Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποτυχία στην Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν είναι μια πολύπλοκη επέμβαση όπως μια επέμβαση καρδιάς ή μια επέμβαση στον εγκέφαλο.

Είναι όμως μια επέμβαση που απαιτεί τελειότητα σε κάθε βήμα της διότι ακόμα και πολύ μικρά λάθη στην χειρουργική τεχνική μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο λόγος που απαιτείται τελειότητα στην Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι διότι επαναλαμβάνουμε τα ίδια βήματα χιλιάδες φορές. Αν λοιπόν γίνεται το ίδιο, μικροσκοπικό, λάθος επί 2000 ή 3000 φορές, αυτό αθροίζεται σε ένα «τεράστιο» συνολικά λάθος.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο όλα τα βήματα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών να εκτελούνται τέλεια. Το καλά ή το πολύ καλά δεν αρκεί!

Τι θεωρείται αποτυχία στην Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Το τι εννοεί κανείς αποτυχία στην Μεταμόσχευση Μαλλιών διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μια αυτό-μεταμόσχευση, δεν υπάρχει ποτέ και καμία περίπτωση να «απορρίψει» ή να «μην δεχθεί» το σώμα τα μοσχεύματα. Οι αιτίες λοιπόν πρέπει να αναζητηθούν αλλού.

Υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:

  • Αντικειμενική αποτυχία
  • Υποκειμενική αποτυχία

1. Αντικειμενική αποτυχία

Στην πραγματική αποτυχία ανήκουν οι περιπτώσεις εκείνες που παρόλο που μεταφέρθηκε ικανοποιητικός αριθμός τριχοθυλακίων από τη δότρια στην λήπτρια περιοχή, αυτά δεν «φύτρωσαν» καθόλου ή φύτρωσαν πολύ περιορισμένα. 

98 στις 100 φορές αυτό το φαινόμενο συμβαίνει εξαιτίας απειρίας και κακής τεχνικής του χειρουργού, σε λανθασμένους χειρισμούς που ταλαιπωρούν τα μοσχεύματα κατά την αφαίρεση, την παρασκευή ή την τοποθέτησή τους στη λήπτρια περιοχή είτε από τον χειρουργό είτε από την χειρουργική ομάδα.

Επίσης, παράγοντες όπως η υπερβολική διάρκεια παραμονής των μοσχευμάτων εκτός σώματος, η συντήρηση των μοσχευμάτων σε λάθος θερμοκρασία ή σε ακατάλληλο υλικό συντήρησης μέχρι την τοποθέτηση, όπως και η τοποθέτηση των μοσχευμάτων υπερβολικά κοντά το ένα στο άλλο, ο κάθε ένας παράγοντας από αυτούς μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φύτρωση ή σε ολική αποτυχία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Άλλοι λόγοι που μπορεί να καταστραφούν τα μοσχεύματα είναι η κακοί χειρισμοί κατά την τοποθέτηση με λαβίδα, οπότε και τα μοσχεύματα μπορεί να συνθλιβούν (crashing) αν έχουν ληφθεί από το λάθος σημείο ή αν ασκείται μεγάλη πίεση στο μόσχευμα κατά την τοποθέτηση. Πρέπει να θυμάται κανείς πως μιλάμε για διαφορές δέκατου του χιλιοστού στο που πιάνει κανείς το μόσχευμα και σε διαφορές λίγων γραμμαρίων στην πίεση!

Πραγματική, όμως, αποτυχία στη Μεταμόσχευση Μαλλιών συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια (περίπου 1 στα 1000) σε πεπειραμένους χειρουργούς Μεταμόσχευσης Μαλλιών που έχουν εξειδικευμένες χειρουργικές ομάδες και ένα πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο. Σε αυτές τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει μειωμένη φύτρωση ενώ όλα τα βήματα της Μεταμόσχευση Μαλλιών έχουν γίνει άριστα και να οφείλεται σε άγνωστους λόγους.

Επίσης, πραγματική αποτυχία θεωρείται από κάποιους όταν η δότρια περιοχή έχει υποστεί κάποια σημαντική επιπλοκή, όπως η μεγάλη, εμφανής ουλής με την τεχνική FUT (πλάτος μεγαλύτερο από 3-5 χιλιοστά) ή η έντονα «σκοροφαγωμένη» δότρια περιοχή με την τεχνική FUE. 

