Βασικές αρχές της Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι χωρίς αμφιβολία η πιο εντυπωσιακή επέμβαση της αισθητικής χειρουργικής. Καμία άλλη επέμβαση δεν μπορεί να αλλάξει τόσο εντυπωσιακά την εμφάνιση ενός ανθρώπου όσο η σύγχρονη, επιτυχημένη Μεταμόσχευση Μαλλιών.
Διαβάστε όμως κάποιες βασικές γνώσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι σας προσφέρει η Μεταμόσχευση Μαλλιών και με ποιον τρόπο καταφέρνουμε να βελτιώσουμε την εικόνα του κατάλληλου υποψήφιου που ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει τα χαμένα μαλλιά του:

 1. Στη Μεταμόσχευση Μαλλιών μεταμοσχεύουμε τις υγιείς ρίζες των τριχών (τα τριχοθυλάκια) από το πίσω μέρος του κεφαλιού σας (δότρια περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας) και τα τοποθετούμε στην περιοχή που υπάρχει αραίωση ή απώλεια μαλλιών. Τα μαλλιά αυτά δεν ξαναπέφτουν ποτέ και το αποτέλεσμα είναι για πάντα. Αυτό οφείλεται στην κατασκευή των τριχοθυλακίων αυτών, τα οποία οπουδήποτε και να τα μεταφέρουμε, συνεχίζουν να παράγουν μαλλιά για πάντα, χωρίς να επηρεάζονται τις ορμόνες που προκάλεσαν την απώλεια των μαλλιών αρχικά! Άτομα που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση την δεκαετία του 1960 διατηρούν ακόμα και σήμερα τα μαλλιά τους χωρίς να τα έχουν χάσει σε καμία περίπτωση από τα εκατομμύρια περιστατικών που έχει εφαρμοσθεί η Μεταμόσχευση Μαλλιών. Συνεπώς, τα τριχοθυλάκια που μεταμοσχεύονται παράγουν κανονικά, φυσιολογικά μαλλιά του ίδιου του ασθενούς και δεν πέφτουν ποτέ ξανά!

 2. Στην σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν μεταμοσχεύονται μαλλιά αλλά τριχοθυλάκια, δηλαδή η ρίζα της κάθε τρίχας και μάλιστα μεταμοσχεύονται τα τριχοθυλάκια στη φυσιολογική ανατομική τους μορφή, δηλαδή μόνον ως τριχοθυλακιακές μονάδες, που περιέχουν από 1-5 τριχοθυλάκια. (Σχήμα 1, 2) H διατήρηση αυτής της φυσιολογικής ανατομικής μορφής της τριχοθυλακιακής μονάδας επιτυγχάνει μέγιστη επιβίωση και βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα τριχοθυλάκια αφαιρούνται από την περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας που ονομάζεται δότρια περιοχή, και τοποθετούνται στην περιοχή που επιλέγει κανείς, που ονομάζεται λήπτρια περιοχή. (Σχήμα 3) Μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε μόνον τριχοθυλάκια του ίδιου του ασθενούς και όχι τριχοθυλάκια από το ένα άτομο στο άλλο.

  met malion a4


  Σχήμα 1. Ανεξάρτητα από τον αριθμό τριχοθυλακίων της τριχοθυλακιακής μονάδας (1 έως 4), το εμβαδόν τους στην επιφάνεια είναι σχεδόν το ίδιο, αφού τα τριχοθυλάκια συμπλησιάζουν μεταξύ τους στην επιφάνεια. Συνεπώς, μπορούμε να τοποθετήσουμε τις τριχοθυλακιακές μονάδες πολύ κοντά τη μία στην άλλη στη λήπτρια περιοχή και να καταφέρουμε απόλυτη φυσικότητα και υψηλή πυκνότητα.

  met malion a3


  Σχήμα 2. Η τριχοθυλακιακή μονάδα είναι η φυσιολογική ανατομική μορφή με την οποία εμφανίζονται τα τριχοθυλάκια στο ανθρώπινο τριχωτό. Απαρτίζεται από 1-5 τελικά τριχοθυλάκια, κοινό σμηγματογόνο αδένα και μυ, κοινό αγγειακό και νευρικό πλέγμα και κοινή δέσμη κολλαγόνου που «αγκαλιάζει» ολόκληρη την μονάδα

  met malion a1


  Σχήμα 3. Η γκρι περιοχή είναι η περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας. Τα τριχοθυλάκια ατής της περιοχής δεν επηρεάζονται από τα ανδρογόνα που προκαλούν την τριχόπτωση στην Ανδρογενετική Αλωπεκία και οπουδήποτε και να τα μεταφέρουμε συνεχίζουν να αναπτύσσονται για πάντα.

