Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσθετική μαλλιών

Κάποιοι άνθρωποι θέλουν "το κάτι παραπάνω" για να ενισχύσουν τα αποτελέσματα της ιατρο-φαρμακευτικής αγωγής τους ή τη Μεταμόσχευση Μαλλιών τους. Άλλοι, δυστυχώς μπορεί να μην είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών ή να μην ανταποκρίνονται ικανοποιητικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ενάντια στην τριχόπτωση. Τέλος, κάποιοι άλλοι μπορεί να θέλουν να αποφύγουν κάθε είδους φάρμακο ή χειρουργικής επέμβασης ή μπορεί να έλκονται από την υπόσχεση της «απεριόριστης πυκνότητας» και «πλήρους κάλυψης» που προσφέρουν τα πρόσθετα μαλλιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απάντηση μπορεί να είναι η μη-χειρουργική αποκατάσταση μαλλιών ή η αλλιώς προσθετική μαλλιών.

Τι είναι η προσθετική μαλλιών;

Είκοσι ή και περισσότερα χρόνια πριν, η μη-χειρουργική αποκατάσταση μαλλιών λεγόταν απλά περούκα ή περουκίνι. Στον 21ο αιώνα, η λέξη «περούκα» τείνει να εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο και έχει καθιερωθεί μία ευρεία ποικιλία όρων «πρόσθετων μαλλιών».

Γενικά, ο όρος περούκα περιλαμβάνει τόσο τις ιατρικές όσο και τις µη ιατρικές χρήσεις των «πρόσθετων µαλλιών», όπως µια θεατρική περούκα ή µια περούκα που χρησιμοποιείται για βελτίωση της εµφάνισης απλά. Σε αντίθεση, ο όρος «πρόσθετο» είναι ένας πιο ειδικός όρος για να περιγράψει µια περούκα που φοριέται µε σκοπό να καλύψει την αλωπεκία που έχει προκύψει από διαταραχές των τριχοθυλακίων, όπως οι κοινές αλωπεκίες, ιατρογενείς αλωπεκίες (π.χ. χηµειοθεραπεία) ή άλλα αίτια (τραύµατα, εγκαύµατα κτλ.)

Ο σύγχρονος ορισμός της προσθετικής μαλλιών είναι ο εξής: κάθε εξωτερική συσκευή που φέρει τρίχες και προστίθεται στα υπάρχοντα μαλλιά ή στο τριχωτό της κεφαλής για να δοθεί η εντύπωση ενός τριχωτού με περισσότερα μαλλιά. Σε αυτό τον ορισμό εντάσσονται το πλέξιμο μαλλιών στα υπάρχοντα μαλλιά (hair weaving), τα εξτένσιον μαλλιών, η μερική προσθετική μαλλιών, οι περούκες, και οι πλήρεις περούκες. Το υλικό που χρησιμοποιείται στα πρόσθετα μπορεί να είναι ανθρώπινες τρίχες (από τον ίδιο τον ασθενή μάλιστα, αν αυτό είναι εφικτό), συνθετικά υλικά που προσομοιάζουν σε τρίχες ή ένας συνδυασμός ανθρώπινων τριχών και συνθετικών. 

Ενώ πριν από µερικές δεκαετίες, η περούκες γίνονταν εύκολα αντιληπτές και όσοι άνδρες µε Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΓΑ) τις χρησιµοποιούσαν μπορεί να αποτελούσαν «θύµατα» χλευασµού, πλέον η τεχνολογία επιτρέπει σε ασθενείς ακόμα σε προχωρήμενο στάδιο αλωπεκίας να αποκοµίσουν µια φυσικότερη εικόνα µέσω ενός πρόσθετου μαλλιών και να ζουν µια φυσιολογική ζωή, ακόµα και αν ασχολούνται µε έντονες φυσικές δραστηριότητές, χωρίς να νιώθουν περιορισµένοι από την απώλεια των µαλλιών τους και κυρίως χωρίς γίνεται εύκολα αντιληπτό πως χρησιµοποιούν πρόσθετο. 

Όταν τα πρόσθετα φτιάχνονται κατά παραγγελία και υπό την επίβλεψη ενός ειδικού, τα πρόσθετα μπορεί να καλύψουν πραγματικές ανάγκες επιλεγμένων ασθενών.