Και σε αυτές τις περιπτώσεις πάλι η κύρια ευθύνη είναι του χειρουργού, όμως εμπλέκονται και ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες που είναι απρόβλεπτοι και ενώ όλα έχουν γίνει σωστά, μπορεί το σώμα του κάθε ασθενή να «αντιδράσει» διαφορετικά στην περίοδο της επούλωσης ή μπορεί να μην τηρήθηκαν απόλυτα οι μετεπεμβατικές οδηγίες. 

Αν όμως τα μοσχεύματα έχουν φυτρώσει στην λήπτρια περιοχή, η δότρια περιοχή μπορεί να επιδιορθωθεί τις περισσότερες φορές σε μελλοντική επέμβαση, από τον ίδιο ή άλλον χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

2. Υποκειμενική αποτυχία

Στην υποκειμενική αποτυχία ανήκουν οι περιπτώσεις εκείνες που παρόλο που φύτρωσαν τα μοσχεύματα, ο ασθενής δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. 

Στην υποκειμενική αποτυχία μπορούμε να διαχωρίσουμε διάφορες περιπτώσεις:

  • Μη ικανοποίηση του ασθενούς που είχε ρεαλιστικές προσδοκίες

Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής περίμενε δικαιολογημένα περισσότερα μαλλιά ή μεγαλύτερη φυσικότητα (ή και τα δυο, προφανώς!) αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών του. 

Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές επειδή απλά έχει πέσει θύμα εξαπάτησης. Κάποιος πωλητής κλινικής ή ιατρός του υποσχέθηκε πως με μια επέμβαση θα «γεμίσει μαλλιά», πως «δεν θα φαίνεται τίποτα», πως θα «δείχνει 10 χρόνια νεότερος» και τελικά απλά υπερέβαλλε ή του είπε ψέματα. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις είτε τα μοσχεύματα που μεταφέρθηκαν είναι λιγότερα από αυτά που είπαν στον ασθενή πως θα μεταφερθούν (άμεση εξαπάτηση) είτε μεταφέρθηκε ο αριθμός των μοσχευμάτων τα μοσχεύματα που του είπαν αλλά του είπαν ψέματα στο αποτέλεσμα στην κάλυψη που θα έχει αυτός ο αριθμός μοσχευμάτων (έμμεση εξαπάτηση). Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που: 

  • διαφημίζονται προσφορές για συνεδρίες Μεταμόσχευσης Μαλλιών που …προσαρμόζονται στην οικονομική δυνατότητα του ασθενούς, π.χ. «κάνε Μεταμόσχευση Μαλλιών, 1000 τρίχες με 300€!». Ο ασθενής δελεάζεται από την προσφορά, πηγαίνει στην «κλινική», του λένε πως θα του μεταμοσχεύσουν 1000 τρίχες (μόλις 400 μοσχεύματα περίπου), ο ίδιος θεωρεί πως 1000 είναι μεγάλος αριθμός και συμφωνεί. Ο ιατρός «απλώνει» τα μοσχεύματα σε μεγάλη επιφάνεια για να δοθεί η εντύπωση πως θα υπάρχει κάλυψη και όταν αυτά φυτρώσουν είναι τόσο αραιά που είναι σαν να μην έκανε ποτέ Μεταμόσχευση Μαλλιών!
  • Διαφημίζονται τρίχες αντί για τριχοθυλακιακές μονάδες. Καθότι η κάθε φυσική τριχοθυλακιακή μονάδα περιέχει 2,3-2,5 τρίχες, οι «κλινικές» που διαφημίζουν τρίχες προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με τους μεγάλους αριθμούς με τους οποίου μιλάνε. Μιλάνε για 2000, για 3000 ή και για 4000 τρίχες και οι ασθενείς δελεάζονται από την τιμή ανά τρίχα και το εντυπωσιακό αριθμό τριχών. Όμως, δεν τους λένε πως ο απαραίτητος αριθμός τριχών ανά μόλις 1 τετραγωνικό εκατοστό τριχωτού για να δείξει πυκνό είναι τουλάχιστον 80-100 τρίχες (35-40 τριχοθυλακιακές μονάδες). Οι ασθενείς συμφωνούν στην επέμβαση νομίζοντας πως θα «γεμίζει» το κεφάλι με τις χιλιάδες τρίχες και τελικά 12 μήνες μετά βλέπουν την αλήθεια!

