιών πρέπει να αποφεύγεται, οπότε θα χρειαστεί ειδική προσοχή από την μεριά σας αν επιλέξετε την περίοδο του καλοκαιριού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις κλινικές προδιαγραφές που απαιτεί η ΕΛΑΜΑΤ από τους ιατρούς-μέλη της όσον αφορά τις μετεπεμβατικές οδηγίες, δείτε εδώ.

Μπορεί να διορθωθεί το αφύσικο αποτέλεσμα μιας παλιάς Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Οι απαρχαιωμένες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών, που εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα από κάποιους στην Ελλάδα (μεγάλα πολύ-μοσχεύματα, λανθασμένη σχεδίαση hairline, μοσχεύματα παραταγμένα στη σειρά, κτλ.), αφήνουν αντιαισθητικά αποτελέσματα και αδικούν τα πραγματικά οφέλη που μπορεί να έχει κάποιος από τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών. 

Με τις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών και με άλλες τεχνικές αποκατάστασης τριχωτού μπορούμε να διορθώσουμε οποιοδήποτε σχεδόν πρόβλημα υπάρχει από κάποια παλιά επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών. 

Ευτυχώς, τόσο η τεχνική FUE όσο και η τεχνική Body Hair Transplant έχουν αυξήσει εντυπωσιακά τον αριθμό των τριχοθυλακίων που μπορούμε να μεταφέρουμε στο τριχωτό. Πλέον, οι τεχνικές αυτές μας επιτρέπουν να επιδιορθώσουμε τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα παλαιότερων επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Μαλλιών και να αποκαταστήσομε πλήρως και 100% φυσικά την εικόνα των ασθενών αυτών που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί ψυχολογικά.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την επιδιόρθωση παλαιών τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών, μπορείτε να διαβάστε εδώ.

Μπορούμε να βάλουμε μαλλιά μέσα σε μια άσχημη ουλή από παλιά Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, βλέπουμε πολύ συχνά άσχημα και αντιαισθητικά αποτελέσματα από παλιές Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών που έχουν αφήσει μεγάλες και αντιαισθητικές ουλές στο πίσω μέρος το κεφαλιού. 

Με τις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE και Body Hair Transplant μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε τριχοθυλάκια μέσα στην ουλή προκειμένου να την καλύψουμε και να μην χρειάζεται ο ασθενής να αφήνει μακριά μαλλιά ια να την καλύπτει. 

Όμως, είναι προτιμότερο να μειωθεί πρώτα το πλάτος της ουλής και να συμπλησιαστεί η περιοχή με την τεχνική Τριχοφυτικής Συρραφής, πριν προσπαθήσουμε να μεταμοσχεύσουμε στην περιοχή αυτή τριχοθυλάκια από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Πρέπει να γνωρίζει κάποιος πως τα τριχοθυλάκια μέσα στον ουλώδη ιστό δεν έχουν υψηλή επιβίωση και πως τα τριχοθυλάκια που θα «ξοδέψουμε» για αυτό τον σκοπό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάπου αλλού. 

Επίσης, υπάρχει και η τεχνική Scalp Micropigmentation που μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε αντιαισθητικές ουλές στη δότρια περιοχή, όταν δεν μπορούμε να τις αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε τριχοθυλάκια μέσα στις ουλές.

Γενικά, ενώ τεχνικά είναι εφικτή ως τεχνική, την τεχνική της Μεταμόσχευσης Μαλλιών μέσα σε ουλή γενικά αποφεύγουμε να την εφαρμόζουμε, εκτός και αν είναι η τελευταία μας επιλογή. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την επιδιόρθωση παλαιών τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών, μπορείτε να διαβάστε εδώ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την τεχνική Scalp Micropigmentation μπορείτε να διαβάστε εδώ.

Μπορεί να γίνει Μεταμόσχευση Μαλλιών στις γυναίκες;

Με τις παλαιότερες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών, οι γυναίκες σπάνια μπορούσαν να είναι κατάλληλες υποψήφιες. Ευτυχώς, οι σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών επιτρέπουν τέλειο και πυκνό αποτέλεσμα ακόμη και στις γυναίκες που έχουν προβλήματα τριχόπτωσης. 

Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν διαφορές στην καθαυτή την τεχνική της Μεταμόσχευσης Μαλλιών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Υπάρχουν, όμως, ανατομικές διαφορές όσον αφορά το εύρος της δότριας περιοχής (που στις γυναίκες είναι μικρότερο), την πυκνότητα της δότριας περιοχής (που γενικά είναι χαμηλότερη) και τις ανάγκες σχεδίασης που ο χειρουργός πρέπει να είναι έμπειρος και να λάβει υπόψη του. 

Η πιο σημαντική διαφορά είναι πως σχεδόν όλες οι γυναίκες με τριχόπτωση, έχουν γενικευμένη αραίωση στη λήπτρια περιοχή και όχι πλήρως άδεια σημεία στο τριχωτό ενώ ταυτόχρονα, σχεδόν όλες οι γυναίκες με τριχόπτωση διατηρούν το hairline. 

Αυτό σημαίνει πως σχεδόν όλες οι γυναίκες επιθυμούν «πύκνωση», ενίοτε μάλιστα οι προσδοκίες τους είναι υπερβολικές (και ανέφικτες) όσον αφορά την πυκνότητα που θεωρούν ικανοποιητική. Αυτό απαιτεί από τον χειρουργό εξαιρετικά μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην τραυματίσει τα ήδη αδυνατισμένα τριχοθυλάκια στην λήπτρια περιοχή, άλλα να προσπαθήσει να εμφυτεύσει επιπλέον τριχοθυλάκια ανάμεσα από τα ήδη υπάρχοντα. 

Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο πριν την Μεταμόσχευση Μαλλιών σε μια γυναίκα η ασθενής και ο ιατρός σίγουροι να είναι σίγουροι πως συμφωνούν με την στρατηγική και τη σχεδίαση αλλά και πως οι προσδοκίες της ασθενούς είναι ρεαλιστικές. 

Ευτυχώς, με τις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών μπορούμε να προσφέρουμε και στις γυναίκες ένα απόλυτα φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα στα μαλλιά τους. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την Μεταμόσχευση Μαλλιών σε γυναίκες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πώς συνδυάζονται οι ενέσεις PRP με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

To πλούσιο σε αιµοπετάλια πλάσµα (Platelet-rich plasma, PRP) αποτελεί ένα αυτόλογο προϊόν που «παράγεται» από την επεξεργασία του αίματος του ασθενούς μέσω της φυγοκέντρησης, με την ταυτόχρονη προσθήκη ειδικών χημικών «ενεργοποιητών», προκειμένου τα αιμοπετάλια να αποδεσμεύσουν κάποιους αυξητικούς παράγοντες. 

Το διάλυμα που προκύπτει, και που περιέχει τους παράγοντες αυτούς, ο ιατρός θα το εισάγει στο τριχωτό με πολλαπλές ενέσεις, είτε πριν τη Μεταμόσχευση Μαλλιών, είτε κατά τη διάρκεια της Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως η πρακτική αυτή βοηθάει στο να βγουν πιο σύντομα τα μαλλιά της Μεταμόσχευσης Μαλλιών και να μεγιστοποιηθεί η επιβίωση των μοσχευμάτων. Υπάρχουν δημοσιευμένα επιστημονικά αποτελέσματα που φαίνεται να υποστηρίζουν την συγκεκριμένη πρακτική και πολλοί ειδικοί παγκοσμίως την εφαρμόζουν. 

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί η προσθήκη PRP στη συνεδρία της Μεταμόσχευση Μαλλιών να υποκαταστήσει την ανάγκη για άριστη χειρουργική τεχνική και για λήψη όλων των δεκάδων μέτρων που απαιτούνται για να ελαχιστοποιηθεί ο τραυματισμός των μοσχευμάτων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις αγωγές PRP, δείτε εδώ.

Με ποιόν τρόπο να επιλέξω χειρουργό ή κλινική Μεταμόσχευσης Μαλλιών;

Η επιλογή του χειρουργού ή της κλινικής Μεταμόσχευσης Μαλλιών, δεν είναι απλή διαδικασία, αλλά η σωστή απόφαση θα σας «ανταμείψει» πλουσιοπάροχα όσον αφορά την εμφάνιση και την ψυχολογία σας.

Το σημαντικότερο στοιχείο που θα πρέπει να θυμάστε είναι πως όταν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε Μεταμόσχευση Μαλλιών πρέπει να ξεκινήσετε μια έρευνα αγοράς με «καθαρό μυαλό» προκειμένου να βρείτε ποιόν ιατρό θα εμπιστευτείτε. 