Ποιός είναι υποψήφιος για προσθετική μαλλιών;

Η προσθετική μαλλιών να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο σε κάποιες, επιλεγμένες περιπτώσεις ατόμων με αλωπεκία ή τριχόπτωση και τα τελευταία 50 χρόνια, τα πρόσθετα φοριούνται από άτοµα κάθε οικονοµικού και κοινωνικού επιπέδου, είτε σε καθηµερινή βάση ή περιστασιακά. 

Τα άτοµα που χρησιµοποιούν πρόσθετα πάσχουν από προσωρινή, µόνιµη ή άγνωστης διάρκειας απώλεια µαλλιών. Ασθενείς υπό χηµειοθεραπευτική αγωγή (προσωρινή αλωπεκία), άτοµα που πάσχουν από ανδρική Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΓΑ) ή γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΓΑΑ) (µόνιµη αλωπεκία) και άτοµα µε διάχυτο telogen effluvium ή γυροειδή αλωπεκία (άγνωστη διάρκειας αλωπεκία) είναι όλοι δυνητικοί (όχι όµως απαραίτητα και κατάλληλοι) υποψήφιοι για χρήση πρόσθετου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι ανεξαιρέτως οι ασθενείς που πάσχουν από τριχόπτωση θα πρέπει να επισκεφτούν έναν Δερματολόγο ειδικό στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης ή έναν ιατρό ειδικό στην Μεταμόσχευση Μαλλιών πριν επιλέξουν την προσθετική μαλλιών ως πιθανή λύση.

Είναι τα πρόσθετα κατάλληλα για άτομα με Ανδρογενετική Αλωπεκία;

Η χρήση πρόσθετου από άνδρες µε ΑΓΑ αποτελεί την ύστατη λύση και µόνον όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες πιθανές λύσεις. 

Ο ασθενής πρέπει να εξαντλήσει κάθε άλλη εναλλακτική και µόνον τότε να στραφεί στα πρόσθετα.

Η χρήση πρόσθετου πρέπει να είναι η ύστατη λύση και έχει ένδειξη µόνο στα παρακάτω άτοµα µε ανδρική Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΓΑ) ή γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΓΑΑ):

  • άτοµα µε πολύ εκτενή ΑΓΑ σταδίου Norwood-Hamilton VΙ-VII που θέλουν απαραιτήτως και «πάση θυσία» να µην είναι φαλακροί ή έστω αραιοί σε ολόκληρο το κεφάλι και που η δότρια περιοχή τους δεν μπορεί να καλύψει τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε μοσχεύματα.
  • άτοµα λιγότερο εκτενή ΑΓΑ αλλά με ανεπαρκή δότρια περιοχή για Μεταμόσχευση Μαλλιών που δεν μπορεί να προσφέρει μοσχεύματα για να καλυφθούν όλες τις επιθυμητές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Σε αυτές στις περιπτώσεις μπορεί να γίνει μία Μεταμόσχευση Μαλλιών μόνο στην εμπρόσθια γραμμή τριχοφυΐας (hairline) και να χρησιμοποιηθεί ένα μερικό πρόσθετο για να καλύψει όλη την υπόλοιπη περιοχή για την οποία δεν αρκούν τα διαθέσιμα μοσχεύματα.
  • άτοµα µε παραµορφωτικές ουλές από παλαιότερες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών, όπως punch grafts, flaps, reductions που δεν επιδέχονται επιδιορθωτική επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών λόγω πλήρους εξαντληµένης δότριας ζώνης. 
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, μία ιατρική πάθηση μπορεί να αποκλείει τη Μεταμόσχευση Μαλλιών. Η χρήση πρόσθετου, υπό την καθοδήγηση ενός ιατρού ειδικευμένου στην αποκατάσταση μαλλιών, μπορεί να αποτελέσει μία ικανοποιητική εναλλακτική σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις.

Αν κάποιος ασθενής με ΑΓΑ δεν ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες, πρέπει να δοκιμάσει άλλες εναλλακτικές πρώτα.