 

  • Μη ικανοποίηση του ασθενούς που δεν είχε ρεαλιστικές προσδοκίες

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η δυσαρέσκεια του ασθενούς πηγάζει από την αποτυχία επικοινωνίας ιατρού ασθενούς (από τη µεριά του ιατρού) και όχι από ιατρικά ή τεχνικά λάθη.

Δυστυχώς, το πεδίο της Μεταμόσχευσης Μαλλιών, όπως σχεδόν κάθε πεδίο της αισθητικής Χειρουργικής, προσελκύει πολλά άτοµα µε µη ρεαλιστικές προσδοκίες για αυτά που µπορεί να τους προσφέρει μια αισθητική επέμβαση. 

Πολλοί επισκέπτονται το χειρουργό και οι απαιτήσεις τους είναι εξωπραγµατικές, λόγω πιθανής παραπληροφόρησης ή ελλιπούς πληροφόρησης. Ασθενείς με εκτενή αλωπεκία σταδίου VI-VII και «αρνητικά» χαρακτηριστικά δότριας περιοχής (μικρή δότρια περιοχή, λεπτές τρίχες, χαμηλή πυκνότητα, κτλ) ή ασθενείς που χρησιµοποιούσαν ποστίς ή περούκες περιµένουν από την Μεταμόσχευση Μαλλιών να τους ξαναδώσει τα εφηβικά µαλλιά τους! 

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ενώ οι προσδοκίες από τη φύτρωση των μαλλιών ικανοποιήθηκαν, δεν ικανοποιήθηκαν άλλες …προσδοκίες. Οι ασθενείς µε εξωτερικά κίνητρα, που υποβάλλονται σε µια Μεταμόσχευση Μαλλιών όχι ως µια προσπάθεια «αυτοβελτίωσης», για να νιώθουν οι ίδιοι πιο ικανοποιηµένοι (κάτι αντίστοιχο µε την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, ενός καλύτερου σπιτιού ή ενός σκάφους αναψυχής) αλλά προκειµένου να «αρέσουν» περισσότερο και να είναι πιο αποδεκτοί κοινωνικά ή στο άλλο φύλο συγκεκριµένα, σπανίως ικανοποιούνται µε το τελικό αποτέλεσµα. 

Η χαµηλή ικανοποίησή τους οφείλεται όχι στα αποτελέσµατα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών στην εµφάνισή τους, αλλά στη µη εκπλήρωση των προσδοκιών τους µε την αλλαγή της εµφάνισής τους. 

Προκειµένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά δυσαρέσκειας, ο ιατρός πρέπει να ενηµερώνει τον ασθενή ότι µια επιτυχηµένη επέµβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών θα αλλάξει προς το καλύτερο την εµφάνισή του, θα του βελτιώσει υποκειµενικά την ποιότητα ζωής του, αλλά δεν θα του εξασφαλίσει καλύτερη δουλειά ούτε θα ... σώσει το γάµο του!

Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να ενηµερώνονται εκτενώς για τους λογικούς περιορισµούς της Μεταμόσχευσης Μαλλιών και για το τι µπορούν ρεαλιστικά να αναµένουν από τη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Οι προσδοκίες του ασθενούς πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να διευκρινίζεται ότι ακόµα και η τελειότερη Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν θα του προσφέρει ένα κεφάλι γεµάτο µαλλιά, αλλά περισσότερο µια εικόνα κάλυψης και ελαφρώς αδύνατης τριχοφυΐας.

Γιατί βλέπουμε τόσα άτομα με ξυρισμένα κεφάλια και ουλές από Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο να δει κανείς νεαρούς κυρίως άνδρες με ξυρισμένο κεφάλι και μια τεράστια και ευρεία ουλή στη δότρια περιοχή από παλιότερη Μεταμόσχευση Μαλλιών. 