Δε θα πρέπει να ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς σας υπό καθεστώς πανικού, άγχους ή έντονης στεναχώριας επειδή έχει επιδεινωθεί απότομα η τριχόπτωσή σας ή επειδή σας συνέβη κάτι άλλο δυσάρεστο στη ζωή σας (χωρισμός, απόλυση, κτλ.). 

Η έρευνα αγοράς θα πρέπει να διαρκέσει ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα και θα πρέπει να επισκεφτείτε τουλάχιστον 2-3 ιατρούς και να δείτε τι θα σας πει ο καθένας. Τα κριτήρια με τα οποία θα είναι το καλύτερο να επιλέξετε ποιους ιατρούς θα επισκεφτείτε θα πρέπει να έχετε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία: η εμπειρία του ιατρού, οι τεχνικές του γνώσεις και η εξειδίκευση με πιστοποιήσεις. 

Δεν θα πρέπει να σας επηρεάσει με το πόσο «διάσημος» είναι ένας ιατρός ή πόσες φορές έχει βγει στην τηλεόραση, ούτε εάν έχει χειρουργήσει celebrities. 

Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να μπορείτε να βασιστείτε στις γνώσεις του, στην εμπειρία του και στην εμπιστοσύνη που σας εμπνέει για τη δική σας περίπτωση. Κάθε περιστατικό Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι μοναδικό και πρέπει να είστε βέβαιοι πως ο ιατρός σας αντιμετωπίζει ως μοναδική περίπτωση, απαντάει όλες τις ερωτήσεις σας με ειλικρίνεια, σαφήνεια και κατανόηση.

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ

Για συμβουλές ποιους ιατρούς ή κλινικές να αποφεύγετε, δείτε εδώ.

Βρείτε ένα ερωτηματολόγιο 40 ερωτήσεων προς τον ιατρό Μεταμόσχευσης Μαλλιών εδώ.

Πώς θα ξέρω αν κάποιος χειρουργός είναι εξειδικευμένος στη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Οι ιατροί οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στη Μεταμόσχευση Μαλλιών ενημερώνονται και εκπαιδεύονται συνεχώς, εξελίσσουν την γνώση τους και την τεχνική τους και ακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις.

Επίσης, προκειμένου να είστε βέβαιοι οι πως ο ιατρός σας είναι πράγματι εξειδικευμένος στη Μεταμόσχευση Μαλλιών θα πρέπει να είναι ενεργό μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Χειρουργών Μεταμόσχευσης Μαλλιών, (ISHRS, International Society of Hair Restoration Surgery) ή της ΕΛΑΜΑΤ ή κάποιας άλλης αντίστοιχης επιστημονικής οργάνωσης. Τέλος, αν ο ιατρός σας μπορεί να σας επιδείξει κάποιο πιστοποιητικό επίσημης εκπαίδευσης στη Μεταμόσχευση Μαλλιών (ISHRS fellowship) ή πιστοποίησης γνώσεων/εμπειρίας (ABHRS, American Board of Hair Restoration Surgery) είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Όμως, υπάρχουν και άλλα που πρέπει να ρωτήσετε τον ιατρό σας, όσον αφορά την συνολική του εκπαίδευση στην Ιατρική, όπως από ποια Ιατρική Σχολή αποφοίτησε, ποιο έτος αποφοίτησε, πότε του χορηγήθηκε η άδεια να ασκεί την Ιατρική, σε ποιο νοσοκομείο ολοκλήρωσε την ειδικότητα του, αν έλαβε επιπλέον μετεκπαίδευση μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας του, αν είναι ο ιατρός ενεργό μέλος της ιατρικής κοινότητας της σχετικής χειρουργικής ειδικότητας.

Όσον αφορά την Μεταμόσχευση Μαλλιών καθαυτή, θα πρέπει να τον ρωτήσετε πόσο καιρό πραγματοποιεί επεμβάσεις Mεταμόσχευσης Mαλλιών, πόσες Mεταμοσχεύσεις Mαλλιών έχει πραγματοποιήσει ο συνολικά αλλά και με τη συγκεκριμένη τεχνική που έχετε επιλέξει, αν ασχολείται αποκλειστικά με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών ή αν πραγματοποιεί και άλλες αισθητικές επεμβάσεις και φυσικά να είναι πιστοποιημένος στη Μεταμόσχευση Μαλλιών από κάποιο επίσημο φορέα του εξωτερικού. 

