Μεταμόσχευση Μαλλιών στην Ελλάδα και Μέλη της ΕΛΑΜΑΤ

Η Ελλάδα αποτελεί έναν δημοφιλή διεθνή προορισμό ιατρικού τουρισμού για πολλές ιατρικές ειδικότητες. Ασθενείς από όλο τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα για πλήθος ιατρικών επεμβάσεων τόσο για το υψηλό επίπεδο πολλών χειρουργών στην Ελλάδα όπως και για το ευνοϊκότερο κόστος τον επεμβάσεων σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χωρες.

Ειδικά στη Μεταμόσχευση Μαλλιών, στην Ελλάδα υπάρχουν ιατροί με μεγάλη εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Μαλλιών που γινόντουσαν στην Ελλάδα κάθε έτος μέχρι το 2009, ήταν ο υψηλότερος παγκοσμίως ανά εκατομμύριο κατοίκων/ανά έτος! και παραμένει ένας από τους υψηλότερους παγκοσμίως.

Η Ελλάδα, λοιπόν, συγκεντρώνει και εμπειρία και τεχνογνωσία στην Μεταμόσχευση Μαλλιών, ενώ εντυπωσιακή είναι και η δημοφιλία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών στο κοινό. Ενώ λοιπόν στο εξωτερικό, που μικρό ποσοστό του πληθυσμού γνωρίζει τι είναι η Μεταμόσχευση Μαλλιών (σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της ISHRS), στην Ελλάδα σχεδόν οι πάντες γνωρίζουν τι είναι η Μεταμόσχευση Μαλλιών και πώς μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με τριχόπτωση.

Η οικονομική κρίση από το 2010 και έπειτα, είχε άμεση επίδραση στο μέσο κόστος των επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Μαλλιών στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του. Η ποιότητα των αποτελεσμάτων, σε επιλεγμένους ιατρούς πάντοτε, παρέμεινε εξαιρετική υψηλή, αν όχι ανώτερη των γνωστότερων συναδέλφων τους που εργάζονται στο εξωτερικό.

Η ΕΛΑΜΑΤ, γνωρίζοντας την ποιότητα και το ήθος των ιατρών-μελών της που ασχολούνται με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών στην Ελλάδα, γνωρίζοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους αλλά και αναγνωρίζοντας πως το χαμηλότερο πλέον κόστος των επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Μαλλιών σε συνάρτηση με την ποιότητα και την ασφάλεια που προσφέρεται από τους ιατρούς-μέλη της ΕΛΑΜΑΤ είναι ίσως τα πιο συμφέροντα παγκοσμίως, συστήνει ανεπιφύλακτα στους ενδιαφερόμενους για Μεταμόσχευση Μαλλιών να επισκέπτονται αρχικά ιατρούς-μέλη της ΕΛΑΜΑΤ που πραγματοποιούν επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών στην Ελλάδα πριν απευθυνθούν στο εξωτερικό.

Η απουσία οποιουδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου και νομοθεσίας στην Ελλάδα όσον αφορά τις αισθητικές επεμβάσεις και ειδικότερα για το πεδίο της Μεταμόσχευσης Μαλλιών, δυστυχώς δίνει «χώρο» σε φαινόμενα που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ασθενών και υποβιβάζουν την Ιατρική πράξη της Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Το κοινό πολύ συχνά βρίσκεται μπροστά σε «θαυματουργές τεχνικές», σε «ιατρούς» που ποτέ δεν συναντά, σε ισχυρισμούς για «γνώσεις και εξειδίκευση» από άσχετους με το αντικείμενο φορείς (κέντρα αδυνατίσματος και «περουκάδικα») και μη-ρεαλιστικές προσφορές τιμών που παραπλανούν και τελικά υποβαθμίζουν την εικόνα της Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Η ΕΛΑΜΑΤ ως ο μοναδικός επίσημος φορέας των πιστοποιημένων Ιατρών στη Μεταμόσχευση Μαλλιών και την αποκατάσταση τριχωτού άμεσα συνδεδεμένος με την Διεθνή Κοινότητα Χειρουργών Μεταμόσχευσης Μαλλιών οφείλει να επιστήσει την προσοχή του κοινού σε κάποιες πρακτικές που δυστυχώς εφαρμόζονται από μη-πιστοποιημένους στην Μεταμόσχευση Μαλλιών ιατρούς και «κλινικές» που εκτελούν επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών στην Ελλάδα.