Ποια είναι η κατάσταση με τα πρόσθετα σήμερα;

Από τις αρχές της νέας χιλιετίας, η κατασκευή των πρόσθετων γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ασία. Υπάρχουν εταιρείες που παράγουν πρόσθετα σε µαζικό επίπεδο και αναρίθµητοι µικροκατασκευαστές σε ολόκληρη της Ασία. Ήδη, όµως, από το 2000 και έπειτα έχουν µειωθεί περισσότερο από 50% οι παγκόσµιες πωλήσεις πρόσθετων σε σύγκριση µε παλαιότερα. 

Τόσο η τελειοποίηση των τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών, η απενοχοποίηση και η αποδοχή της ΑΓΑ από τους άνδρες, τα επιτυχηµένα προϊόντα κάλυψης, η εµφάνιση του Finasteride αλλά και το ξυρισµένο ή πολύ κοντό look που είναι πλέον κοινωνικά και αισθητικά αποδεκτό, κατέστησαν τη χρήση πρόσθετων από άνδρες µε ΑΓΑ µια ολοένα και λιγότερο ελκυστική εναλλακτική. Παρά την επιθετική διαφήµιση, δεν προβλέπεται ανάκαµψη της δηµοτικότητας των πρόσθετων σε ασθενείς µε ΑΓΑ.

Ευτυχώς!

Κατηγοριοποίηση πρόσθετων

Υπάρχουν 6 βασικές παράµετροι σε κάθε πρόσθετο:

  1. Μέγεθος: πλήρες πρόσθετο, τµηµατικό (π.χ. ποστίς, toupée) ή σύστηµα πύκνωσης (integration).

  2. Τύπος τρίχας: φυσική τρίχα (αληθινά µαλλιά) ή συνθετική ίνα.

  3. Τρόπος ραφής ινών: µε ραπτοµηχανή (µηχανοποίητο) ή µε το χέρι (χειροποίητο) ή ηµιχειροποίητο.

  4. Τύπος βάσης: δίχτυ, πλέγµα, φιλέ, δαντέλα, monofilament, polyethurane, silicone.

  5. Κατασκευή: ετοιµοπαράδοτο ή κατασκευή κατά παραγγελία.

  6. Τρόπος στήριξης-σύνδεσης: σταθερή (µε κόλλα), αφαιρούµενη (αυτοκόλλητες ταινίες, clips), κενού (vacuum) κτλ.

Επιλογή πρόσθετου

Τα πρόσθετα δεν τα παίρνει κανείς «από το ράφι» σαν τα έτοιμα ρούχα. Ανάλογα µε τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του ασθενούς, γίνεται και η επιλογή των χαρακτηριστικών του πρόσθετου:

  • Το πρόσθετο πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι «ευχάριστο» αισθητικά. Για παράδειγμα, η εμπρόσθια γραμμή τριχοφυΐας (hairline) πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένη, ο όγκος και η πυκνότητα των μαλλιών πρέπει να μην είναι ούτε "πάρα πολύ" ούτε "πολύ λίγο" και ένα πλήρες πρόσθετο θα πρέπει να μοιάζει ακριβώς με ένα φυσικό κεφάλι με μαλλιά. 
  • Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα πρόσθετα μαλλιών όπως και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή τους στο τριχωτό πρέπει να είναι ιατρικώς ασφαλή προς χρήση από τον ασθενή. Ιατρικές παθήσεις, όπως αλλεργίες στα συγκολλητικά μπορεί να κάνουν κάποια υλικά καλύτερα από ότι άλλα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. 
  • Η ποικιλία επιλογών για τα πρόσθετα (hair weaving, hair extension, hair fusion κλπ) μπορεί να μπερδεύει τον ασθενή. Για να κάνει μία ενήμερη και σωστή επιλογή, ο ασθενής θα πρέπει να ερευνήσει όλες τις διαφορετικές επιλογές προσθέτων και να εξετάσει από κοντά κάποιον που φοράει ένα πρόσθετο που τον ενδιαφέρει. Η έρευνα στο διαδίκτυο είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπο για να μάθει κανείς για τα πρόσθετα και για τα διαθέσιμα υλικά.

Μακροχρόνια φροντίδα πρόσθετου

Τα πρόσθετα απαιτούν επιμελή, μακροχρόνια φροντίδα. Το πρόσθετο και το τριχωτό κάτω από αυτό πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό καθαρισμό. 