Επίσης, καλό είναι να ζητήστε να σας δείξει κάποιο περιστατικό του ζωντανά, όχι μόνο σε φωτογραφίες. Έχετε κάθε δικαίωμα να μιλήσετε με κάποιον ασθενή του, με την άδεια του ιατρού, φυσικά. Ζητήστε να μιλήσετε με περιστατικά τα οποία ομοιάζουν τη δικής σας περίπτωση, με τη δική σας τριχόπτωση και τα δικά σας φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά. 

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ.

Για συμβουλές ποιους ιατρούς ή κλινικές να αποφεύγετε, δείτε εδώ.

Βρείτε ένα ερωτηματολόγιο 40 ερωτήσεων προς τον ιατρό Μεταμόσχευσης Μαλλιών εδώ.

Σε ποιες άλλες περιοχές εκτός από το κεφάλι μπορεί να γίνει Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Με την σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορούμε να αποκαταστήσουμε προβλήματα τριχοφυΐας σε κάθε σημείο του σώματος, όπως στα φρύδια, στα βλέφαρα, στο μουστάκι, στα γένια και στις φαβορίτες. 

Υπάρχουν περιπτώσεις ανδρών που επιθυμούν να έχουν περισσότερες τρίχες στο στέρνο, οπότε μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε στην περιοχή του στέρνου τριχοθυλάκια από τη δότρια περιοχή του τριχωτού, όπως και γυναίκες που θέλουν να αποκαταστήσουνε την τριχοφυΐα του εφηβαίου, είτε από συγγενή (κληρονομική) ατριχία είτε έπειτα από παλαιότερη αποτρίχωση.

Σε κάθε περίπτωση, με τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, η φυσικότητα είναι άριστη, αρκεί ο ιατρός που επεμβαίνει να είναι εξειδικευμένος και έμπειρος, ώστε να γνωρίζει με ποιόν τρόπο μπορεί με απόλυτη πιστότητα να αντιγράψει την πυκνότητα, την γωνία, τη φορά, την κατεύθυνση των τριχών σε κάθε περιοχή του σώματος.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τη Μεταμόσχευση Φρυδιών/Βλεφαρίδων, δείτε εδώ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τη Μεταμόσχευση Γενιών, δείτε εδώ.

Αν έχω κάποια γνωστή χρόνια πάθηση, μπορώ να κάνω Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ιατρό σας από κοντά για να σας ενημερώσει κατά πόσο αποτελεί αντένδειξη για να υποβληθείτε σε Μεταμόσχευση Μαλλιών. 

Ευτυχώς, ελάχιστα προβλήματα υγείας στην πραγματικότητα αποτελούν αντένδειξη για να υποβληθείτε σε Μεταμόσχευση Μαλλιών. Τα περισσότερα κοινά προβλήματα υγείας δεν είναι ιατρικώς «απαγορευτικά» προκειμένου να υποβληθείτε σε Μεταμόσχευση Μαλλιών, αλλά αυξάνουν την πιθανότητα διεγχειρητικών επιπλοκών (αιμορραγία, καρδιακά συμβάματα, υπογλυκαιμία), ενώ θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή μετεγχειρητική πορεία (τοπικές ή συστεμικές λοιμώξεις, φτωχή επανέκφυση, έντονο οίδημα, κτλ). 

Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω: 

 • Διαταραχές πήξεως (παλαιότερη πνευμονική εμβολή, αύξηση APPT, PT, νόσος Von Willebrand κτλ.)
 • Διαταραχές επούλωσης (χηλοειδής ή υπερτροφική επούλωση, διαταραχές επούλωσης, κτλ.)
 • Καρδιοαγγειακές διαταραχές (αρρύθμιστη Αρτηριακή Υπέρταση, παλαιό οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, αρρυθμίες, επέμβαση bypass, τεχνητές βαλβίδες, κτλ.)
 • Ηπατικές διαταραχές (ηπατίτιδα, κίρρωση, κτλ.)
 • Σακχαρώδης διαβήτης σε προχωρημένο στάδιο
 • Γαστρεντερικές διαταραχές (έλκος, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, κτλ.)
 • Νευρολογικές διαταραχές (επιληψία, λιποθυμικά επεισόδια, κτλ.)
 • Ψυχιατρικές διαταραχές (κατάθλιψη, αγχώδης συνδρομή, δυσμορφική διαταραχή, κτλ.)