Τι να προσέξετε αν επιλέξετε να κάνετε Μεταμόσχευση Μαλλιών στην Ελλάδα

Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξει ένας υποψήφιος ασθενής Μεταμόσχευσης Μαλλιών στην Ελλάδα είναι κατά πόσο είναι πράγματι ιατρός το άτομο που εκτελέσει την επέμβαση και ποια είναι τα διαπιστευτήρια του, αν πράγματι είναι ιατρός.

Οι λόγοι που αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι:

 1. Υπάρχουν «κλινικές» που προσλαμβάνουν αποκλειστικά ανειδίκευτους ιατρούς που μόλις βγήκαν από την Ιατρική Σχολή προκειμένου να εκτελούν τις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών, λόγω του χαμηλού εργατικού τους κόστους. 

 2. Υπάρχουν «κλινικές» που προσλαμβάνουν ακόμα και μη-ιατρούς (νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ακόμα και κομμωτές) και τους παρουσιάζουν ως «ιατρούς» και τα άτομα αυτά εκτελούν επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών, με κάποιον ιατρό να βρίσκετε στους χώρους της κλινικής σε περίπτωση αιφνιδιαστικού ελέγχου από κάποια αρμόδια Κρατική υπηρεσία.

 3. Υπάρχουν «κλινικές» οι οποίες λειτουργούν χωρίς καν την νόμιμη άδεια ιατρείου ή πολυϊατρείου, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση ιατρικών πράξεων (ακόμα και η απλή συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη και νομιμοποιείται να γίνεται μόνο από Ιατρό και μόνο μέσα σε επίσημα αδειοδοτημένο ιατρικό χώρο).

Καθότι έλεγχοι σε τέτοιους χώρους γίνονται μόνο μετά από επώνυμη καταγγελία και όχι με πρωτοβουλία της Πολιτείας, οι έλεγχοι είναι σπάνιοι, τα πρόστιμα είναι μικρά και είναι δύσκολο και χρονοβόρο να αποδειχθεί η παράβαση, οι τεχνικές αυτές είναι πολύ διαδεδομένες στην Ελλάδα.

Τι να κάνετε για να εξασφαλιστείτε; 

 • Απαιτήστε τα δικαιώματα σας, είναι ζήτημα υγείας και, φυσικά, τελικού αποτελέσματος, που πρέπει να θυμάστε πως είναι για πάντα!
 • Ζητήστε να γνωρίστε αυτοπροσώπως τον ιατρό που θα σας χειρουργήσει πριν την επέμβαση.
 • Μην δεχτείτε απαντήσεις τύπου «έχουμε πολλούς ιατρούς», ζητήστε να σας αναθέσουν σε συγκεκριμένο ιατρό και μιλήστε μαζί του πριν την επέμβαση. 
 • Μην δεχθείτε να επέμβει σε σας οποιοσδήποτε δεν είστε βέβαιοι πως είναι ιατρός. 
 • Ζητήστε να δείτε πτυχίο ιατρικής, τίτλο ειδικότητας, τίτλο εξειδίκευσης, μην ντραπείτε να ζητήσετε οτιδήποτε θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια και σιγουριά. 
 • Μην δεχθείτε ανειδίκευτο και άπειρο ιατρό επειδή η τιμή που σας πρότειναν είναι δελεαστική, απαιτήστε να χειρουργηθείτε από έμπειρο ιατρό, που έχει ολοκληρώσει Ιατρική ειδικότητα.
 • Ζητήστε να δείτε την άδεια του χώρου. Εάν πρόκειται για μεμονωμένο ιατρείο η άδεια είναι ονομαστική στον ιατρό, εάν είναι χώρος με πολλές ειδικότητες τότε θα πρέπει να διαθέτει άδεια πολυϊατρείου ή άδεια για συστέγαση ιατρικών ειδικοτήτων.