Ανεξάρτητα από τον τύπο του πρόσθετου, εξαιρετικά σηµαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή του τριχωτού. Ο µεγαλύτερος «εχθρός» των πρόσθετων µαλλιών είναι το ίδιο το τριχωτό. Ο καθαρισµός του τριχωτού πρέπει να είναι συνεπής και λεπτοµερής διότι το τριχωτό συνεχίζει να παράγει σµήγµα και να απολεπίζεται και ενίοτε µπορεί να εµφανιστεί έντονη δυσοσµία αν παραµείνουν σµήγµα και δερµατικά κατάλοιπα εγκλωβισµένα κάτω από τη βάση ή μέσα στο πλέγμα του πρόσθετου. Ο καλός και τακτικός καθαρισµός του τριχωτού αυξάνει και τη διάρκεια ζωής του πρόσθετου. Για το λόγο αυτό, δεν προτείνεται η παραµονή του πρόσθετου στο τριχωτό για περισσότερες από 5 ηµέρες συνεχόµενα.

Η ανθεκτικότητα δεν χαρακτηρίζει τα σύγχρονα πρόσθετα, καθότι έχει δοθεί µεγαλύτερη έµφαση στη φυσικότητα. Η διάρκεια ζωής του πρόσθετου σχετίζεται σε µεγάλο βαθµό µε το επίπεδο φροντίδας που παρέχεται στο πρόσθετο και στο αν η τρίχα είναι συνθετική ή φυσική. Τα σύγχρονα πρόσθετα απαιτούν συνεχή φροντίδα, συχνό καθαρισµό και τακτικές µικρο-επιδιορθώσεις από τεχνικό.

Κόστος πρόσθετου

Σε γενικές γραµµές, το κόστος του πρόσθετου είναι ανάλογο µε την ποιότητα και η ποιότητα του πρόσθετου καθορίζει πόσο καιρό θα «αντέξει» πριν χρειαστεί αντικατάσταση. Ένα τυπικό, µηχανοποίητο, συνθετικό, πλεκτό πρόσθετο που φοριέται καθηµερινά ακόµα και στον ύπνο µπορεί να χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 3-6 µήνες, ενώ αν ο χρήστης το βγάζει όταν κοιµάται µπορεί να χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 9-12 µήνες. Ωστόσο, το διάστηµα αυτό είναι προσεγγιστικό και µε καλή φροντίδα ακόµα και ένα µηχανοποίητο, συνθετικό πρόσθετο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 12 μήνες, αφού τα µηχανοποίητα πρόσθετα είναι και πιο ανθεκτικά. Ένα χειροποίητο συνθετικό πρόσθετο θα διαρκέσει περίπου 12-14 µήνες και ένα καλοφτιαγµένο, κατά παραγγελία, φυσικό πρόσθετο θα διαρκέσει έως και 2 χρόνια, αλλά θα χρειαστεί τακτικά επαγγελµατική συντήρηση και µεγάλη προσοχή, αφού είναι σαφώς πιο λεπτεπίλεπτο από το µηχανοποίητο. Για το λόγο αυτό, ο πελάτης σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει αγοράσει 2 ίδια πρόσθετα, ώστε όσο καιρό συντηρείται το ένα, να µπορεί να φοράει το άλλο.

Η φοβία της αποκάλυψης

Οι άνδρες που φοράνε πρόσθετα για την κάλυψη της τριχόπτωσης από ΑΓΑ, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένοι στο θέµα της εικόνας τους και η ανησυχία τους µην αποκαλυφθεί το «µυστικό» τους αγγίζει τα όρια της φοβίας. 

Και ο λόγος είναι πως η αποκάλυψη πως κάποιος χρησιμοποιεί πρόσθετο δεν «απολαμβάνει» της ίδιας αποδοχής και αντιμετώπισης από τους συνανθρώπους μας!