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν αποτελούν απόλυτες αντενδείξεις για την Μεταμόσχευση Μαλλιών και απλώς είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο ασθενής εκ των προτέρων για τις πιθανές συνέπειες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την καταλληλότητα για Μεταμόσχευση Μαλλιών, δείτε εδώ.

Μπορώ να κάνω Μεταμόσχευση Μαλλιών αν χρησιμοποιώ πρόσθετο ή περούκα;

Ναι, αλλά θα πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών έχει εξελιχτεί εντυπωσιακά και πλέον μπορεί να προσφέρει απόλυτη φυσικότητα και υψηλή πυκνότητα. Όμως, δεν μπορεί καμία Μεταμόσχευση Μαλλιών να φτάσει σε πυκνότητα ένα πρόσθετο, αν και συχνά η πυκνότητα του πρόσθετου είναι ένα επιπλέον στοιχείο που το καθιστά αφύσικο! 

Αν χρησιμοποιείτε πρόσθετο για χρόνια, θα πρέπει οι προσδοκίες σας να είναι ρεαλιστικές. Η νέα σας εικόνα θα είναι πολύ πιο φυσική και ταιριαστή με την ηλικία σας και θα ξεχάσετε για πάντα όλα τα προβλήματα, όλες τις σκοτούρες και τα έξοδα τα οποία έχει ένα πρόσθετο.

Σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα αλλά και στην ικανοποίησή σας από τη Μεταμόσχευση Μαλλιών παίζει το κατά πόσο σκοπεύετε να αφαιρέσετε οριστικά το πρόσθετο, να το ξεχάσετε από τη ζωή σας και να απελευθερωθείτε από αυτό, ή αν θα θελήσετε μέχρι να βγουν τα νέα μαλλιά, να το χρησιμοποιήσετε για να καλύπτετε την περιοχή που θα είναι αραιή. 

Τις πρώτες ημέρες μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν θα μπορείτε να φορέσετε το πρόσθετο, ενώ μετά από την 10η ημέρα, σε συνεννόηση με τον ιατρό σας θα καταλήξετε σε μία στρατηγική με την οποία η εικόνα σας δε θα αλλάξει κατά τη διάρκεια της περιόδου μέχρι να βγούνε τα μαλλιά.

Μπορώ να κάνω εμφύτευση συνθετικών τριχών που βλέπω σε διαφημίσεις; 

Η τεχνική εμφύτευσης συνθετικών τριχών είναι μία απαράδεκτη χειρουργική μέθοδος που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 και παραμόρφωσε χιλιάδες ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, μέχρις ότου να απαγορευθεί η εφαρμογή της οριστικά από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων της Αμερικής, το FDA.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί κάποιες «νεότερες» συνθετικές ίνες για εμφύτευση στο τριχωτό που έχουν εγκριθεί για την ασφάλεια τους από τις αρχές της Ευρωπαϊκής ένωσης, αφού υποτίθεται δεν προκαλούν τις ίδιες παραμορφωτικές αντιδράσεις που προκαλούσαν πρωτύτερα οι παλαιότερες συνθετικές ίνες. Ευτυχώς, στην Αμερική η συγκεκριμένη τεχνική παραμένει απαγορευμένη!

Η εμφύτευση αυτών των συνθετικών ινών είναι λοιπόν νόμιμη στην Ευρώπη καισ την Αυστραλία αλλά όχι σε άλλες χώρες. Αυτό όμως δεν κάνει το αποτέλεσμα ούτε φυσικό, ούτε εξασφαλίζει την μακροπρόθεσμη φυσική εικόνα του τριχωτού. 

Επίσης, το ότι είναι νόμιμη η τεχνική αυτή δεν την καθιστά και ηθική! Στην πραγματικότητα, παραμένει μία τεχνική η οποία είναι δεοντολογικά και επιστημονικά απαράδεκτη και θα πρέπει να την αποφύγετε σε κάθε περίπτωση.

Δυστυχώς, ορισμένοι χειρουργοί και στην Ελλάδα χρησιμοποιούν συνθετικές ίνες σε κάποιους ασθενείς τους. Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να έχετε καν στο μυαλό σας ως εναλλακτική την εμφύτευση συνθετικών τριχών, καθότι προκαλεί χιλιάδες μικρο-ουλές στο τριχωτό, φαγούρα, μολύνσεις και καθότι περίπου 10-15% των ινών σπάνε κάθε χρόνο, χρειάζεται συνεχώς επιπλέον συνεδρίες. 