 3. Ο αριθμός και η κατανομή των τριχοθυλακίων στη δότρια περιοχή είναι γονιδιακά καθορισμένα και παραμένουν σταθερά σε όλη τη ζωή. Η δότρια περιοχή είναι, λοιπόν, η «περιουσία-κληρονομιά» του ασθενούς με ΑΓΑ και ουσιαστικά ο χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών καλείται να την «επενδύσει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συνεπώς, κάθε τριχοθυλάκιο είναι πολύτιμο και πρέπει να γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο τραυματισμός των τριχοθυλακίων.

 4. Η Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν αντικαθιστά τη χαμένη τριχοφυΐα, αλλά έχει ως στόχο να δημιουργήσει με επιτυχία τη ψευδαίσθηση της κάλυψης. Οι προσδοκίες του ασθενούς πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να γνωρίζει ότι ακόμα και η τελειότερη και εκτενέστερη Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν θα του προσφέρει ένα κεφάλι γεμάτο μαλλιά, σαν εφήβου, αλλά μια φυσική εικόνα κάλυψης. Το πως ακριβώς θα καταφέρει ο χειρουργός να κάνει το αποτέλεσμα να φαίνεται φυσικό και η ψευδαίσθηση να μοιάζει με πραγματικότητα, βασίζεται στη χειρουργική τεχνική και στην καλλιτεχνία του.

 5. Ο αριθμός των τριχοθυλακίων στη δότρια περιοχή είναι μεγάλος αλλά όχι άπειρος! H «ειρωνεία» με τις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι ότι όσο μεγαλύτερη η ανάγκη για μοσχεύματα τόσο μικρότερη είναι η διαθεσιμότητά τους! Με απλή γεωμετρία αντιλαμβάνεται κανείς πως οι άδειες περιοχές έχουν 3-4 φορές μεγαλύτερη επιφάνεια από τις περιοχές που παρέχουν τα μοσχεύματα. Συνεπώς η χρήση των μοσχευμάτων πρέπει να είναι συνετή και να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα με τα λιγότερα μοσχεύματα.

 6. Χρειάζεται, σωστή κρίση και υψηλού βαθμού καλλιτεχνική δεξιότητα για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αποφευχθούν ανεπιθύμητες αισθητικές συνέπειες. Ο χειρουργός πρέπει να προσπαθεί να προβλέπει και τις μελλοντικές ανάγκες του ασθενούς για επιπλέον μοσχεύματα, καθώς η τριχόπτωση είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση

 7. Ο στόχος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι ουσιαστικά με το σωστό σχεδιασμό και η σωστή «παράταξη» των μοσχευμάτων α δίνεται η εικόνα της πυκνής κάλυψης. Είναι ενδιαφέρον πως με λιγότερο από το 50% της αρχικής πυκνότητας μπορούμε να δώσουμε εικόνα απόλυτα πυκνής κάλυψης, ενώ αν τα χαρακτηριστικά των τριχών είναι ευνοϊκά (πάχος, χρώμα, κατσαρά, κτλ) ακόμα και με 20-30% της αρχικής πυκνότητας, ο ασθενής θα δείχνει φυσιολογικά «πυκνός» και το τριχωτό καλυμμένο με μαλλιά.

 8. Τα μεταμοσχευμένα μαλλιά δεν ξεχωρίζουν και κανείς δεν θα καταλάβει ότι κάνατε Μεταμόσχευση Μαλλιών, διότι αντιγράφεται χιλιοστό προς χιλιοστό η πυκνότητα, η κατανομή, η φορά και η γωνία με την οποία φύτρωναν και παλαιότερα τα μαλλιά σας στην περιοχή που γίνεται η Μεταμόσχευση Μαλλιών. Τα μεταμοσχευμένα μαλλιά λούζονται, μακραίνουν και κόβονται, βάφονται και ασπρίζουν όπως ακριβώς τα υπόλοιπα μαλλιά σας. Είναι δικά σας μαλλιά.

 9. Η Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν αφήνει σημάδια. Από την δότρια περιοχή που πήραμε τα τριχοθυλάκια δεν θα φαίνεται ποτέ οποιαδήποτε αραίωση, ούτε κάποιο εμφανές σημάδι ή ουλή, οποιαδήποτε τεχνική και αν επιλέξει ο χειρουργός σας, με την προϋπόθεση πως είναι εξειδικευμένος και πολύ έμπειρος.