  • Για τους καρκινοπαθείς υπό χηµειοθεραπεία και για άτοµα µε γυροειδή αλωπεκία ή ολική αλωπεκία (alopecia totalis), τα πρόσθετα είναι µονόδροµος µέχρι να επανεκφυθούν τα µαλλιά τους. Σε αυτά τα περιστατικά, τα πρόσθετα είναι χρήσιµα και η «φυσιολογική» και «υγιέστερη» εικόνα που βλέπει ο ασθενής στον καθρέπτη έχει αναφερθεί να βοηθάει στην θετικότερη πρόγνωση, ειδικότερα σε παιδιά και γυναίκες ασθενείς υπό χημειοθεραπεία. Τα άτοµα αυτά είναι πιο άνετα µε την εικόνα τους µε το πρόσθετο και γενικά ανησυχούν λιγότερο αν θα αποκαλυφθεί το µυστικό τους, αφού υπάρχει απόλυτη κοινωνική αποδοχή του πρόσθετου σε αυτές τις περιπτώσεις και κανείς δεν θα τους χλευάσει. 
  • Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες µε ΓΑΑ, η χρήση περούκας θεωρείται αποδεκτή και αν µια γυναίκα µε ΓΑΑ ανοιχτά παραδεχτεί πως χρησιµοποιεί περούκα, κανείς δεν θα σχολιάσει αρνητικά αλλά αντιθέτως θα την στηρίξουν.
  • Όσον αφορά, όμως, την ανδρική ΑΓΑ, η πραγµατικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Δυστυχώς, όση κοινωνική κατανόηση θα «εισπράξει» όποιος χρησιµοποιεί περούκα για ιατρικούς λόγους (χηµειοθεραπεία, τραυµατισµός, alopecia totalis), τόση «κατακραυγή» και χλευασµό µπορεί να εισπράξει ο άνδρας που αποκαλύπτεται πως χρησιµοποιεί πρόσθετο για να καλύψει την ΑΓΑ. 

Η κοινωνία µας δεν είναι δίκαια, δυστυχώς!

Η άβολη αλήθεια για τα πρόσθετα

Από τη στιγµή που ο ασθενής με ΑΓΑ θα αποφασίσει να χρησιµοποιήσει πρόσθετο, αλλάζει η ζωή του και µπαίνει σε µια εγκλωβιστική διαδικασία που συνεχώς τον εξαντλεί οικονοµικά και ψυχολογικά. 

Η χρήση πρόσθετου έχει τεράστιες απαιτήσεις από το χρήστη ενώ είναι και παρά πολύ δύσκολο να αποχωριστεί κανείς την περούκα από τη στιγμή που θα την βάλει στο κεφάλι του. H κοινωνική αµηχανία και η ντροπή είναι αναπόφευκτη αφού δεν µπορεί να σταµατήσει κανείς να χρησιµοποιεί περούκα από τη µία µέρα στην άλλη!

Οι άνδρες µε ΑΓΑ είναι µια ειδική περίπτωση χρηστών πρόσθετου. Αντίθετα µε τις γυναίκες µε ΓΑΑ που έχουν στη διάθεσή τους διάφορες τεχνικές βελτίωσης της εµφάνισής τους αλλά και πλήθος χτενισµάτων, βαφών και styling που µπορούν αν καλύψουν την αραίωση ή τη χρήση πρόσθετου, ο άνδρας µε ΑΓΑ πρέπει να προσαρµόσει ολόκληρη τη ζωή του γύρω από το πρόσθετο. Ειδικότερα µάλιστα όταν ο άνδρας αυτός είναι νέος, όπως συµβαίνει τις περισσότερες φορές:

  • Αρχικά πρέπει να διατηρεί συνεχώς ξυρισµένη ολόκληρη την περιοχή στερέωσης, ανεξάρτητα αν έχει ΑΓΑ σταδίου IIΙ ή VI.
  • Δεν µπορεί να χρησιµοποιεί οποιαδήποτε τοπική τριχογενετική αγωγή, µε αποτέλεσµα η ΑΓΑ να εξελίσσεται ανενόχλητη.
  • Δεν µπορεί να συµµετάσχει µε άνεση σε δραστηριότητες όπως γυµναστική ή κολύµπι χωρίς να έχει συνεχώς την ανησυχία πως θα αποκαλυφθεί και θα εκτεθεί.
  • Δεν µπορεί να είναι ξέγνοιαστος για την εικόνα του, αφού συνεχώς ανησυχεί πως κάποιος θα καταλάβει πως χρησιµοποιεί πρόσθετο ή πως θα µετακινηθεί το πρόσθετο και θα «ρεζιλευτεί».
  • Ο νεαρός άνδρας αυτός αναγκάζεται να αγοράσει τα υψηλότερης ποιότητας και τα ακριβότερα πρόσθετα, τουλάχιστον 2 ανά έτος ή διετία, όπως προαναφέρθηκε, διότι µόνον αυτά µπορούν να καλύψουν τις αισθητικές ανάγκες του νεαρού ενήλικα άνδρα µε ΑΓΑ. Τα φτηνά, μηχανοποίητα, συνθετικά πρόσθετα είναι «ανεκτά» μόνο από άλλες κατηγορίες ασθενών, με χαμηλότερες απαιτήσεις.
  • Ο νεαρός άνδρας αυτός αναγκάζεται να επισκέπτεται συχνά το «hair salon» ή την «προσθετική κλινική» προκειµένου να υποβάλλεται το 1ο πρόσθετο σε «συντήρηση» και ο ίδιος σε «ειδικό κούρεµα» και ξύρισµα της περιοχής εφαρµογής προκειμένου να γίνει τοποθέτηση του 2ου πρόσθετου στο κεφάλι του, που µέχρι τότε παρέµενε στο «hair salon» για «συντήρηση».
  • Εκτός από τα κόστη αγοράς του πρόσθετου, της επισκευής, του «ειδικού κουρέµατος», επιπλέον κόστη είναι τα «ειδικά σαµπουάν», οι |ειδικές κολλητικές ταινίες| ή κόλλες και φυσικά πρέπει κανείς να υπολογίσει και το κόστος µετακίνησης και το κόστος του χρόνου που δαπανά ο ασθενής για την όλη διαδικασία, κάθε 1-2 εβδοµάδες. Και όλα αυτά για χρονικό ορίζοντα ακόµα και δεκαετιών, αφού κάποιος που φοράει πρόσθετα, μάλλον θα το φοράει για πάντα!

Είναι λύση το πρόσθετο στην ΑΓΑ;

Ένας ιατρός θα το πρότεινε ως πιθανή λύση σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις ατόμων με ΑΓΑ, που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να εξηγήσει τις απαιτήσεις που έχει η χρήση πρόσθετου στην ΑΓΑ και για ποιους λόγους θεωρείται ως η χειρότερη λύση για 99 στους 100 ασθενείς με ΑΓΑ:

1. Κόστος

Το συνολικό κόστος χρήσης και συντήρησης πρόσθετου είναι τελικά απίστευτα υψηλό διότι εκτός από το κόστος αγοράς, το κόστος συντήρησης υπάρχει και το ετήσιο κόστος αντικατάστασης. Το πρόσθετο δεν είναι για πάντα, αλλά φθείρεται µε την πάροδο του χρόνου. Η βάση χαλάει, οι τρίχες µαδάνε και σπάνε και ακόµα και το καλύτερο πρόσθετο θα πρέπει να αντικατασταθεί τουλάχιστον κάθε 18-24 µήνες, ενώ µέχρι τότε ο ασθενής θα το έχει πληρώσει «άλλη µια φορά» σε επισκέψεις για κούρεµα, για µικρο-επισκευές και για «συντήρηση». Με πρόχειρους, απλούς υπολογισµούς, το συνολικό κόστος χρήσης πρόσθετου για 2-3 έτη τελικά ξεπερνάει ακόµα και 2-3, state-of-the-art megasessions Μεταμόσχευσης Μαλλιών µε >6000 μοσχεύματα που θα προσέφεραν πυκνό αποτέλεσµα ακόµα και σε περιστατικά ΑΓΑ σταδίου V-VI, για πάντα! Και φυσικά χωρίς να λάβει υπ’ όψιν κανείς και τα υπόλοιπα µειονεκτήµατα των πρόσθετων.