Οι επιπλέον συνεδρίες προσθέτουν συνεχώς νέες ουλές στο τριχωτό και τελικά καταλήγουν μετά από μερικά χρόνια να έχουν παραμορφώσει την επιφάνεια του τριχωτού σε μια τεράστια ουλή.

Αν δείτε περιστατικά ατόμων που την έχουν εφαρμόσει και τα αποτελέσματά είναι σίγουρο πως θα πεισθείτε να ξεχάσετε αυτή την εναλλακτική για πάντα.

Τη Μεταμόσχευση Μαλλιών την κάνει ο ιατρός μόνος του ή έχει βοηθούς;

Μια από τις σημαντικότερες διαφορές της Μεταμόσχευσης Μαλλιών από τις υπόλοιπες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής είναι πως η επιτυχημένη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι το αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. 

Ενώ σε κάθε άλλη επέμβαση υπάρχει ο χειρουργός είναι αυτός που εκτελεί κάθε βήμα της επέμβασης, η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν είναι «one man show»! 

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT, χρειάζονται από 2 έως και 6 βοηθοί χειρουργού που θα αναλάβουν 2 εξαιρετικά σημαντικά βήματα της επέμβασης: την παρασκευή των μοσχευμάτων και την τοποθέτησή τους στη δότρια περιοχή. 

Στην τεχνική FUE, οι βοηθοί είναι λιγότεροι και συνήθως αρκούν 1-2 βοηθοί, καθότι ο αριθμός των μοσχευμάτων ανά συνεδρία είναι μικρότερος και τα μοσχεύματα χρειάζονται ελάχιστη προετοιμασία πριν την τοποθέτηση στη λήπτρια περιοχή.

Η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών προκειμένου να είναι επιτυχημένη απαιτεί επαγγελματισμό και υψηλότατη τεχνογνωσία, απαιτεί ταχύτητα, ρυθμό και απόλυτο συντονισμό από ολόκληρη τη χειρουργική ομάδα. 

Σκοπός είναι η επέμβαση της Μεταμόσχευσης Μαλλιών να διαρκεί όσο το δυνατόν λιγότερο, η επιβίωση των μοσχευμάτων να είναι μέγιστη και η ταλαιπωρία του ασθενούς ελάχιστη. Μόνο τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πραγματικά καλά και το τελικό αποτέλεσμα φυσικό, πλούσιο και πυκνό. 

Δεν μπορεί πλέον ο χειρουργός με απλό …ενδιαφέρον για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών να εκτελέσει με υψηλά standards μια επέμβαση σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών, καθότι θα έπρεπε να επανδρώσει, να εκπαιδεύσει και να συντηρήσει μια μεγάλη ομάδα τεχνικών. 

Η επιτυχημένη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών πλέον περιορίζεται σε λίγες, αφοσιωμένες χειρουργικές ομάδες με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας.

Για συμβουλές πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών δείτε εδώ.

Για συμβουλές ποιους ιατρούς ή κλινικές να αποφεύγετε, δείτε εδώ.

Βρείτε ένα ερωτηματολόγιο 40 ερωτήσεων προς τον ιατρό Μεταμόσχευσης Μαλλιών εδώ.

Τελικά είναι καλύτερο να κάνω ή να μην κάνω Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Η απόφαση να υποβληθεί κανείς σε Μεταμόσχευση Μαλλιών ή όχι, δεν είναι απλή και κάθε ασθενής ή ενδιαφερόμενος πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον χειρουργό απόλυτα εξατομικευμένα. 

Γενικά, ο χειρουργός σας θα είναι αυτός που θα σας προτείνει να προχωρήσετε σε Μεταμόσχευση Μαλλιών μόνο αν αυτή είναι η καλύτερη λύση για τη δική σας περίπτωση. 

Το κατά πόσο θα σας προτείνει να κάνετε Μεταμόσχευση Μαλλιών ή όχι, όμως, θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους, όπως η ηλικία σας, η έκταση της τριχόπτωσης, η κατάσταση της δότριας περιοχής, αν υπάρχουν προβλήματα υγείας κτλ. 

Σε κάθε περίπτωση, ο εξειδικευμένος ιατρός στη Μεταμόσχευση Μαλλιών θα πρέπει με απόλυτη σαφήνεια και ειλικρίνεια να σας παρουσιάσει όλες τις πιθανές εναλλακτικές οι οποίες ταιριάζουν στη δική σας περίπτωση. 