Τι άλλο να προσέξετε αν επιλέξετε κλινική στην Ελλάδα

Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε «κλινικές» Μεταμόσχευσης Μαλλιών οι οποίες:

 • Ισχυρίζονται πως εφαρμόζουν μια δικής τους «επινόησης» τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών που προσφέρει «μοναδικά αποτελέσματα». (Ο ισχυρισμός είναι πάντοτε ψευδής, η επιστημονική γνώση στη σύγχρονη εποχή όχι μόνο δεν …κρύβεται αλλά όποιος ανακαλύψει κάτι νέο ή καλύτερο το δημοσιεύει για λόγους δημοσιότητας και κύρους).
 • Ισχυρίζονται ότι είναι «κορυφαίες» στη Μεταμόσχευση Μαλλιών ή χρησιμοποιούν παρόμοιες διατυπώσεις, εκτός εάν μπορούν να επιδείξουν επιστημονικά επιτεύγματα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο (ανάλογα με το τι ισχυρίζονται) που να υποστηρίζει αυτή τη θέση. (Ο μεγάλος αριθμός περιστατικών δεν αποτελεί Επιστημονικό επίτευγμα, αλλά επίτευγμα στις πωλήσεις).
 • Ισχυρίζονται πως ότι είναι «κορυφαίες» στη Μεταμόσχευση Μαλλιών με κριτήριο το πόσα χρόνια ασχολούνται με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών. (Το πόσα χρόνια μια επιχείρηση δραστηριοποιείτε δεν εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα, που είναι το μοναδικό ζητούμενο στη Μεταμόσχευση Μαλλιών).
 • Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοί είναι οι χειρουργοί Μεταμόσχευσης Μαλλιών, μαζί με το βιογραφικό τους που να καταγράφει τα προσόντα και την εμπειρία τους. (Ζητήστε να γνωρίσετε τον ιατρό που θα σας χειρουργήσει πριν την επέμβαση).
 • Δεν απαντούν με ξεκάθαρο τρόπο όταν ερωτώνται ποιός είναι ο υπεύθυνος χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών. (Ζητήστε να γνωρίσετε τον ιατρό που θα σας χειρουργήσει πριν την επέμβαση).
 • Χρησιμοποιούν μη ιατρικό προσωπικό για τη λήψη αποφάσεων για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών, δηλαδή μη ιατροί αποφασίζουν αν κάποιος είναι κατάλληλος ή ακατάλληλος υποψήφιος για Μεταμόσχευση Μαλλιών. (Ζητήστε να μιλήσετε με ιατρό που θα σας δώσει εγγράφως στοιχεία για τη δότρια περιοχή σας, τις ανάγκες σας σε μοσχεύματα και με ποια κριτήρια σας κρίνει ως κατάλληλο για Μεταμόσχευση Μαλλιών).
 • Δεν ξεκαθαρίζουν το κόστος ανά τριχοθυλάκιο αλλά επιμένουν να μιλάνε με αριθμό τριχών. (Τεχνική εντυπωσιασμού για να ακούγεται το τελικό ποσό χρέωσης συγκριτικά μικρότερο).
 • Διαφημίζουν (είτε στις ιστοσελίδες τους είτε σε ειδικές ιστοσελίδες προώθησης εκπτώσεων) οικονομικά κίνητρα με τη μορφή μειωμένων τιμών ή προσφορών περιορισμένου χρόνου. (Σύμφωνα με το κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας η πρακτική είναι παράνομη)
 • Ασκούν πίεση στον ασθενή να δεσμευτεί στην πραγματοποίηση της επέμβασης εντός ενός περιορισμένο χρονικού πλαισίου. (Σύμφωνα με το κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας η πρακτική της άσκησης ψυχολογικής πίεσης σε ασθενή είναι παράνομη)
 • Χρησιμοποιούν την «δωρεάν εξέταση» ως διαφημιστικό εργαλείο. (Σύμφωνα με το κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας η πρακτική αυτή είναι παράνομη).
 • Υπαινίσσονται ότι η Μεταμόσχευση Μαλλιών «δεν αφήνει ουλές» ή ότι είναι «ανώδυνη». (Η διατύπωση αυτή είναι ψευδής και αποτελεί παραπλανητική διαφήμιση)
 • Προσφέρουν «εγγυήσεις» σχετικά με τη μονιμότητα του αποτελέσματος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών. (Η διατύπωση αυτή είναι παραπλανητική διότι η μονιμότητα του αποτελέσματος οφείλεται στην Φυσιολογία των τριχοθυλακίων και όχι στην εκάστοτε κλινική)
 • Χρησιμοποιούν φωτογραφίες πριν-μετά όπου οι φωτογραφίες δεν είναι συγκρίσιμες, ούτε οι λήψεις είναι ίδιες. (Η πρακτική αυτή είναι παραπλανητική και αποτελεί προσπάθεια ωραιοποίησης του τελικού αποτελέσματος).
 • Προσφέρουν υπηρεσίες και πραγματοποιούν επεμβάσεις σε χώρους που δεν είναι πιστοποιημένοι και εγκεκριμένοι από τις υγειονομικές αρχές, δηλαδή σε μη-ιατρεία ή αδειοδοτημένα χειρουργεία (Παράνομη πρακτική που μπορεί να έχει βαριές συνέπειες στην υγεία του ασθενούς)

Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί απέναντι σε χειρουργούς Μεταμόσχευσης Μαλλιών οι οποίοι:

 • Δεν είναι καταχωρημένοι στα μητρώα του Ιατρικού Συλλόγου στην πόλη όπου εκτελούν τις επεμβάσεις. (Πιθανόν να μην είναι καν ιατρός, ζητήστε να δείτε πτυχίο ιατρικής, τίτλο ειδικότητας, τίτλο εξειδίκευσης)
 • Ισχυρίζονται στην ιστοσελίδα ή σε ενημερωτικά υλικά τους ότι «έχουν τεράστια εμπειρία» με την προτεινόμενη επέμβαση, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ασκήσει τη συγκεκριμένη τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών για τουλάχιστον 3 χρόνια.
 • Ισχυρίζονται ότι είναι «εξειδικευμένοι» στη Μεταμόσχευση Μαλλιών, εκτός εάν μπορούν να παρουσιάσουν τους αντίστοιχους τίτλους πιστοποίησης από επίσημες υγειονομικές αρχές. (Ζητήστε να δείτε τίτλους πιστοποίησης από κάποιον Διεθνή φορέα πιστοποίησης) 
 • Ισχυρίζονται ότι «εξειδικεύονται» στη Μεταμόσχευση Μαλλιών, εκτός εάν αυτός είναι ο κύριος τομέας ειδίκευσης τους εκτός αν μπορούν να παρουσιάσουν τους αντίστοιχους τίτλους πιστοποίησης από επίσημες υγειονομικές αρχές.
 • Ισχυρίζονται ότι είναι «κορυφαίοι χειρουργοί Μεταμόσχευσης Μαλλιών» ή χρησιμοποιούν παρόμοιες διατυπώσεις, εκτός εάν μπορούν να επιδείξουν επιτεύγματα και εμπειρία που τους τοποθετούν ανάμεσα στους κορυφαίους επαγγελματίες της συγκεκριμένης χειρουργικής ειδικότητας, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές πεδίο, ανάλογα με τη διατύπωση.

 

Επιστημονική επιμέλεια κειμένου:
Dr. Κωνσταντίνος Μινωτάκης MD, PhD, Γενικός Χειρουργός

Βιβλιογραφία
Κωνσταντίνος Αναστασάκης, Ανδρογενετική Αλωπεκία, από το Α ως το Ω. - 1η έκδοση - Αθήνα 2015, Εκδόσεις Γ. ΖΕΒΕΛΕΚΑΚΗΣ και ΣΙΑ ΕΕ., 874 σελίδες. ISBN 978-618-81608-0-4

Ηλεκτρονικές Πηγές
Κύρια πηγή κειμένου: www.ishrs.org (ημερομηνία προσπέλασης 1-8-2016)

 

Log in

create an account