 10. Στη Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT παραμένει μια οριζόντια ουλή με πάχος 1-2mm που καλύπτεται εύκολα, ακόμα και με μικρό μήκος μαλλιών. Στην τεχνική FUE, παραμένει μια μικροσκοπική κυκλική ουλή (0,5-1mm διάμετρο) από το κάθε σημείο που αφαιρέθηκε κάποιο τριχοθυλάκιο που καλύπτονται εύκολα, ακόμα και με μικρό μήκος μαλλιών.

 11. Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι για κάθε ηλικία, για άνδρες και για γυναίκες. Δεν είναι ποτέ αργά για να αποκαταστήσει κανείς την εικόνα των μαλλιών του, αρκεί να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και φυσικά να επιλέξετε ένα έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

 12. Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση που διαρκεί μερικές ώρες, γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία και δεν πονάει καθόλου, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά. Η Μεταμόσχευση Μαλλιών γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου και από την επόμενη κιόλας μέρα μπορεί άνετα κάποιος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, αρκεί να μην είναι πολύ βαριές.

 13. Οι επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών δεν αποτελούν τη μοναδική λύση για το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Ένας συνδυασμός άριστης Μεταμόσχευσης Μαλλιών, εγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, συγκεκριμένου χτενίσματος και χρήσης καλυπτικών προϊόντων είναι σχεδόν πάντοτε απαραίτητος για ένα υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα.

 14. Κριτής του αποτελέσματος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι ο ασθενής και σε περίπτωση που οι επιθυμίες του δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, είτε γιατί ο ιατρός δε μπορεί να τις καλύψει είτε επειδή οι επιθυμίες του ασθενούς δεν είναι ρεαλιστικές, δεν πρέπει ο ασθενής να υποβάλλεται σε Μεταμόσχευση Μαλλιών.

 15. Γενικά, από τα άτομα που προσέρχονται σε ένα χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών, 10-15% είναι ακατάλληλοι υποψήφιοι και πρέπει να κατευθύνονται σε άλλες λύσεις. Για τους υπόλοιπους ασθενείς, που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες από οριακά κατάλληλους έως ιδανικούς υποψήφιους για Μεταμόσχευση Μαλλιών, πρέπει να επιδιώκεται ένας συμβιβασμός μεταξύ των επιθυμιών των ασθενών και των εφικτών λύσεων. Οι προσδοκίες και επιθυμίες του ασθενούς δεν είναι πάντα δυνατόν να ικανοποιηθούν και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να διευκρινίζεται από την πρώτη επίσκεψη.

 16. Σε κάθε περιστατικό Μεταμόσχευσης Μαλλιών πρέπει να προτείνεται και φαρμακευτική αγωγή διότι είναι απαραίτητο να μπορέσει να «κρατήσει» ο ασθενής όσα περισσότερα μαλλιά μπορεί και για όσα περισσότερα χρόνια είναι αυτό δυνατόν. Ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο τριχόπτωσης, σε 15-20% των ασθενών που προσέρχονται σε έναν χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών θα πρέπει να προτείνεται αποκλειστικά φαρμακευτική αγωγή και όχι Μεταμόσχευση Μαλλιών. Στο υπόλοιπο 80-85% των κατάλληλων ασθενών για Μεταμόσχευση Μαλλιών πρέπει να προτείνεται η έναρξη μιας φαρμακευτικής αγωγής το συντομότερο μετά την ενημέρωση και τη λήψη φωτογραφιών και έπειτα να γίνεται ο προγραμματισμός της Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

 17. Η 1η συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι η πιο σημαντική. Τα αποτελέσματα της 1ης συνεδρίας και της Μεταμόσχευσης Μαλλιών γενικά είναι μόνιμα και τα λάθη στο σχεδιασμό, στην τεχνική και στην πρόβλεψη της εξέλιξης της τριχόπτωσης του ασθενούς είναι δύσκολο έως αδύνατον να διορθωθούν. Τα αποτελέσματα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών, προκειμένου να είναι ολοκληρωμένα, τις περισσότερες φορές θα απαιτηθούν περισσότερες από 1 συνεδρίες.

 18. Δεν έχουν όλες οι περιοχές την ίδια αισθητική σημασία. Σε κάθε περιστατικό, η πρόσθια μετωπιαία τριχοφυΐα (hairline) είναι η πιο σημαντική περιοχή και πρέπει να αποκαθίσταται πρώτη και μετά οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Σε κάθε περιστατικό Μεταμόσχευσης Μαλλιών, η προτεραιότητα του χειρουργού λοιπόν είναι να αποκαταστήσει το hairline που αποτελεί και το «πλαίσιο» του προσώπου. Ο σχεδιασμός του hairline πρέπει να είναι συντηρητικός, σαν να έχει μόλις αρχίσει να υποχωρεί λόγω ωριμότητας (receding hairline). Καθότι μάλιστα τα αποτελέσματα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι μόνιμα και οριστικά, ο σχεδιασμός του hairline πρέπει να «αντέχει» στον χρόνο και να μην δείχνει αταίριαστος σε 20 ή 30 χρόνια, όταν ο ασθενής θα είναι 60 ετών.