Η αλήθεια είναι πως οποτεδήποτε βλέπει κανείς έναν άνδρα με ξυρισμένο κεφάλι και, τουλάχιστον μια (ή και περισσότερες), εμφανή, ουλή στη δότρια περιοχή, έχει μπροστά του κάποιον που πιθανότατα δεν έπρεπε να υποβληθεί ποτέ σε Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Κανείς δεν κάνει Μεταμόσχευση Μαλλιών με σκοπό να ξυρίζει μετά το κεφάλι του, αντίθετα κάνει Μεταμόσχευση Μαλλιών για να έχει μακριά μαλλιά, να τα χτενίζει και να τα χαίρεται.

Ούτε κανείς ξυρίζει το κεφάλι του αν έχει πυκνά, φυσικά μαλλιά, πριν ή μετά από Μεταμόσχευση Μαλλιών αν η εικόνα του τον ικανοποίει.

Ο μόνος λόγος να ξυρίσει ένας άνδρας το κεφάλι του είναι προκειμένου να δείχνει ομοιόμορφα «φαλακρός», και να μην υπάρχει η έντονη αντίθεση των άδειων, «πάνω» περιοχών που πάσχουν από ΑΓΑ με τις πυκνές πλαϊνές περιοχές της μόνιμης περιοχής τριχοφυΐας.

Κάποιος, λοιπόν, που ενώ έκανε Μεταμόσχευση Μαλλιών καταλήγει να ξυρίζει το κεφάλι του συνέβη ένα και μόνο πράγμα: το αποτέλεσμα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών ήταν τόσο αφύσικο, αραιό ή …ανύπαρκτο που προτιμά να φαίνεται η ουλή στη δότρια περιοχή παρά να έχει έστω και λίγο πιο μακριά μαλλιά που θα έκρυβαν την όποια ουλή!

Σε ποιες περιπτώσεις συμβαίνει αυτό;