2. Αφύσικη εµφάνιση

Πράγµατι, τα σύγχρονα πρόσθετα έχουν εξελιχθεί σηµαντικά και όταν είναι καινούργια και «φρεσκοφορεµένα» είναι σχεδόν αδύνατο να τα εντοπίσει κανείς. Όσο καλής ποιότητας και να είναι όµως ένα πρόσθετο, αν κανείς κοιτάξει το hairline του ατόµου που το φοράει θα εντοπίσει ότι «κάτι δεν πάει καλά». Η μπροστινή άκρη της βάσης στο hairline και κρόταφοι της περούκας δηµιουργούν ένα αφύσικο αποτέλεσµα, που οι περισσότεροι άντρες που φοράνε πρόσθετα προσπαθούν να κρύψουν κάνοντας «αφέλειες», καταλήγοντας όµως ακόµα πιο «αφύσικοι». Επιπλέον, η πυκνότητα και το χρώµα των µαλλιών της περούκας σπάνια µπορούν να ταιριάξουν απόλυτα µε τα πλαϊνά, φυσικά µαλλιά. Το χρώµα των τριχών της περούκας σταδιακά ξεθωριάζει και αναγκαστικά θέλει συνέχεια βαφή για να δένει µε τα φυσικά µαλλιά, κάτι που σηµαίνει extra κόστος, ενώ ο ασθενής αναγκάζεται να βάφει και τα δικά του µαλλιά ώστε να έχουν όλα τα μαλλιά, και τα δικά του και της περούκας, οµοιόµορφο χρώµα.

3. Επιδείνωση–επιτάχυνση της ΑΓΑ

Η χρήση πρόσθετου και η εφαρµογή του σε περιοχές που υπάρχουν ακόµα τελικά (υγιή) ή ενδιάµεσα (μερικώς συρρικνωμένα λόγω της ΑΓΑ) τριχοθυλάκια αυξάνει και επιταχύνει την απώλεια των τριχών, πιθανόν λόγω τριβής (Αλωπεκία Τριβής, Friction Alopecia) ή πίεσης (Αλωπεκία Πίεσης, Pressure Alopecia). Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως ο ασθενής µε πρόσθετο δεν µπορεί να χρησιµοποιεί οποιαδήποτε τοπική τριχογενετική αγωγή, που αν τη χρησιµοποιούσε πιθανόν να καθυστερούσε σηµαντικά την εξέλιξη της ΑΓΑ ή και να ξαναέβγαζε μαλλιά.

Αυτός είναι και ο κύριος ιατρικός λόγος που µόνο άνδρες µε ΑΓΑ σταδίου VΙ-VII είναι τελικά πιθανοί υποψήφιοι για πρόσθετο. Όλοι οι άλλοι θα προκαλέσουν µεγαλύτερη ζηµιά στα υπάρχοντα µαλλιά τους και θα προκαλέσουν ένα φαύλο κύκλο που θα τους αναγκάζει ολοένα και περισσότερο να εξαρτώνται από το πρόσθετο.

4. Εγκλωβισµός

Η χρήση του πρόσθετου υποχρεώνει τον ασθενή να συνεχίζει να φοράει το πρόσθετο αναγκαστικά ακόµα και όταν θελήσει να το «αποχωριστεί». Είναι σχεδόν ψυχολογικά αδύνατον να σταµατήσει κανείς να χρησιµοποιεί πρόσθετο, καθώς η κοινωνική αµηχανία και η ντροπή είναι αναπόφευκτη όταν ξαφνικά θα εµφανιστεί κάποιος χωρίς το πρόσθετο. Το αποτέλεσµα είναι ο ασθενής να συνεχίζει να παραµένει αναγκαστικά σε αυτόν τον ανεπιθύµητο και κατεστραµµένο «γάµο». 

5. Ταλαιπωρία-άγχος-αµηχανία

Η καθηµερινή χρήση του πρόσθετου έχει κάποια πρακτικά ζητήµατα που αναφέρθηκαν εκτενώς, όπως συντήρηση, λούσιµο, τοποθέτηση, φαγούρα, δυσάρεστη οσµή κτλ. Το σηµαντικότερο όµως πρόβληµα είναι η ψυχική ταλαιπωρία του χρήστη πρόσθετου. Όλοι οι άνδρες µε ΑΓΑ που χρησιµοποιούν πρόσθετο αναφέρουν πως ανησυχούν σε επίπεδο εµµονής πως όλοι κοιτάνε περίεργα τα µαλλιά τους, πως κάποιος θα τους «καταλάβει» και πως θα ξεκολλήσει το πρόσθετο, ειδικότερα σε κάποια προσωπική στιγµή. Αυτό το συνεχόµενο άγχος και η κοινωνική αµηχανία είναι τόσο ψυχοφθόρο που συχνά οι ασθενείς αυτοί καταφεύγουν σε ψυχολογική υποστήριξη και σε ηρεµιστικά ή αντικαταθλιπτικά σκευάσµατα.