Υπάρχουν αποτελεσματικές και φυσικές λύσεις για κάθε πρόβλημα τριχόπτωσης, ακόμη και χωρίς επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών.

Με ποιον τρόπο ακριβώς γίνεται η Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μία χειρουργική πράξη. Γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρό και από εκπαιδευμένη χειρουργική ομάδα και απαιτείται ένα ειδικά εξοπλισμένο ιατρείο/χειρουργείο.

Η διαδικασία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών ξεκινάει με την λεπτομερή φωτογράφιση του ασθενούς, τόσο της περιοχής που θα μεταμοσχευθεί όσο και του τριχωτού γενικότερα.

Αμέσως μετά, ξεκινάει η προετοιμασία της περιοχής από όπου θα λάβουμε τα τριχοθυλάκια. Η περιοχή αυτή είναι στο πίσω μέρος και στα πλάγια του κεφαλιού και ονομάζεται δότρια περιοχή σταθερής τριχοφυΐας. Τα μαλλιά που παράγονται από τα τριχοθυλάκια που θα αφαιρέσουμε από αυτή την περιοχή είναι γονιδιακά προγραμματισμένα ώστε να μην ξαναπέφτουν ποτέ, όπου και να τα μεταφέρουμε. 

Ανάλογα με την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών διαφέρει και η προετοιμασία της δότριας περιοχής. Αν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει την τεχνική FUE, θα χρειαστεί να ξυριστεί ολόκληρη η δότρια περιοχή. Αν ενδιαφερόμενος επιλέξει την τεχνική FUT, δεν χρειάζεται ούτε καν κούρεμα της δότριας περιοχής. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, γίνεται χειρουργική αντισηψία της περιοχής πριν ξεκινήσει η επέμβαση.

Στη συνέχεια, και ανεξάρτητα από την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών, γίνεται τοπική αναισθησία προκειμένου να μην υπάρξει σε κανένα χρονικό σημείο η παραμικρή ενόχληση ή πόνος. Έπειτα, αφαιρούμε τα τριχοθυλάκια που θα μεταμοσχεύσουμε είτε ένα-προς-ένα με ειδικά μικροσκοπικά κυλινδρικά εργαλεία (τεχνική FUE), είτε ενιαία (τεχνική FUT), χωρίς καμία απολύτως ενόχληση σε καμία από τις δύο περιπτώσεις. 

Το βοηθητικό χειρουργικό προσωπικό αναλαμβάνει την «παρασκευή» και προετοιμασία των τριχοθυλακίων που έχουν αφαιρεθεί από τη δότρια περιοχή. Με την χρήση ειδικών στερεομικροσκοπίων και με εξαιρετική προσοχή, τα τριχοθυλάκια διαχωρίζονται στις φυσικές τριχοθυλακιακές μονάδες, όπως ακριβώς είναι στη φύση, με 1-5 τρίχες, χωρίς να κόβονται σε μικρότερα μοσχεύματα ή να συνδυάζονται περισσότερες τριχοθυλακιακές μονάδες σε μεγαλύτερα πολύ-μοσχεύματα. 

Κατά την παρασκευή των τριχοθυλακιακών μονάδων, αφαιρείται σε κάθε μια από τις χιλιάδες τριχοθυλακιακές μονάδες ο περιττός ιστός ολόγυρά τους προκειμένου να είναι όσο πιο λεπτές γίνεται και να μπορούν να τοποθετηθούν σε όσο γίνεται μικρότερες υποδοχές και πιο πυκνά. 

Ταυτόχρονα, αν ο χειρουργός έχει εφαρμόσει την τεχνική FUT, ξεκινάει και ολοκληρώνει την συρραφή της δότριας περιοχής με την τεχνική της Τριχοφυτικής Σύγκλισης, δηλαδή με μία τεχνική που περιλαμβάνει την χρήση ενός ειδικού, συνεχόμενου ενιαίου ράμματος, λεπτού σαν κλωστή, που αφαιρείται μετά από 10 μέρες και δεν αφήνει κανένα κενό και ελάχιστη ουλή, καθότι οι τρίχες στο πάνω και κάτω μέρος της τομής μεγαλώνουν μέσα από την ίδια την λεπτή ουλή, καλύπτοντάς την. Αν ο χειρουργός έχει εφαρμόσει την τεχνική FUE, δεν χρειάζεται να ράψει την δότρια περιοχή, καθότι οι μικροσκοπικές οπές που παραμένουν στη δότρια περιοχή κλείνουν μόνες τους σε 5-7 ημέρες.