 19. Οι σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών αποτελούν το αποτέλεσμα δεκαετιών εξέλιξης και «φυσικής επιλογής» των χειρουργικών τεχνικών. Οι τεχνικές αυτές είναι πλέον τόσο άρτιες, που στα κατάλληλα χέρια προσφέρουν χειρουργικά αποτελέσματα που δε διαφέρουν από τη φυσική τριχοφυΐα. Εντούτοις, παραμένουν συνεχώς σημεία στα οποία υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και οι ιατροί οφείλουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε κάθε υποτομέα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Οι σύγχρονες τεχνικές έχουν προσφέρει στο χειρουργό πιο λεπτό «πινέλο» για να «ζωγραφίσει» όποια και όσο μικρή λεπτομέρεια θέλει. Πρέπει όμως να ξέρει να χρησιμοποιεί το «πινέλο»!

 20. Δεν υπάρχει η καλύτερη τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών, υπάρχει η καταλληλότερη για το κάθε περιστατικό, σύμφωνα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου, των τριχών και του δέρματος του ασθενούς.

 21. Οι επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών έχουν ελάχιστο περιθώριο λάθους και πολύ μικρές διαφορές μεταξύ χειρουργών και των ομάδων τους, όσον αφορά την κατάρτιση, την προσοχή και το ενδιαφέρον έχουν μεγάλες διαφορές στο τελικό αποτελέσματα. Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μια πολύπλοκη μικρο-επέμβαση που απαιτεί τεράστια χειρουργική γνώση, ικανότητα και εμπειρία από τον χειρουργό και τέλεια ομαδική εργασία και συντονισμό από την ιατρική ομάδα. Δεν είναι "one-man-show".

 22. Η επιτυχία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι 100%, αλλά μόνο όταν κάθε βήμα γίνεται τέλεια. Οι επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών δεν συγχωρούν το παραμικρό λάθος και μόνο εξειδικευμένοι χειρουργοί μπορούν να τις εκτελέσουν με επιτυχία. Στόχος του εξειδικευμένου χειρουργού Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι να προφέρει σταθερά υψηλότατου επιπέδου αποτελέσματα, με όσο το δυνατόν μικρότερες βλάβες και όσο το δυνατόν υψηλότερη επιβίωση μοσχευμάτων. Δεν αρκεί απλά να μεταφέρει κανείς μοσχεύματα στη λήπτρια περιοχή, πρέπει αυτά να φυτρώσουν σε ποσοστό >90-95% και να προσδίδουν φυσική εικόνα κάλυψης και πυκνότητας.

 23. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, η ύπαρξη και η επικράτηση διεθνώς τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών που μπορούν να αντιγράψουν με απόλυτη πειστικότητα τη φυσιολογική τριχοφυΐα, δεν «προστατεύει» τους ασθενείς που υποβάλλονται σε Μεταμόσχευση Μαλλιών από κλασικά ιατρικά σφάλματα, όπως τα παρακάτω:

  • Λανθασμένη χειρουργική κρίση

  • Κακή χειρουργική τεχνική

  • Φτωχή αισθητική αντίληψη

  • Επέμβαση σε ακατάλληλο υποψήφιο για Μεταμόσχευση Μαλλιών

  • Επέμβαση σε ασθενή με μη ρεαλιστικές προσδοκίες

 24. Οι επιπλοκές στις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι ιατρογενείς σε ποσοστό >98% και οφείλονται σε λάθος τεχνική, σε λάθος στρατηγική, σε υπέρβαση των δυνατοτήτων του χειρουργού και σε κακό προγραμματισμό (timing).

 

Επιστημονική επιμέλεια κειμένου:
Dr. Κωνσταντίνος Μινωτάκης MD, PhD, Γενικός Χειρουργός

Βιβλιογραφία
Κωνσταντίνος Αναστασάκης, Ανδρογενετική Αλωπεκία, από το Α ως το Ω. - 1η έκδοση - Αθήνα 2015, Εκδόσεις Γ. ΖΕΒΕΛΕΚΑΚΗΣ και ΣΙΑ ΕΕ., 874 σελίδες. ISBN 978-618-81608-0-4

Ηλεκτρονικές Πηγές
Κύρια πηγή κειμένου: www.ishrs.org (ημερομηνία προσπέλασης 1-8-2016)

 

Log in

create an account