Η στροφή στη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Οι περισσότεροι ασθενείς με ΑΓΑ που χρησιμοποιούν πρόσθετο θα καταλήξουν να είναι δυσαρεστημένοι με τη συντήρηση, το κόστος, το ψυχολογικό φορτίο και την ταλαιπωρία που σχετίζονται με τα πρόσθετα και θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε Μεταμόσχευση Μαλλιών και να εγκαταλείψουν το πρόσθετο οριστικά. Πολλοί έχουν κάνει αυτή τη μετάβαση με επιτυχία και είναι ικανοποιημένοι που βλέπουν τα δικά τους φυσικά μαλλιά να φυτρώνουν ξανά, ακόμα και αν είναι πιο αραιά από ένα πρόσθετο. 

Κάποιες προφυλάξεις, όπως το να μην φορούν πρόσθετο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών, πρέπει να συζητηθούν με το χειρουργό της Μεταμόσχευσης Μαλλιών για να εξασφαλιστούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Περίληψη

Οι ασθενείς με τριχόπτωση θα πρέπει να γνωρίζουν τις ιδιότητες και τους περιορισμούς των πρόσθετων. Το πρόσθετο πάνω στο ράφι µπορεί να δείχνει εντυπωσιακό σε φυσικότητα και να είναι απόλυτα φυσικό την αφή αλλά από τη στιγµή που θα φορεθεί, τότε αρχίζουν τα προβλήµατα. 

Στους άνδρες με ΑΓΑ ο ιατρός πρέπει να είναι σαφής και απόλυτος και να εξηγεί πως το οικονοµικό κόστος του πρόσθετου είναι αθροιστικά τεράστιο και πως σε διάστηµα ετών και δεκαετιών είναι δεκάδες φορές υψηλότερο από τη Μεταμόσχευση Μαλλιών ή τη χρόνια λήψη φαρµακευτικής αγωγής. Το ψυχολογικό κόστος είναι ανυπολόγιστο, αφού ο ασθενής καταλήγει να προσαρµόζει ακόµα και την επαγγελµατική και προσωπική ζωή και τις επιλογές του γύρω από το πρόσθετο. 

Τα άτομα που πάσχουν από ΑΓΑ καλά θα κάνουν να μείνουν µακριά από τα πρόσθετα και µόνο κάποιοι άνδρες µε ΑΓΑ σταδίου VΙ-VII είναι υποψήφιοι για πρόσθετο. Όλοι οι άλλοι θα προκαλέσουν µεγαλύτερη ζηµιά στα υπάρχοντα µαλλιά τους και θα προκαλέσουν ένα φαύλο κύκλο που θα τους αναγκάζει ολοένα και περισσότερο να εξαρτώνται από το πρόσθετο.

Αν κάποιος εμφανίζει ΑΓΑ σταδίου VII, εάν είναι ακατάλληλος υποψήφιος για Μεταμόσχευση Μαλλιών, αν είναι απόλυτα αποφασισµένος να υπομένει τους περιορισμούς του πρόσθετου ή αν έχει ανεπανόρθωτες ουλές από παλαιές Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών που δε βελτιώνονται ούτε καν µε Scalp Micropigmentation, τότε μόνο αξίζει να δοκιμάσει τη λύση του πρόσθετου.\\

Ακόµα και σε αυτές τις περιπτώσεις όµως, αξίζει κανείς να δοκιµάσει Body Hair Transplantation παρά να µπει στη διαδικασία του πρόσθετου. Σε κάθε περίπτωση, ότι και να αποφασίσει ο ασθενής, ο ιατρός ειδικός στην αποκατάσταση μαλλιών θα είναι δίπλα του να τον βοηθήσει.

 

blank page | ηλεκτρονική και έντυπη επικοινωνία