Στη συνέχεια, γίνεται χειρουργική αντισηψία της λήπτριας περιοχής, δηλαδή της περιοχής που θα δεχθεί τα μοσχεύματα και γίνεται και σε αυτή την περιοχή τοπική αναισθησία. Ο χειρουργός, πριν ξεκινήσει να δημιουργεί τις υποδοχές στη λήπτρια περιοχή, εξετάζει εάν τα τριχοθυλάκια είναι άριστα προετοιμασμένα σε μήκος και σε πάχος, ώστε να ταιριάξουνε απόλυτα στις υποδοχές τις οποίες θα δημιουργήσει. 

Η δημιουργία των υποδοχών που θα φιλοξενήσουν τα τριχοθυλάκια, είναι η πιο τεχνική και απαιτητική διαδικασία, διότι οι υποδοχές πρέπει να έχουν διαφορετική γωνία, φορά και κατεύθυνση, σε κάθε περιοχή της λήπτριας περιοχής. Με τον τρόπο αυτό, αντιγράφουμε την φύτρωση των φυσικών μαλλιών, και όταν φυτρώσουν τα μεταμοσχευμένα μαλλιά, φυτρώνουν όπως ακριβώς και τα φυσικά μαλλιά. 

Όταν ολοκληρωθούν οι χιλιάδες υποδοχές στη λήπτρια περιοχή, το χειρουργικό προσωπικό ή ο ίδιος ο χειρουργός, ξεκινάει την τοποθέτηση των τριχοθυλακίων. Ο χειρουργός επιβλέπει στενά την όλη διαδικασία έτσι ώστε η τοποθέτηση να γίνεται στο σωστό βάθος. Σε αυτό το σημείο της διαδικασίας, οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν κάποια ταινία, συζητάνε με το προσωπικό ή συνήθως κοιμούνται, αφού η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και άνετη.

Όταν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των τριχοθυλακίων, ο χειρουργός κάνει τον τελικό έλεγχο και στη συνέχεια ο ασθενής παίρνει οδηγίες αρχικά σε προφορική μορφή και πριν αναχωρήσει, σε έντυπη μορφή. Οι οδηγίες αφορούν θέματα που πρέπει να προσέξει, τη λήψη κάποιων φαρμάκων για τις επόμενες 4 ημέρες αλλά κυρίως την περιποίηση και τον καθαρισμό της δότριας και της λήπτριας περιοχής, μέχρι το επόμενο ραντεβού, που γίνεται την συνήθως 4η ημέρα. 

Η διαδικασία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών που εφαρμόζεται από ένα εξειδικευμένο χειρουργό είναι εντελώς ανώδυνη, είναι ελάχιστα τραυματική σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει εμφανές πρήξιμο ή πόνος τις επόμενες μέρες, ακόμα και το ίδιο βράδυ που θα έχει περάσει η δράση της τοπικής αναισθησίας. 

Το ίδιο βράδυ της επέμβασης και το επόμενο πρωί, ο ασθενής θα νιώθει σαν να έχει σηκωθεί με λίγο «βαρύ κεφάλι» έπειτα από ξενύχτι, ενώ ήδη από την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει συνήθως καμία ενόχληση, ακόμα και χωρίς να λαμβάνει παυσίπονα. Το πιο σημαντικό από εδώ και πέρα, είναι ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που του έχει δώσει ο ιατρός του. 

Την 4η ημέρα, ο ασθενής λούζεται και αν έχει προτιμηθεί η τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUT, την 10η-12η ημέρα αφαιρείται το ράμμα από τη δότρια περιοχή. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, υπάρχουν κάποιες απλές οδηγίες που πρέπει να τηρεί κανείς για μερικές εβδομάδες (αποφυγή ηλιοθεραπείας ή έντονων ασκήσεων με κάμψη του αυχένα π.χ. κοιλιακοί) και χρειάζεται απλά υπομονή, μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται τα αποτελέσματα.

Τα μαλλιά ξεκινάνε να βγαίνουν στους 3 μήνες και ολοκληρώνονται στους 12 μήνες περίπου. Τα νέα μαλλιά δεν χρειάζονται καμία ιδιαίτερη φροντίδα και είναι ακριβώς ολόιδια με τα υπόλοιπα μαλλιά σας!

 

end faq

Log in

create an account