Μεταμόσχευση μαλλιών FUT

Σύμφωνα με την ISHRS, η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT (Follicular Unit Transplantation), είναι η πιο ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Follicular Unit Transplantation (FUT) σημαίνει «Μεταμόσχευση Τριχοθυλακιακών Μονάδων» και το αξίωμα της τεχνικής μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT είναι η διαφύλαξη της φυσικής, ακέραιης, ανεξάρτητης τριχοθυλακιακής μονάδας (FU) και η μεταμόσχευση φυσικών τριχοθυλακιακών μονάδων και μόνο.

Η τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT προσφέρει απόλυτη φυσικότητα στη λήπτρια περιοχή, την τέλεια μίμηση της φυσιολογικής τριχοφυΐας, τη μέγιστη επιβίωση των μοσχευμάτων και τη βέλτιστη πυκνότητα σε μια συνεδρία, αφού κάποιες πολύ έμπειρες χειρουργικές ομάδες μπορούν να μεταμοσχευθούν μέχρι και περισσότερες από 4000-4500 τριχοθυλακιακές μονάδες σε μια μόλις συνεδρία.

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUΤ αποτελεί το «gold standard» και την επέμβαση επιλογής στις μέρες μας και ευτυχώς έχει αντικαταστήσει οποιαδήποτε άλλη παλιότερη τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων, όπως punch grafts, scalp flaps και scalp reduction.

met malion b1

 

Παλιότερη τεχνική Strip με χρήση micrografts και  miningrafts.

met malion b2a

Με τις παλαιότερες τεχνικές, διαχωρίζονταν οι τριχοθυλακιακές μονάδες σε μοσχεύματα με λιγότερες τρίχες ή συνδυάζονταν σε μεγαλύτερα minigrafts με μεγάλο όγκο.

met malion b2b

Εικ. 2 Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT μεταμοσχεύονται αυτούσιες τριχοθυλακιακές μονάδες που έχουν ελάχιστο όγκο και μπορούν πλέον να τοποθετηθούν πολύ κοντά η μία στην άλλη για μεγίστη πυκνότητα και φυσικότητα.

 

 

Τι είναι το Follicular unit (FU);

Η τριχοθυλακιακή μονάδα (Follicular Unit, FU), είναι η φυσική ανατομική μορφή με την οποία φυτρώνουν τα μαλλιά στο ανθρώπινο σώμα.

Ο όρος Follicular Unit (FU), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1984 από τον Headington. Ο Headington ανακάλυψε πως τα τριχοθυλάκια στο ανθρώπινο τριχωτό εκφύονται ως ομάδες, σχηματίζοντας Follicular Units (FUs) που απαρτίζονται από 1-4 τριχοθυλάκια, κοινό σμηγματογόνο αδένα, κοινά νεύρα και αγγεία, όλα μαζί μέσα σε ένα κοινό «γάντι» συνδετικού ιστού.

Από το βολβό (ρίζα) μέχρι την έξοδό τους στην επιδερμίδα, τα τριχοθυλάκια μέσα στα FUs ακολουθούν μία κυρτή πορεία, όπως ένα αντίστροφα τοποθετημένο μπουκέτο λουλούδια, με τους βολβούς σε τυχαίες κατευθύνσεις μέσα στο υποδόριο και τα στελέχη να συμπλησιάζουν στην επιφάνεια του δέρματος.

Το γεγονός, όμως, ότι το FU δεν αποτελεί μόνο μια ανατομική μονάδα, αλλά και μια φυσιολογική-ανεξάρτητη μονάδα, είναι το σημαντικότερο στοιχείο της τεχνικής μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT, που έφερε επανάσταση στη χειρουργική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Η επανάσταση η οποία επιτεύχθηκε με την τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUΤ οφείλεται σε δύο υψίστης σημασίας πλεονεκτήματά της:

  • Την τέλεια μίμηση της φυσιολογικής τριχοφυΐας
  • Τη βέλτιστη επιβίωση των μοσχευμάτων

Τι είναι η τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT;

Το αξιωματικό υπόβαθρο της τεχνικής μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT είναι η διαφύλαξη της ακέραιης, ανεξάρτητης τριχοθυλακιακής μονάδας (FU).

Το FU δεν διαιρείται σε μικρότερα τμήματα, αλλά ούτε συνδυάζονται περισσότερα FUs σε μεγαλύτερα πολύ-μοσχεύματα κομμένα «κατά παραγγελία», όπως γινόταν με παλαιότερες τεχνικές.

Στην τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUΤ, δεν παρασκευάζονται «κατά παραγγελία» μοσχεύματα όπως γινόταν με τα παλαιότερα minigrafts και micrografts, αλλά διαχωρίζονται σύμφωνα με τη φυσική τους εμφάνιση στο τριχωτό, σε FUs.

Στην τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUΤ αφαιρείται ένα οριζόντιο τμήμα από τη δότρια περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας και με χρήση μικροσκοπίων γίνεται παρασκευή των ανεξάρτητων FUs στη φυσική τους μορφή με ελάχιστο δερματικό ιστό ολόγυρα από το μόσχευμα. Τα φυσικά FUs τοποθετούνται σε μικροσκοπικές υποδοχές στη λήπτρια περιοχή σε απόλυτα φυσική διάταξη, φορά, γωνία έκφυσης και πλέον είναι εξαιρετικά πυκνά.

Η τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελεί το τέλος της εξέλιξης των επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών όσον αφορά στο μέγεθος και το είδος των μοσχευμάτων που μεταμοσχεύονται στη λήπτρια περιοχή και όσον αφορά στη φυσικότητα του τελικού αποτελέσματος.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUΤ, δείτε εδώ.

Log in

create an account