  • Σε κάποιο άτομο που δεν έπρεπε εξ’ αρχής να έχει υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μαλλιών, καθότι δεν αποτελούσε αρχικά υποψήφιο για Μεταμόσχευση Μαλλιών με ιατρικά, δεοντολογικά ή αισθητικά κριτήρια. Αυτές είναι δυστυχώς οι περισσότερες περιπτώσεις, δηλαδή άνδρες που σε μικρή ηλικία εμφάνισαν ΑΓΑ, πανικοβλήθηκαν, επισκέφτηκαν κάποιο «κέντρο» Μεταμόσχευσης Μαλλιών και τους υποσχέθηκαν πως θα αποκαταστήσουν για πάντα την εικόνα τους. Τις περισσότερες φορές, λόγω κακής τεχνικής, τα μοσχεύματα είτε δεν φύτρωσαν καθόλου είτε φύτρωσαν πολύ αραιά, ή πολύ αφύσικα, σαν «τρίχες από κούκλα. Αλλά και στην σπάνια περίπτωση που τα μοσχεύματα φύτρωσαν, η ΑΓΑ συνεχίστηκε και σε άλλες περιοχές του τριχωτού, διότι κανείς δεν είπε σε αυτούς του πολύ νέους ασθενείς πως χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή για να αναχαιτιστεί όσο γίνεται η πορεία της «επιθετικής» ΑΓΑ που είχαν. Το αποτέλεσμα ήταν στα άτομα αυτά, που εξ ‘αρχής δεν ήταν καν κατάλληλοι υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών λόγω πρόβλεψης για πολύ εκτενή μελλοντική ΑΓΑ, τα μαλλιά της Μεταμόσχευσης Μαλλιών να έδειχναν είτε αφύσικα, διότι πίσω από αυτά δεν υπήρχαν άλλα μαλλιά πια, είτε τόσο αραιά που δεν άλλαζαν την εικόνα του ατόμου καθόλου προς το καλύτερο. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς επέστρεφαν στην «κλινική» που κατάφερνε να τους «πουλήσει και άλλα μοσχεύματα» για να καλυφτούν και οι νέες άδειες περιοχές μέχρι τελικά να εξαντληθούν ψυχολογικά ή και οικονομικά και να ξυρίσουν το κεφάλι τους. Άλλοι πάλι, έχοντας απογοητευτεί από τη συνολικά αφύσικη εικόνα και της λήπτριας περιοχής (αφύσικα χαμηλή σχεδίαση, αραιά μοσχεύματα ή και αφύσικη φύτρωση) ξύριζαν το κεφάλι τους, προτιμώντας να είναι η μπροστινή περιοχή πιο «φυσική» ως «φαλακρή» και ας φαίνεται ουλή στην πίσω περιοχή.\
  • Σε κάποιο άτομο που πιθανόν να αποτελούσε μεν κατάλληλο υποψήφιο, αλλά είτε ο ιατρός δεν κατάφερε να έχει ικανοποιητική επιβίωση στα μοσχεύματα, οπότε το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικά αραιό, είτε δεν εξηγήθηκαν στον ασθενή οι όποιοι περιορισμοί της Μεταμόσχευσης Μαλλιών (τι δηλαδή μπορεί να καταφέρει στην πραγματικότητα) ή του «ωραιοποιήθηκε» το τελικό αποτέλεσμα που μπορούσε να περιμένει. Σε πολλά από αυτά τα άτομα τους μίλησαν για «πλήρες και πυκνό αποτέλεσμα», τους έδωσαν εγγυήσεις για «μαλλιά για πάντα» και τους πούλησαν «αποτέλεσμα με μια συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών». Όμως, στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές ο ιατρός τους δεν είχε την χειρουργική ικανότητα να προσφέρει το αποτέλεσμα που τους είχε υποσχεθεί και σπαταλήθηκαν πολλά μοσχεύματα με ελάχιστο κέρδος στην εμφάνιση. Σε άλλους, τους είπαν πως θα «γεμίσει με μαλλιά το κεφάλι» αλλά απλά τους κορόιδεψαν και τους μεταμόσχευσαν πολύ λίγα μοσχεύματα, ενώ σχεδόν σε όλους είπαν πως μια Μεταμόσχευση Μαλλιών αρκεί για πλήρες αποτέλεσμα. Όταν όμως φάνηκε πως αυτά δεν ήταν αλήθεια, οι ασθενείς αυτοί έχοντας χάσει τελείως την εμπιστοσύνη τους, δεν επεδίωξαν να βρουν λύση σε άλλον, πιο ικανό ιατρό, και προτίμησαν να ξυρίσουν το κεφάλι τους για να μην δείχνουν αραιοί. Κάποιοι άλλοι θέλησαν να αναζητήσουν ιατρό για να διορθώσει ή να ολοκληρώσει το παλαιότερο κακό ή ελλιπές αποτέλεσμα αλλά δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν τα έξοδα άλλης μια Μεταμόσχευσης Μαλλιών και τελικά προτίμησαν την αισθητικά άσχημη εικόνα της εμφανούς ουλής στο ξυρισμένο κεφάλι.

Οι ασθενείς αυτοί αποτελούν ζωντανή, κινητή και ιδιαίτερα αποτελεσματική δυσφήμιση ενός κλάδου της αισθητικής Χειρουργικής που, όμως, στην πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά οφέλη στους υποψήφιους ασθενείς. Οι ασθενείς αυτοί «όπου σταθούν και όπου βρεθούν» θα κατηγορήσουν τον ιατρό ή την κλινική που τους κορόιδεψε, θα κατηγορήσουν τις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών συνολικά και θα αποθαρρύνουν εσκεμμένα άλλους, που πιθανόν να αποτελούν ιδανικούς υποψήφιους για Μεταμόσχευση Μαλλιών, από το να προχωρήσουν σε μια τέτοια επέμβαση.

Και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει, διότι έχουν υποφέρει ψυχολογικά, συχνά έχουν εξαπατηθεί και σχεδόν πάντοτε θα μπορούσαν αυτή η ταλαιπωρία και η δυσάρεστη έκβαση να έχει αποτραπεί αν η «κλινικές» και οι ιατροί ήταν πιο προσεκτικοί στην επιλογή ασθενών, αν ήταν πιο επιμελείς στην τεχνική τους και αν χρησιμοποιούσαν όλα τα όπλα της σύγχρονης επιστήμης, από ιατρο-φαρμακευτική αγωγή μέχρι και προϊόντα κάλυψης, σε συνδυασμό με την Μεταμόσχευση Μαλλιών.

 

blank page | ηλεκτρονική και έντυπη επικοινωνία